Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΒΟΥΛΗ

Αλέξης Τσίπρας: Αν απαντήσετε γιατί παρακολουθούσατε τους πάντες θα επιστρέψουμε στις ψηφοφορίες

Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις

7/2/2023

15 δισ. ευρώ για εξοπλιστικές δαπάνες, ούτε ένα ευρώ για το έμψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων!
Με επιχειρήματα της μετεμφυλιακής Δεξιάς θα πορευτείτε, κ. Μητσοτάκη;
Θεωρείτε τον εαυτό σας προστάτη των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας;

Αλήθεια, από την πολλή προστασία είχατε καλωδιωμένους τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, τους επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων;
Για να τους προστατεύετε; Γιατί ακούστηκε και αυτό το επιχείρημα.
Πατερούλης και μεγάλος αδελφός, ταυτόχρονα.
Καγχάζετε διαρκώς για τις εξοπλιστικές δαπάνες των 15 δισ. ευρώ.
Λες και τα βγάζετε από τη τσέπη σας και δεν είναι τα χρήματα όλου του ελληνικού λαού. Και την ίδια στιγμή, δεν έχετε μέχρι σήμερα, εδώ και τέσσερα χρόνια, δώσει ούτε ένα ευρώ για τη μέριμνα του έμψυχου δυναμικού του στρατεύματος.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι μόνο τα όπλα. Είναι κυρίως οι άνδρες και οι γυναίκες που χειρίζονται τα όπλα. Είναι κυρίως το έμψυχο δυναμικό.
Τέσσερα χρόνια τώρα, τι έχετε κάνει για τη μέριμνα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων;
Το επίδομα στόλου, που περιμένατε να έρθουν οι εκλογές;
Και υποσχέσεις για το μισθολόγιο από το… 2024.
Μη δίνετε υποσχέσεις για το 2024 γιατί δε θα είστε πρωθυπουργός για να τις υλοποιήσετε.

Το 2018, όταν το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» παραβίαζε την ελληνική ΑΟΖ, δεν είχαμε ούτε φρεγάτες «Μπελαρά», ούτε αεροσκάφη «Ραφάλ».
Στη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» όμως, οι άνδρες και οι γυναίκες του πληρώματος, έκαναν το καθήκον τους και εμπόδισαν τις παράνομες έρευνες – το «Μπαρμπαρός» γύρισε πίσω.
Δεν είπε τότε η πολιτική ηγεσία τότε ότι το παρέσυρε η θάλασσα και τα κύματα του Αιγαίου.
Όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε επιτροπεία που δεν επέτρεπε καμία δαπάνη για το στράτευμα. Παρόλα αυτά όμως, ακόμη και σήμερα, τη δική μας μέριμνα έχετε να παρουσιάζετε. Όταν πήγατε προχθές στην ΕΑΒ, επιθεωρήσατε τα αεροσκάφη που εμείς αποφασίσαμε να αναβαθμίσουμε σε «Viper».
Παρά τις τρομακτικές δημοσιονομικές δυσκολίες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη κυβέρνηση στα μνημονιακά χρόνια που έφερε ευνοϊκές ρυθμίσεις για θέματα μέριμνας των στρατιωτικών. Θέσπισε νέο μισθολόγιο κατοχυρώνοντας τα κεκτημένα των στρατιωτικών, παρά τις μνημονιακές πιέσεις.
Τα στελέχη και το πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων σάς έχουν καταλάβει, κ. Μητσοτάκη. Έχουν καταλάβει ότι πίσω από τα μεγάλα λόγια και τις πατριωτικές κορόνες, κρύβεται σκοπιμότητα.
Και έχουν πάψει να σας πιστεύουν.
Παίζετε με τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπειά τους.
Αν σας ενοχλεί η θεσμική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να μη νομιμοποιήσουμε μια κυβέρνηση που δεν δίνει εξηγήσεις για το ότι παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα και τους Αρχηγούς της Άμυνας, τότε σας υπόσχομαι: Μόλις ανεβείτε σε αυτό το βήμα και απαντήσετε για ποιο λόγο τους παρακολουθούσατε – μόλις δώσετε εξηγήσεις και μας πείτε ποιος ήταν ο «εθνικός λόγος», τότε θα επιστρέψουμε στις ψηφοφορίες για το νομοθετικό έργο.
Δώστε όμως εξηγήσεις, όχι να κουνάτε δάχτυλο σε εμάς.
Είτε έτσι, είτε αλλιώς, θα είμαστε και μέσα και έξω από τη Βουλή, για να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία.

Αναλυτικά η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω πρωτίστως να εκφράσω τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό αλλά και στον συριακό λαό για την ανείπωτη τραγωδία που περνάνε μετά την καταστροφική σεισμική δόνηση των 7,8 Ρίχτερ. Η σκέψη μας είναι τούτη την ώρα στους ανθρώπους εκείνους που αγωνίζονται στα χαλάσματα, στα σωστικά συνεργεία, στους ανθρώπους που αγωνιούν για τους δικούς τους που είναι αγνοούμενοι. Τέτοιες ώρες, νομίζω, μιλάει η ανθρωπιά και παραμερίζονται οποιεσδήποτε άλλες σκέψεις.

