Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αλέξης Τσίπρας / Δεν θα συνεργαστούμε με τη ΝΔ – Ο Μητσοτάκης θέλει συνεργασία με Βελόπουλο;

«Μπορεί να υπάρξει και μετά τις εκλογές σταθερότητα στη χώρα με μια κυβέρνηση συνεργασίας, πάνω σε μια προγραμματική βάση προοδευτικής σύγκλισης»

30/03/2022

Το δίλημμα «σταθερότητα ή χάος» θα γίνει «σταθερότητα ή Μητσοτάκης» διότι θα έχει ταυτιστεί ο ίδιος με το χάος τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ionia Tv. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη ΝΔ, και ρώτησε τον πρωθυπουργό αν ποντάρει στην Ελληνική Λύση. «Αν ο σχεδιασμός του είναι να συνεργαστεί με τον κ. Βελόπουλο να κάνει κυβέρνηση, ας το πει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «μπορεί να υπάρξει και μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής, που εμείς θεσπίσαμε, σταθερότητα στη χώρα με μια κυβέρνηση συνεργασίας, πάνω σε μια προγραμματική βάση, προοδευτικής σύγκλισης που θα φροντίσει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, που θα φροντίσει να βάλει πλαφόν στα υπερκέρδη στην ενέργεια και να μειώσει το κόστος στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις, που θα φροντίσει να στηρίξει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και να στηρίξει το κοινωνικό κράτος».

Σχολίασε πως «στο πρώτο άκουσμα της είδησης ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2023, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης – αν μπορεί κανείς να τον πιστέψει σε αυτό – η απάντηση είναι ‘βοήθειας μας’, πώς βγαίνουμε έως τότε αν δεν αλλάξουν πολιτικές», τονίζοντας ότι γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας στην Πάτρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έμποροι σε Τσίπρα / Η αγορά έχει νεκρώσει πριν τον πόλεμο, από το φθινόπωρο με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τόνισε ότι «εμείς ζητάμε εκλογές γιατί διαπιστώνουμε ότι αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε. Το “είτε θα αλλάξουμε, είτε θα βουλιάξουμε” νομίζω ότι σήμερα έχει την κυριολεκτική του σημασία.

Η χώρα βυθίζεται, η κοινωνία βυθίζεται σε μια δίνη που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε κοινωνική κρίση. Ευτυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει κοινωνική ένταση, αλλά αν συνεχιστεί για πολλούς μήνες αυτή η διεύρυνση των ανισοτήτων, αυτή η λεηλασία της πλειοψηφίας της κοινωνίας, θα βρεθούμε μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα».

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες, «υπό την πίεση της κοινωνικής κριτικής μετέτρεψε το δίλημμα ‘αυτοδυναμία ή χάος’ σε ‘εντάξει δεν είναι και αυτοσκοπός η αυτοδυναμία’» και τον κάλεσε να απαντήσει με ποιους σκέφτεται να συνεργαστεί «για να έχουμε τη σταθερότητα, όπως λέει».

«Φαντάζομαι ότι δεν θα συνεργαζόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κι εμείς με τη ΝΔ, διότι οι ιδεολογικές και πολιτικές μας διαφορές είναι τεράστιες», υπογράμμισε. «Με ποιον λοιπόν; Θα συνεργαζόταν με τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θέλει μια σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης κυβέρνηση; Δεν νομίζω ότι ο κ. Ανδρουλάκης λοιπόν – εκτός αν ήθελε να αυτοκτονήσει πολιτικά – θα πήγαινε να συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη σε μια κυβέρνηση που κάθε άλλο παρά σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης είναι», υπογράμμισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «εμείς πολύ καθαρά λέμε εδώ και τρία χρόνια και παραπάνω, από τότε που θεσπίσαμε την απλή αναλογική, ότι η χώρα μπορεί να κυβερνάται με κυβερνήσεις συνεργασίας αλλά στη βάση προγραμματικής σύγκλισης, πολιτικών προγραμμάτων» και σημείωσε ότι «οι διαφορετικές κατευθύνσεις είναι αυτής της νεοφιλελεύθερης δεξιάς που εκφράζει ο κ. Μητσοτάκης και, από την άλλη, των προοδευτικών δυνάμεων».

«Γι’  αυτό λέμε καθαρά ότι μπορεί να υπάρξει και μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής, που εμείς θεσπίσαμε, σταθερότητα στη χώρα με μια κυβέρνηση συνεργασίας πάνω σε προγραμματική βάση προοδευτικής σύγκλισης», είπε. Μια κυβέρνηση, πρόσθεσε, «που θα φροντίσει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, που θα βάλει πλαφόν στα υπερκέρδη της ενέργειας και θα μειώσει το κόστος στους καταναλωτές και επιχειρήσεις, που θα φροντίσει να στηρίξει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και το κοινωνικό κράτος».