Η πατρίδα μας και ο λαός μας θα είναι δίπλα στους γείτονές μας που δοκιμάζονται. Η Ελλάδα, μαζί με όλη τη διεθνή κοινότητα, θα σταθεί αρωγός ώστε να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στους γείτονές μας που δοκιμάζονται.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα η κυβέρνηση επιλέγει να φέρει στη Βουλή, σε χρόνο προεκλογικό, μια εξαγγελία από τον Σεπτέμβρη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Είναι μια εξαγγελία που αφορά αποσπασματικά ένα μόνο κομμάτι των Ενόπλων Δυνάμεών και μια εξαγγελία η οποία καθυστέρησε εφτά μήνες για να έρθει προεκλογικά. Θα πω τις απόψεις μας για την κατάσταση που επικρατεί σε ό,τι αφορά τη μέριμνα του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επιτρέψτε μου, όμως, πριν μπω στην ουσία του νομοσχεδίου και των θέσεών μας, να εκφράσω μια γενικότερη πεποίθηση: Η εθνική ασφάλεια, αν τη θεωρούμε κρίσιμη και πρέπει να τη θεωρούμε κρίσιμη, απαιτεί πάνω απ’ όλα ενότητα απέναντι σε όσους την επιβουλεύονται. Για εμάς, λοιπόν, είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή ότι με θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια δεν χωράνε μικροκομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες

Δυστυχώς, όμως, για άλλη μια φορά σήμερα ο κ. Μητσοτάκης ανέβηκε σε αυτό εδώ το Βήμα για να εκμεταλλευτεί μια συζήτηση που αφορά την εθνική ασφάλεια, τις Ένοπλες Δυνάμεις, αυτούς που είναι ταγμένοι να υπηρετούν την εθνική ασφάλεια, με σκοπό να εξαπολύσει επίθεση απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους και να εμπλέξει τις Ένοπλες Δυνάμεις για άλλη μια φορά στα προεκλογικά σχέδια της κυβέρνησης. Να εμπλέξει, δηλαδή, ποιους; Εκείνους που θα έπρεπε να σέβεται περισσότερο, τους άνδρες και τις γυναίκες που με το εθνόσημο στο πέτο αψηφούν τον κίνδυνο και τον θάνατο καθημερινά για να προστατεύουν την εθνική μας ακεραιότητα.

Και αναρωτιέμαι, κύριε Μητσοτάκη: ως πότε θα βάζετε τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα εθνικά μας θέματα στην αρένα της μικροκομματικής εκμετάλλευσης; Ως πότε θα επιχειρείτε να παριστάνετε εσείς τον μοναδικό πατριώτη μέσα σε αυτήν την Αίθουσα; Όλοι οι άλλοι είναι μειοδότες, δεν είναι πατριώτες; Ως πότε θα παριστάνετε τον προστάτη της εθνικής άμυνας και να κουνάτε το δάχτυλο στους πολιτικούς σας αντιπάλους για έλλειμμα πατριωτισμού και εθνικοφροσύνης;

Εν τοιαύτη περιπτώσει, ξέρετε κάτι; Αυτά ήταν τα επιχειρήματα της μετεμφυλιακής Δεξιάς. Με αυτά θα πορευτείτε; Θεωρείτε τον εαυτό σας προστάτη των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας;

Αλήθεια, από την πολλή προστασία είχατε καλωδιωμένους τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, τους επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας; Για να τους προστατεύσετε; Γιατί ακούστηκε και αυτό το επιχείρημα εδώ. Πατερούλης και “Μεγάλος Αδελφός” ταυτόχρονα.

Αφήστε, λοιπόν, για τα θέματα της εθνικής άμυνας τις μεγάλες κορώνες, μετά από όλα όσα έχουν βγει στο φως. Αφήστε την υποκρισία για το πόσο πολύ πατριώτης είσαστε εσείς και πόσο ανθέλληνες είμαστε εμείς όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί σας αντίπαλοι, που θυμηθήκατε εδώ να μας πείτε στο τέλος, αφού μας περιλούσατε με υπονοούμενα περί ελλείμματος πατριωτισμού και εθνικής εξαίρεσης, ότι δεν είμαστε εχθροί, αλλά πολιτικοί αντίπαλοι; Τι παραπάνω, λοιπόν, μπορεί να διαχωρίσει την έννοια «εχθρός» από «πολιτικός αντίπαλος» από το να έρχεται στο Βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός και να αφήνει υπονοούμενα για τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι είναι μειοδότες;

Τα ίδια κάνατε και εδώ, αλλά μυαλό δεν βάλατε πριν από πέντε χρόνια, όταν -μιας και εσείς αναφέρεστε στις πλατείες, θα θυμηθώ και κάποιες άλλες πλατείες- την περίοδο που βρισκόμασταν σε διαπραγματεύσεις και τελικά υπογράψαμε μια συμφωνία, η οποία ήταν εθνικά επωφελής, γιατί στα βόρεια σύνορά μας δεν έχουμε μια Λιβύη, έναν δορυφόρο της Τουρκίας, εσείς, χέρι χέρι με αυτούς που τώρα λέτε ότι θέλετε να αποκλείσετε από την κοινοβουλευτική διαδικασία -και θα πω την άποψή μας- και χέρι χέρι ήσασταν, μας αποκαλούσατε εθνικούς μειοδότες.

Όμως, βέβαια, κάνατε στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών αργότερα και ορθά κάνατε στροφή 180 μοιρών και εμφανίζεστε στην Ευρώπη ως υπερασπιστής του ευρωπαϊκού δρόμου της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ στη Βουλή τότε λέγατε ότι θα είσαστε εμπόδιο.

Λέω, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι το να βάζουμε διαρκώς τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας και, μάλιστα, σε μια δύσκολη συγκυρία και, μάλιστα, λίγες μέρες μετά τον άδικο χαμό των δύο ικάρων μας -ένα δραματικό γεγονός που έσπειρε συγκίνηση και θλίψη σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα και που θα έπρεπε να μας ενώνει όλους σε αυτά εδώ τα έδρανα και όχι μόνο, αλλά ακόμα και για αυτό είδαμε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα και να προσπαθούν να κάνουν ένα διαγωνισμό πατριωτισμού.

Όχι, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: εμείς θεωρούμε καπηλεία, θεωρούμε έσχατη καπηλεία να βάζουμε αυτά τα θέματα στην προεκλογική αντιπαράθεση. Σας ασκούμε κριτική, ναι, και θα σας ασκήσω και σήμερα κριτική.

Καγχάζετε διαρκώς για τις εξοπλιστικές δαπάνες των 14-15 δισεκατομμυρίων, λες και τα βγάζετε από την τσέπη σας, λες και δεν είναι χρήματα όλου του ελληνικού λαού. Κι όταν σας ασκούμε κριτική ότι δεν φροντίσατε να μπει ούτε μια βίδα στην Ελληνική Πολεμική Βιομηχανία, μας λέτε εθνική εξαίρεση. Δεν τη θέλετε την κριτική; Θέλετε να αποφασίζετε χωρίς να έχετε κριτική και διάλογο κοινοβουλευτικό; Αυτή είναι η δημοκρατία σας;

Και την ίδια στιγμή, όμως, που έχετε υπογράψει αυτούς τους εξοπλισμούς των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ -εξοπλισμούς που θα πάρουμε μελλοντικά- δεν έχετε μέχρι σήμερα εδώ και τέσσερα χρόνια στην πραγματικότητα δώσει ούτε ένα ευρώ για τη μέριμνα του έμψυχου δυναμικού του στρατεύματος. Τέσσερα χρόνια φέρνετε σήμερα προεκλογικά ένα επίδομα που αφορά ένα μόνο κλάδο. Τα υπόλοιπα είναι υποσχέσεις που ακούσαμε από τη μέση της ομιλίας του Πρωθυπουργού και μετά.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι μόνο τα όπλα, είναι κυρίως οι άνδρες και οι γυναίκες που χειρίζονται τα όπλα, είναι κυρίως το έμψυχο δυναμικό.

Και θέλω να σας θυμίσω, γιατί πολλοί από εδώ το ξεχνάτε αυτό, ότι το 2018, όταν το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» παραβίαζε την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη -δεν είχαμε τότε ούτε φρεγάτες Belhara ούτε αεροσκάφη Rafale-  στη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», όμως, οι άνδρες και οι γυναίκες του πληρώματος έκαναν το καθήκον τους και εμπόδισαν τις έρευνες, τις παράνομες έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους. Και γύρισε πίσω το «Μπαρμπαρός». Δεν είπε τότε η πολιτική ηγεσία ότι το παρέσυρε η θάλασσα και τα κύματα του Αιγαίου το τουρκικό ερευνητικό σκάφος. Δεν είπε τότε η πολιτική ηγεσία ότι έκανε θόρυβο και δεν υπήρχε παραβίαση επειδή έκανε θόρυβο και δεν μπορούσε να κάνει έρευνες.

Οι άνδρες και οι γυναίκες, λοιπόν, με το εθνόσημο, που είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή και έτοιμες ανά πάσα στιγμή να δώσουν και τη ζωή τους για την πατρίδα, αυτή είναι η δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Και τι έχετε κάνει τέσσερα χρόνια για αυτούς; Είναι το ερώτημά μου. Ένα νομοσχέδιο που φέρνετε προεκλογικά και δεν λύνει κανένα από τα κρίσιμα ζητήματα και αντιμετωπίζει μόνο ένα από τα αιτήματα ενός κλάδου; Και με όλους τους υπόλοιπους κλάδους τι γίνεται; Δικαίως έχουν ξεσηκωθεί. Οι αντιδράσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από όλους τους κλάδους είναι δικαιολογημένες, διότι όταν αποφασίζεις να δώσεις επίδομα, πρέπει να το δώσεις με δικαιοσύνη παντού σε όλους τους κλάδους.

Όμως, το κρίσιμο ερώτημα είναι: Τέσσερα χρόνια τώρα τι έχετε κάνει για τη μέριμνα του προσωπικού, εκτός από τους εξοπλισμούς των 15 δισεκατομμυρίων; Εκτός από την προκλητική υπερκοστολόγηση για το αεροπορικό κέντρο της Καλαμάτας, τι έχετε κάνει για τη μέριμνα; Το επίδομα στόλου, που το εξαγγείλατε  πριν επτά μήνες και το φέρνετε τώρα. Μόνο αυτό έχετε κάνει. Α, και τις υποσχέσεις για το μισθολόγιο που αφορούν το 2024.

Μεταξύ του 2023 και του 2024, όμως, κύριε Μητσοτάκη, μεσολαβεί κάτι: Οι εκλογές. Μη δίνετε, λοιπόν, τόσες πολλές υποσχέσεις για το 2024, διότι κινδυνεύετε όλοι όσοι σας ακούνε να θεωρήσουν ότι δίνετε αυτές τις υποσχέσεις, διότι γνωρίζετε ότι δεν θα είσαστε σε θέση να τις εκπληρώσετε, διότι δεν θα βρίσκεστε στη θέση του Πρωθυπουργού το 2024.

Εμάς, λοιπόν, που μας κουνάτε το δάχτυλο επειδή κάνουμε κριτική στην υπερκοστολόγηση των δαπανών και στην απουσία έργου στην Ελληνική Βιομηχανία, όταν ήμασταν κυβέρνηση, κύριε ναύαρχε, μετράγαμε και το τελευταίο ευρώ! Και το τελευταίο, προσέξτε!