Κατόπιν αυτών έθεσε το ερώτημα ο κ. Μητσοτάκης με ποιον θα συνεργαστεί στη βάση του προγράμματος που ως κυβέρνηση σήμερα εφαρμόζει – γιατί φαντάζομαι δεν έχει μετανιώσει γι’ αυτά που κάνει αλλιώς θα τα άλλαζε». Με ποιον; Με τον κ. Βελόπουλο; Αν αυτός είναι ο σχεδιασμός του ας το πει». Παράλληλα υπογράμμισε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να πάρουν θέση στο κρίσιμο ερώτημα πως η χώρα θα βγει από αυτήν την κρίση, με ποιο πρόγραμμα. Και ποιες συνεργασίες. «Εμείς είμαστε πάρα πολύ καθαροί επ’ αυτού», σημείωσε.

Η ΔΕΗ έχει αισχροκέρδεια κοντά στο 1,4 δισ.

Αναφορικά με το θέμα της ακρίβειας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική προσπάθεια να σταματήσει αυτός ο μηχανισμός που παράγει την αισχροκέρδεια και υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ έχει αισχροκέρδεια κοντά στο 1 δισεκατομμύριο στο 8μηνο. «Η αισχροκέρδεια με βάση τα στοιχεία που έχουμε και έχουμε υπολογίσει και έχουμε υπολογίσει με μεγάλη ακρίβεια είναι κοντά ήδη στο 1,5 δισεκατομμύριο, 1,4 δισ., τη μερίδα του λέοντος την έχει η ΔΕΗ. Η ΔΕΗ η οποία εν μέσω κρίσης αμέσως μετά τον Σεπτέμβρη του 2021, μετά τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, ιδιωτικοποίησε, έσπευσε να ιδιωτικοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης. Λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας και την υψηλή τιμή στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Της κερδοφορίας για τα μερίσματα των μετόχων και των ιδιωτών που μπήκανε, ιδιαίτερα» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απαντώντας στην κριτική ότι το ποσό αυτό δεν είναι σωστό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κρύβεται» και κάλεσε τον πρωθυπουργό και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αν τον «διαψεύδουν», να δώσουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία. Χαρακτήρισε, επίσης, «κοροϊδία» την υπόσχεση να φορολογήσει η κυβέρνηση τα υπερκέρδη αυτά, «κατόπιν εορτής», μετά την σχετική έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Ακόμα και αυτό το ακούω ως μια κοροϊδία. Πρώτα απ’ όλα η μη αναγνώριση της ύπαρξης αισχροκέρδειας, μετά η αναγνώριση, μεν, αλλά ο μη προσδιορισμός της, μετά η θολή υπόσχεση για φορολόγηση», είπε, τονίζοντας την ανάγκη «να υπάρξει μια ουσιαστική προσπάθεια να σταματήσει αυτός ο μηχανισμός που παράγει την αισχροκέρδεια».

Η χειρότερη κυβέρνηση, τη χειρότερη στιγμή

Όσον αφορά τις επιδοτήσεις, επανέλαβε την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση παίρνει λεφτά από τους φορολογούμενους και επιδοτεί ουσιαστικά τη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους, ενώ στηλίτευσε συνολικά τη στρατηγική της κυβέρνησης σε αυτό το ζήτημα, αντιπαραβάλλοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ακολουθούσε άλλο μοντέλο, με περισσότερες ρυθμιστικές παρεμβάσεις ακόμα και με πλαφόν.

«Έχουμε μια φαρέτρα δυνατοτήτων που δεν αξιοποιεί η κυβέρνηση όχι γιατί δεν τις σκέφτηκαν. Δεν είναι θέμα ανικανότητας. Είναι θέμα πολιτικής επιλογής και ιδεολογικής προσέγγισης. Γι’ αυτό είναι η χειρότερη κυβέρνηση, τη χειρότερη στιγμή», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας και εξήγησε πως “αυτή η κρίση απαιτεί κρατική παρέμβαση” αλλά η κυβέρνηση αυτή “δεν πιστεύει στο κράτος”, μόνο στην “αυτορρύθμιση” των αγορών, ενώ έκανε λόγο και για ενδεχόμενες “δεσμεύσεις” απέναντι σε “ιδιωτικά συμφέροντα”.

Κληθείς να σχολιάσει την υπόσχεση του πρωθυπουργού για αύξηση του κατώτατου μισθού, είπε πως «έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δύο χρόνια» και μίλησε και πάλι για «εξίσωση που δεν μπορεί να λυθεί». «Η ραγδαία μείωση του εισοδήματος, με τους μισθούς σταθερούς και τις απαιτήσεις να αυξάνονται οδηγεί εκ των πραγμάτων σε μείωση της ενεργούς ζήτησης, σε καταβαράθρωση της ίδιας της οικονομίας», τόνισε, ενώ χαρακτήρισε «αντικοινωνική συμπεριφορά» την «εμμονή στη μη αύξηση των μισθών», καθώς, όπως είπε, για τα «κέρδη κάποιων ολίγων», «να στενάζει η οικονομία».