Όχι, δεν κάνετε το ίδιο ούτε εσείς ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις! Έκανε και η κυβέρνηση Σαμαρά το ίδιο. Από το 2010 μέχρι το 2018, όσο ήμασταν στα μνημόνια, όποια και αν ήταν η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να μετράει και το τελευταίο ευρώ. Γιατί; Γιατί ήμασταν σε επιτροπεία, γιατί οι αποφάσεις για την άμυνα δεν ήταν αποφάσεις που έπαιρναν οι εκλεγμένες κυβερνήσεις του ελληνικού λαού, διότι ήμασταν σε μνημόνια, είχαμε την τρόικα και έπρεπε να εγκρίνουν αυτοί τις αποφάσεις για την άμυνα. Ποιος μας είχε βάλει σε αυτά τα μνημόνια; Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Όχι. Γιατί μπήκαμε σε αυτά τα μνημόνια μεταξύ άλλων; Δεν λέω ότι είναι η μοναδική αιτία, μεταξύ άλλων. Γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχατε κάνει τα εξοπλιστικά προγράμματα όχημα για σπατάλες, όχημα για πλουτισμό, όχημα για μίζες. Γι’ αυτό μεταξύ άλλων χρεοκοπήσαμε και μπήκαμε σε επιτροπεία διεθνή και σε μνημόνια.

Και όταν ήρθαμε εμείς και μετράγαμε το τελευταίο ευρώ, κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας, ό,τι περνούσε από το χέρι μας, προκειμένου να κρατήσουμε ψηλά το ηθικό των ανδρών και των γυναικών, αλλά ταυτόχρονα να διατηρήσουμε ψηλά και την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας. Ό,τι περνούσε από το χέρι μας!

Αφήστε τα αυτά, κύριε ναύαρχε! Τα έχει πει και ο κ. Μητσοτάκης αυτά, ήταν απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά τα «Πάπα 3», την οποία ήρθε να υλοποιήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δική σας απόφαση ήταν, δική σας απόφαση!

Όταν, κύριε πρωθυπουργέ, πήγατε πριν από μια βδομάδα στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, στην ΕΑΒ, τι ακριβώς επιθεωρήσατε; Τι ακριβώς επιθεωρήσατε στην ΕΑΒ; Γνωρίζατε τι επιθεωρήσατε; Μήπως τα F-16 που μετατράπηκαν σε Viper με απόφαση της δικής μας κυβέρνησης παρά τις αυστηρές δημοσιονομικές δυνατότητες και τους περιορισμούς που είχαμε τότε;

Και γνωρίζετε, αλήθεια -είχατε αντιταχθεί τότε ως αξιωματική αντιπολίτευση για λίγο, για καμιά βδομάδα, μετά το ψηφίσατε, είναι αλήθεια- αν αυτή η συμφωνία, της οποίας κάνατε κριτική -εγώ πιστεύω και θεωρώ ότι έτσι πρέπει να κάνει η αντιπολίτευση, πρέπει να κάνει κριτική, αυτό είναι το Κοινοβούλιο, γι’ αυτό υπάρχει η αντιπολίτευση, γι’ αυτό και η κυβέρνηση, για να ελέγχει η αντιπολίτευση την κυβέρνηση- γνωρίζετε αν αυτή η συμφωνία που υπογράψαμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και με τη Lockheed είναι μια συμφωνία η οποία έχει παραγωγή στην Ελλάδα, ή δεν το γνωρίζετε; Όλα εδώ -εκεί που πήγατε- όλα εδώ κατασκευάζονται! Εδώ συναρμολογούνται όλα!

Γνωρίζετε εσείς αν η συμφωνία που έχετε υπογράψει -και δεν είναι διακρατική, με εταιρείες την υπογράψατε, το Ελληνικό Δημόσιο με εταιρείες, ιδιωτικές εταιρείες- παρέχει τη δυνατότητα έστω και μια βίδα για τα Rafale να μπει εκεί όπου πήγατε, στα στέγαστρα της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας; Όχι, ούτε μία βίδα! Και πήγε ο Υπουργός Άμυνας, καθόταν δίπλα στην Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, όπου η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας έκανε τη φιέστα της για να δείξει πόσες θέσεις εργασίας και πόσοι Γάλλοι εργαζόμενοι θα δουλέψουν για τα ελληνικά Rafale, αλλά ούτε ένας εργαζόμενος στην Ελλάδα. Αυτή είναι η κριτική που σας κάνουμε και το λέμε ξανά και ξανά, ναι, από το υστέρημα του ελληνικού λαού πρέπει -και έτσι γίνεται πάντα για την εθνική μας άμυνα- αλλά θα ελέγχεται και το τελευταίο ευρώ που φεύγει από το υστέρημα του ελληνικού λαού για να ενισχυθεί η εθνική μας άμυνα.

Πάμε τώρα στα θέματα της μέριμνας. Σας εξήγησα πιο πριν τις τρομακτικές δημοσιονομικές δυσκολίες που είχαμε. Αλλά παρά τις δυσκολίες αυτές, παρά το γεγονός ότι δεν αποφασίζαμε εμείς τα οικονομικά εκείνη την περίοδο, ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση στα μνημονιακά χρονικά που έφερε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα θέματα μέριμνας στρατιωτικών με τους ν. 4361/2016, 4407/2016, 4494/2017, 4609/2017, αλλά και με τον ν. 4472/2017, που θεσπίσαμε νέο μισθολόγιο, κατοχυρώνοντας τα κεκτημένα των στρατιωτικών παρά τις μνημονιακές πιέσεις.

Πείτε μου εσείς τέσσερα χρόνια τι έχετε κάνει, πέρα από τις υπερκοστολογήσεις για την Καλαμάτα και τις υπογραφές για τις τεράστιες αγορές, τι έχετε κάνει για το προσωπικό, όταν μάλιστα το κόστος ζωής το 2019 δεν συγκρίνεται με το κόστος ζωής το 2023. Και αυτό δεν ισχύει μονάχα για τους συνταξιούχους, για τους εργαζόμενους, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ισχύει και για τους στρατιωτικούς. Δεν έχετε κάνει τίποτα, λοιπόν, ή μάλλον κάνατε κάποια. Φροντίσατε σταδιακά να ακυρώσετε ορισμένες από αυτές τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που είχαμε θεσπίσει, όπως για παράδειγμα την πρόσθετη ασφαλιστική πενταετία για όλα τα στελέχη που καταργήθηκε με τον νόμο διάλυσης της εργασίας από τον κ. Χατζηδάκη και πήρε μπάλα και τους στρατιωτικούς. Μέριμνα υπέρ του προσωπικού μηδέν!

Να σας θυμίσω ότι οι στρατιωτικοί υπήρξαν αυτοί που υπέστησαν τις μεγαλύτερες περικοπές μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα στα πρώτα δύο μνημόνια στα οποία συμμετείχε η παράταξή σας στις κυβερνήσεις; Εμείς ήμασταν αυτοί -και αυτό να σας το θυμίσω- που επιστρέψαμε εφάπαξ το 50% των περικοπών που αντισυνταγματικά παρακράτησε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014, αναγνωρίζοντας το έργο και την προσφορά τους.

Η συνεχιζόμενη κοροϊδία για τις νυχτερινές αποζημιώσεις και τις υπερωρίες και, πιο πρόσφατα, ο αποκλεισμός των Ενόπλων Δυνάμεων από το έκτακτο οικονομικό βοήθημα που δόθηκε στα Σώματα Ασφαλείας, είναι μόνο τα τελευταία επεισόδια της αδιαφορίας τέσσερα χρόνια και της υποκρισίας για το έμψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Νομοθετήσαμε εμείς το 2019 την αποζημίωση νυχτερινής εργασίας και σας πήρε τριάμισι χρόνια να υπογράψετε Κοινή Υπουργική Απόφαση. Kαι ήταν έκτρωμα αυτή η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράψατε, διότι δεν αναγνωρίζει αναδρομικότητα και περικόπτει ώρες εργασίας και δικαιούχους από την αποζημίωση.

Με τα ταμεία των στρατιωτικών και εδώ κόλπα πήγατε να κάνετε. Επιχειρείτε χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη βιωσιμότητας να δημιουργήσετε στα μετοχικά ταμεία συνθήκες που μπορούν να ερμηνευτούν μόνο ως προσπάθεια μελλοντικού ελέγχου των οικονομικών των στρατιωτικών με όσα αυτό συνεπάγεται.

Πήγατε να επιβαρύνετε -ευτυχώς το πήρατε πίσω- τους στρατιωτικούς του Στρατού Ξηράς και Αεροπορίας με επιπλέον παρακράτηση 1% υπέρ του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού.

Μειώνετε το κατώτατο όριο του ετήσιου ανταλλάγματος για την ακίνητη περιουσία από 5% σε 3% σε μια περίοδο υποτιθέμενης ανάπτυξης της οικονομίας, ενώ έπρεπε η περιουσία να αποτελεί σοβαρή πηγή αξιοποίησης για ενίσχυση του στεγαστικού ζητήματος των στρατιωτικών.

Και βεβαίως, συνεχίζετε να αδιαφορείτε για το πώς επιβιώνουν οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτές τις συνθήκες τρομακτικής ακρίβειας.

Συνεχίζετε να αδιαφορείτε για τους ΕΠΟΠ, όπου δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την πρόωρη αποστρατεία τους στην ηλικία των πενήντα ετών και θα βρεθούν κυριολεκτικά στον δρόμο και χωρίς σύνταξη μετά τα πενήντα. Και δεν είναι δικαιολογία ότι η επίλυση του ζητήματος θα απαιτούσε μελέτη βιωσιμότητας, Μπορεί να υπάρξει άμεση απόφαση ώστε να μην απολυθούν όσοι προβλέπεται να απολυθούν για τα επόμενα χρόνια και στο μεταξύ να υπάρξει μελέτη και σύμπραξη με το υπουργείο Οικονομικών, αν αυτό απαιτηθεί. Δεν λείπει η μελέτη βιωσιμότητας, η βούληση λείπει.

Συνεχίζετε να αδιαφορείτε για τους εθελοντές μακράς θητείας που προήχθησαν με δική μας ρύθμιση πριν τρία χρόνια στον βαθμό του ανθυπολοχαγού, αλλά ακόμα παίρνουν μισθό ανθυπασπιστή.

Συνεχίζετε να αδιαφορείτε για τους σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών όπου συνεχίζεται η αδικία της μισθολογικής τους κατάταξης σε σχέση με τους σπουδαστές των σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας. Συνεχίζετε να αδιαφορείτε για τους στρατεύσιμους, όπου στην πλειοψηφία τους λαμβάνουν, κυριολεκτικά, ψίχουλα. Για τους στρατιωτικούς που υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές, καμία μέριμνα για το οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και καμία μέριμνα για το, επίσης, οξυμένο πρόβλημα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν με προσωπικό, καθώς δεν προβλέπεται καμία πρόσληψη πολιτικού προσωπικού. Και γι’ αυτό αδιαφορείτε.

Και τέλος, εδώ και τέσσερα χρόνια, αγνοείτε το επίσης πολυδιαφημισμένο ενιαίο μισθολόγιο για την κάλυψη των αδικιών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αναφορικά με τις οικονομικές τους απολαβές. Για όλα αυτά αδιαφορείτε.