Παράλληλα, άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό ότι αρνείται εδώ και πολύ καιρό να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ σε βασικά είδη, και πως τώρα που συζητά το τελευταίο είναι μεν θετικό αλλά αποτελεί «πολύ λίγα, πολύ αργά». «Δεν είναι ζήτημα φόβου απέναντι στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Η ατολμία της κυβέρνηση να πάρει μέτρα είναι ζήτημα προτεραιοτήτων», σχολίασε και έφερε ως παράδειγμα ότι “καταργώντας τη 13η σύνταξη” εξοικονομήθηκε ένα δισ., το οποίο πήγε στην «ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης», δηλαδή σε funds. «Πολιτική επιλογή ήταν και τα 6,6 δισ. σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή συμβάσεων σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε πως η πιθανότητα επισιτιστικής κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία είναι υψηλή και επανέλαβε την πρόταση του να συνδεθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις με έναν καλλιεργητικό επανασχεδιασμό για την καλλιέργεια σταριού και αραβοσίτου. Στόχος, όπως είπε, θα είναι να προβλεφθεί μια ενδεχόμενη κρίση επάρκειας ή και να μειωθεί το κόστος.

«Είναι προφανές το έλλειμμα αντανακλαστικών, το έλλειμα σχεδιασμού, το έλλειμα παρέμβασης», σχολίασε, ενώ πρόσθεσε πως γενικά, «η χώρα έχει σοβαρότατο ζήτημα παραγωγικού μοντέλου που δεν αφορά την κρίση». «Όλα αυτά συνδέονται και με την κλιματική κρίση, με την πράσινη μετάβαση. Η πράσινη μετάβαση κοστίζει. Το θέμα είναι πως θα επιμερίσουμε αυτό το κόστος» σημείωσε, τονίζοντας πως πρέπει να αποφευχθεί να επιμεριστεί το κόστος «στους πολλούς» για να έχουν οι «λίγοι, μεγάλα κέρδη». «Πρέπει να επιμεριστεί το κόστος αλλά και τα οφέλη», υπογράμμισε.

Ο Μητσοτάκης οφείλει μια τεράστια συγγνώμη για την Πατρών – Πύργου

Ερωτηθείς σχετικά με τον οδικό άξονα Πατρών – Πύργου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «ξεμπλόκαρε το έργο που το είχε δημοπρατήσει ο κ. Χρυσοχοΐδης χωρίς να υπάρχουν κοινοτικοί πόροι, άρα δεν θα γινόταν ποτέ, και βάλαμε προδιαγραφές όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προχωρήσαμε στη δημοπράτηση με πολύ μικρότερο κόστος, 240 αντί για 480 εκατ., και σπάσαμε σε 8 εργολαβίες γιατί κι αυτή η διαδικασία μας έδωσε μεσοσταθμικά εκπτώσεις 30%». Όμως, είπε, «ενώ οι 7 απ’ τις 8 εργολαβίες είχαν ξεκινήσει, έρχεται η ΝΔ και ακυρώνει τις εργολαβίες και τη δημοπράτηση που ήδη είχε γίνει, διώχνει τους εργολάβους από τις 7 εκ των 8 σχεδόν που είχαν ξεκινήσει τις εργασίες τους, τους αποζημιώνει κι από πάνω με 8 εκατ. τον καθένα και καθυστερεί 32 μήνες». «Εμείς να ζητήσουμε συγγνώμη γι’ αυτό ή ο κ. Μητσοτάκης οφείλει μια τεράστια συγγνώμη απ΄τους πολίτες της Ηλείας κυρίως;». Πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης «δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι αυτά έγιναν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να δώσει στους δικούς του εργολάβους και έφερνε διαρκώς το παράδειγμα του Καλογρίτσα. Μα το ‘19 εμείς τον κηρύξαμε έκπτωτο τον Καλογρίτσα», είπε, προσθέτοντας ότι «εδώ πρόκειται για ένα έγκλημα και για μια ακόμη εξαπάτηση του λαού της Αχαΐας καις της Ηλείας.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη στο παρακάτω αρχείο

Πηγή: https://www.avgi.gr/politiki/411505_den-tha-synergastoyme-me-ti-nd-o-mitsotakis-thelei-synergasia-me-belopoylo

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Με το σύνθημα «Νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός» έγινε δεκτός στο Βύρωνα ο Αλέξης Τσίπρας που συνομίλησε με επαγγελματίες και κατοίκους