Φαντάζομαι πως προεκλογικά μπορείτε να το εμφανίσετε και αυτό. Το ερώτημα, όμως, είναι ποιος μπορεί να πιστέψει μια κυβέρνηση, που δεν αναγνωρίζει…

Γελάτε ε; Φαντάζομαι ότι οι στρατιωτικοί που μας ακούν δεν γελάνε τόσο πολύ όσο γελάτε εσείς, κύριε Μητσοτάκη. Διότι η υποκρισία και η κοροϊδία έχει τα όριά της.

Έλεγα, λοιπόν, πως είναι δύσκολο κανείς να πιστέψει μια κυβέρνηση που δεν αναγνωρίζει αναδρομικότητα στις οφειλές της, που περικόπτει κάθε πιθανή απολαβή όπως τα νυκτερινά, που δεν αποζημιώνει στελέχη με διάφορες δικαιολογίες, που δίνει παροχές και ταυτόχρονα τις παίρνει με αντίμετρα, που απολύει αξιωματικούς εκτός οργανικών θέσεων με τη δικαιολογία ότι θέλει να προσλάβει νέους ΕΠΟΠ, που θέτει αντισυνταγματικά σε αναστολή προσωπικό των νοσοκομείων, που δεν ανακοινώνει καν ποια προβλήματα έχει εντοπίσει στο τρέχον μισθολόγιο.

Τα στελέχη και το πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, σας έχουν καταλάβει, κύριε Μητσοτάκη.

Και βεβαίως μου δίνετε την ευκαιρία να πω σήμερα και δυο λόγια, δυο λόγια για όσα εκτός πλαισίου συζήτησης για το νομοσχέδιο αναφέρατε, προφανώς, ζητήματα που αφορούν την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα.

Κύριε Μητσοτάκη, είναι πράγματι οξύμωρο να ανεβαίνετε εσείς σε αυτό εδώ το Βήμα, εσείς που δεν έχετε δώσει μία εξήγηση. Τα πειστήρια του εγκλήματος ευρέθησαν, κύριε Μητσοτάκη και δεν έχετε δώσει μια εξήγηση στο κοινοβούλιο, στον ελληνικό λαό, στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Σας ψηφίζουν, εντάξει, δεν σας ρίξανε, δεν σας έκαναν τη χάρη να βρείτε εξιλαστήριο θύμα την επομένη των εκλογών, σας ψήφισαν, σας δώσανε 156 ψήφους. Μία απάντηση θα δώσετε; Και μιλάτε εσείς για εκτροπή;

Εσείς μιλάτε για εκτροπή, που ακούγατε το μισό πολιτικό σύστημα τους, μισούς υπουργούς, τους οικονομικούς παράγοντες, την ηγεσία του στρατεύματος, έχετε το θράσος να μιλάτε για εκτροπή; Αλήθεια; Αλήθεια;

Και ποια είναι η εκτροπή; Ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτήν τη μέγιστη, τη μείζονα, παραβίαση του συνταγματικού πλαισίου της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος, επιλέγει να αξιοποιήσει ένα θεσμικό όπλο, τη στάση της απέναντι στις ψηφοφορίες του νομοθετικού έργου της κυβέρνησής σας.

Σε όλα τα κοινοβούλια και σε όλες τις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, κύριε Μητσοτάκη, γνωρίζετε ότι οι βουλευτές καθώς και οι κοινοβουλευτικές ομάδες έχουν τέσσερις επιλογές: την υπερψήφιση ενός νομοσχεδίου, την καταψήφιση, το «παρών» και την αποχή. Εμείς, λοιπόν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μέγιστη -κατά την άποψή μας- εκτροπή από τη συνταγματική τάξη, επιλέγουμε να απέχουμε από τις ψηφοφορίες για να μην νομιμοποιήσουμε ούτε μία ώρα παραμονής σας στη θέση του πρωθυπουργού και στη διακυβέρνηση του τόπου, μετά από αυτές τις μείζονες, κατά την άποψή μας, αποκαλύψεις. Και μιλάτε εσείς για εκτροπή;

Αλήθεια, κύριε Μητσοτάκη, κι εσείς εκτροπή θεσμική κάνατε το 2019 όταν αποχωρήσατε από την κοινοβουλευτική διαδικασία μετά τις ευρωεκλογές και μέχρι την επίσημη προκήρυξη των εκλογών;

Ο αείμνηστος πατέρας σας έκανε εκτροπή στον Προϋπολογισμό του 1989 όταν και αποχώρησε από τη διαδικασία για να μην νομιμοποιήσει την τότε κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου; Εκτροπή έκανε; Ή μήπως έκανε εκτροπή ο Ευάγγελος Αβέρωφ το 1982;

Μιας όμως και είδα ότι με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθείτε όχι απλά τις ομιλίες μου, αλλά ακόμα και ποια τραγούδια παίζουν στις εκδηλώσεις πριν ανέβω στο Βήμα -τέτοια μεγάλη ταραχή έχετε πάθει- και σας τάραξε το γεγονός ότι ένα από τα τραγούδια ήταν διασκευασμένο σε σύγχρονη εκδοχή, ο ύμνος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου. Να σας θυμίσω, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη, για να θυμούνται οι παλιότεροι αλλά και να μαθαίνουν οι νεότεροι: Η εθνική αντίσταση αναγνωρίσθηκε το 1982. Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο είναι κομμάτι της εθνικής μας αντίστασης. Δεν είναι, λοιπόν, κάτι που πρέπει να μας διχάζει. Είναι κάτι που πρέπει να μας ενώνει. Να σας θυμίσω, όμως, επίσης ότι εκτροπή επέλεξε τότε η παράταξή σας, διότι ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ, Επικεφαλής της παράταξης σας τότε, αποχώρησε από τη διαδικασία στη Βουλή όταν ψηφιζόταν η αναγνώριση της εθνικής αντίστασης με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Αυτό θέλετε να μιμηθείτε; Αυτό; Εκεί γυρνάτε; Γυρνάτε στην εποχή του μετεμφυλιακού διχασμού, της αντιπαράθεσης και του μίσους; Νόμιζα ότι το είχαμε ξεπεράσει αυτό. Γι’ αυτό, εκτός από τον κ. Βορίδη -που χαμογελά- τον κύριο Γεωργιάδη, τον κ. Πλεύρη, σπεύδετε τώρα να κάνετε και μια νέα μεγάλη μεταγραφή, να φέρετε στην παράταξή σας και τον κύριο Καρατζαφέρη; Γι’ αυτό προσχωρείτε σ’ αυτήν την αντίληψη της ακροδεξιάς, εσείς ο φιλελεύθερος πολιτικός;

Θέλω να σας θυμίσω και να σας πω, λοιπόν, ότι αναγνωρίστηκε η εθνική αντίσταση, ότι είναι κομμάτι της κοινής μας ιστορίας που πρέπει να μας ενώνει, Και πρέπει να σας πω πως ό,τι και να λένε οι ακραίοι θύλακες εντός του κόμματός σας, τον Γοργοπόταμο θα τον γιορτάζουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, όλοι μαζί γιατί ήταν κομμάτι της ιστορίας μας. Η εθνική μας αντίσταση είναι αναγνωρισμένη και είναι κομμάτι της ιστορίας μας.

Κύριε Μητσοτάκη, όμως, αν ειλικρινά σας ενοχλεί τόσο πολύ που επιλέξαμε, επαναλαμβάνω, αυτήν τη θεσμική επιλογή, που έχει επιλέξει ουκ ολίγες φορές η παράταξή σας, για να αναδείξουμε με έναν έντονο, πράγματι, συμβολικό τρόπο ότι εμείς τουλάχιστον σε ό,τι μας αφορά –ας κάνουν οι υπόλοιποι ό,τι θέλουν- δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε μια κυβέρνηση η οποία δεν δίνει εξηγήσεις για το ότι παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα και τους Αρχηγούς της Άμυνας. Αν, λοιπόν, τόσο πολύ αυτό σας προβληματίζει, σας υπόσχομαι, κύριε Μητσοτάκη, μόλις ανεβείτε σε αυτό το Βήμα και απαντήσετε –και σήμερα- για ποιο λόγο παρακολουθούσατε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον κ. Φλώρο, για ποιο λόγο παρακολουθούσατε τον Αρχηγό του ΓΕΣ, τον κ. Λαλούση, για ποιο λόγο παρακολουθούσατε τον κ. Ανδρουλάκη, για ποιο λόγο παρακολουθούσατε τον κ. Κύρτσο, για ποιο λόγο παρακολουθούσατε τους Επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων, μόλις δώσετε εξηγήσεις και μας πείτε ποιος ήταν ο εθνικός λόγος, σας υπόσχομαι θα επιστρέψουμε στις ψηφοφορίες για το νομοθετικό έργο. Δώστε, όμως, εξηγήσεις. Όχι να κουνάτε το δάχτυλο σε μας. Δώστε εξηγήσεις.

Με το που θα απαντήσετε και θα μας πείτε, «έδωσα εντολή να παρακολουθούν τους αρχηγούς γι’ αυτό τον λόγο», εμείς υποσχόμαστε ότι θα είμαστε εδώ. Είτε έτσι είτε αλλιώς, εδώ θα είμαστε. Δεν πρόκειται να σας δώσουμε χώρο και χρόνο να λέτε αυτά που λέτε από αυτό εδώ το έδρανο χωρίς να υπάρχει αντίλογος. Θα είμαστε και μέσα και έξω από τη Βουλή για να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία, για να υπερασπιστούμε αυτό που εμείς ορίζουμε ως πατριωτικό καθήκον.

Προσφεύγετε, όμως, διαρκώς σε μια σειρά από λαθροχειρίες, κύριε Μητσοτάκη. Η κυβέρνησή σας ελέγχεται, όχι μονάχα από την αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο, από τη δικαστική έρευνα που είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα, από τις Ανεξάρτητες Αρχές, τις οποίες περιφρονείτε βάναυσα και από αυτό εδώ το Βήμα και από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρα ενός αδέκαστου πρώην δικαστή ο οποίος είναι επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, αλλά η κυβέρνησή σας ελέγχεται και από τους θεσμούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έτσι δεν είναι; Από την έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή PEGA.

Δεν είναι δικές μου δηλώσεις. Είναι οι δηλώσεις της ευρωβουλευτού του Μακρόν, των Φιλελευθέρων, της κ. Ιντ’ Βέλτ, που λένε ότι θα πρέπει αυτή η υπόθεση να διαλευκανθεί και να μην πάμε σε εκλογές με αυτήν την υπόθεση σε πλήρη συσκότιση και χωρίς να έχουν δοθεί διευκρινίσεις. Το παρακάμπτω αυτό, όμως.

Αναφερθήκατε πριν από λίγο στις πολύ μεγάλες επιδόσεις που έχει κάνει η κυβέρνησή σας για τη Δημοκρατία. Συγχαρητήρια είναι εξαιρετικές οι επιδόσεις!

Αναφερθήκατε σε μία έρευνα που δημοσίευσε ο Economist. Ξεχάσατε να αναφερθείτε στην ουσία όσων γράφει αυτή η έρευνα. Διότι, ναι μεν η αναβάθμιση στην κατάταξη της Ελλάδας ισχύει πράγματι, αλλά οφείλεται στην απομάκρυνση από την περίοδο των μνημονίων. Και η απομάκρυνση αυτή οφείλεται σε όσα έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, όχι εσείς, κύριε Μητσοτάκη.

Μεταξύ άλλων αυτή η έκθεση, την οποία είχατε το θράσος να φέρετε εδώ στη Βουλή και να την κραδαίνετε, λέει και τα εξής, τα οποία διαβάζω: «Η Ελλάδα τιμωρείται στον δείκτη του 2022 σε σχέση με την ελευθερία του Τύπου. Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι δημοσιογράφοι δεν είναι ελεύθεροι να ερευνούν  δυσάρεστες αλήθειες. Υπάρχουν περιπτώσεις λογοκρισίας σε θέματα που σχετίζονται με την αστυνομία, το στρατό και την εκκλησία, αλλά και παρενοχλήσεις, απειλές και βία κατά δημοσιογράφων». Αυτά λέει η έκθεση που εσείς εδώ μας φέρατε. Σε άλλο σημείο λέει: «Αποκαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2022 ότι το κράτος είχε εμπλακεί σε υποκλοπές δημοσιογράφων και πολιτικών που χρησιμοποιούν τεχνολογία spyware για λόγους εθνικής ασφάλειας. Το σκάνδαλο έπληξε τη φήμη της κυβέρνησης».

Αυτή την έκθεση μας φέρατε εδώ; Για αυτή την έκθεση είσαστε περήφανος; Για αυτήν την έκθεση!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ό,τι και να κάνει ο κ. Μητσοτάκης, πρέπει να δώσει απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό και αναφέρομαι στα πειστήρια του εγκλήματος. Τα πειστήρια του εγκλήματος δεν είναι μονάχα αυτά που βρήκε η ΑΔΑΕ στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Τα πειστήρια του εγκλήματος βρίσκονται και στα ράφια όλων των σούπερ μάρκετ με τις τιμές που έχουν ανέβει στα ύψη, βρίσκονται στις αντλίες στα πρατήρια της βενζίνης, στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Διότι, αυτή η άθλια πολιτική που εφαρμόζετε, της λεηλασίας του εισοδήματος και της αναδιανομής πλούτου από τους πολλούς σε λίγους και ισχυρούς, χρειάζοταν και άθλια μέσα για να επιβληθεί. Γι’ αυτό, λοιπόν, στήσατε αυτόν τον παρακρατικό μηχανισμό της παρακολούθησης. Αν δεν δώσετε απαντήσεις, δεν μπορείτε να κουνάτε σε κανέναν το δάχτυλο.

Θέλω να κλείσω με τα θέματα ξανά του νομοσχεδίου. Ξέρετε κάτι; Ένα επίσης κρίσιμο ζήτημα για τους ανθρώπους, τους άνδρες και τις γυναίκες, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι βεβαίως η υλική τους στήριξη, αλλά είναι και το θέμα της εμπιστοσύνης. Πρέπει να αισθάνονται ότι υπάρχει μια πολιτική ηγεσία και μια στρατιωτική ηγεσία, την οποία μπορούν να εμπιστευτούν. Έχετε καταλύσει κάθε έννοια εμπιστοσύνης με τη συμπεριφορά σας, τόσο των πολιτών στο πολιτικό σύστημα όσο, όμως, δυστυχώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στην πολιτική, αλλά και σε μέρος της στρατιωτικής ηγεσίας. Αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο εθνικό πλήγμα που έχει συμβεί από αυτή την υπόθεση των υποκλοπών.

Τα στελέχη, λοιπόν, και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, κύριε Μητσοτάκη, σας έχουν καταλάβει και έχουν πάψει πλέον να σας πιστεύουν. Παίζετε διαρκώς με την νοημοσύνη τους, καμαρώνετε για τα δισεκατομμύρια των εξοπλισμών, αλλά έχετε αφήσει τα στελέχη έρμαια, δεν τους στηρίζετε.

Η εθνική μας ασφάλεια και το φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων δεν χτίζονται με κορώνες, χτίζονται με σεβασμό. Και σεβασμός σημαίνει να ακούς και να τιμάς αυτούς που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπηρεσία της πατρίδας. Σεβασμός στην πράξη σημαίνει μια συνολική μεταρρύθμιση στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων με το διαχωρισμό μισθολογίου – βαθμολογίου, με την υπέρβαση ενός πολυδαίδαλου και αντιπαραγωγικού συστήματος που δεν υπάρχει πουθενά στον ανεπτυγμένο κόσμο. Σεβασμός σημαίνει ένα αξιοκρατικό και αδιάβλητο σύστημα μεταθέσεων και προαγωγών άμεσα προσβάσιμο και ελέγξιμο από τα στελέχη του. Σεβασμός τέλος σημαίνει έμπρακτη στήριξη στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία με επένδυση στις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό της, με σχέδιο και όραμα.

Αφήστε, λοιπόν, την πατριδοκαπηλία, αφήστε τις Ένοπλες Δυνάμεις, που τόσο πολύ έχετε απαξιώσει, έξω από τις προεκλογικές σκοπιμότητες. Σταθείτε έστω και μία φορά στο ύψος των περιστάσεων. Σεβαστείτε τον κρίσιμο ρόλο που επιτελούν. Και αφού δεν είστε σε θέση να ασχοληθείτε ουσιαστικά με τα προβλήματά τους, τουλάχιστον μην τους εκμεταλλεύεστε για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Αυτό ίσως είναι το τελευταίο εθνικό καθήκον που σας έχει απομείνει, μην το παραβιάσετε και αυτό.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/140279/Al.-Tsipras:-An-apanthsete-giati-parakoloythoysate-toys-pantes-tha-epistrepsoyme-stis-pshfofories.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων