Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΒΟΥΛΗ

Αλέξης Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος και κυβερνάει σαν Θάτσερ – Οι πολίτες αξίζουν καλύτερα

Ομιλίες του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στη Βουλή στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης προς τον πρωθυπουργό: Η κυβέρνηση τροφοδοτεί την αισχροκέρδεια αντί να προστατεύσει τους πολίτες
Πρωτολογία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

14/10/2022

Η Ελλάδα που αφήνετε πίσω σας, κ. Μητσοτάκη, δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που προπαγανδίζετε και εσείς καμία σχέση με αυτό που καμώνεστε ότι είστε, ο εγγυητής, δήθεν, της σταθερότητας. Διότι το μόνο που σταθερά συμβαίνει τα χρόνια που κυβερνάτε, είναι:
Η ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων να επιδεινώνεται.
Το κόστος διαβίωσης να αυξάνεται.
Τα κέρδη μιας κρατικοδίαιτης ελίτ να εκτοξεύονται.
Το κράτος να αποψιλώνεται από την υποχρέωση του να προστατεύει και να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική συνοχή.
Και όλα αυτά που σταθερά συμβαίνουν δεν έχουν καμία σχέση με σταθερότητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, 3,1 εκατομμύρια συμπολίτες μας, σχεδόν το 30% του συνολικού πληθυσμού, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Και αυτό το ποσοστό είναι δέκα ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις τέσσερις χώρες της ΕΕ, όπου το ποσοστό πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, αυξήθηκε ανάμεσα στο 2019 και στο 2021.

Ο ενεργειακός πληθωρισμός στην Ελλάδα από το Μάιο του 2021 έως το Μάιο του 2022 διαμορφώθηκε στο 62%.
23% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στις 23 Μαρτίου, στη Βουλή, είχατε πει κ. Μητσοτάκη, ότι τα υπερκέρδη –που στην αρχή αρνηθήκατε ακόμα και την ύπαρξή τους– θα τα φορολογήσετε με συντελεστή 90%.
Με βάση τη δική μας εκτίμηση θα έπρεπε να έχετε ήδη εισπράξει για έναν χρόνο 1,98 δισ. ευρώ. Με αυτήν της ΡΑΕ, για έξι μήνες 834 εκατομμύρια ευρώ. Δεκάρα τσακιστή δεν έχετε πάρει. Οκτώ μήνες τώρα. Και ούτε θα πάρετε.

Φαίνεται ότι αντί να παρακολουθείτε τι κάνουν οι άλλοι στην Ευρώπη για την ενεργειακή κρίση, η μόνη σας έγνοια είναι να παρακολουθείτε τι λένε στα κινητά τους τηλέφωνα οι πολιτικοί σας αντίπαλοι.

Οι πολίτες πλήρωσαν 7 δισ. περισσότερα σε φόρους στο 8μηνο του 2022 σε σχέση με πέρυσι και τα έσοδα από ΦΠΑ είναι 23% πάνω.

Έτσι βγαίνουν οι επιδοτήσεις. Ένας μηχανισμός πρωτοφανούς κυνισμού και εξαπάτησης που γονατίζει την ελληνική κοινωνία και την οικονομία για να κερδίζουν κάποιοι λίγοι.
Βασικά τρόφιμα έχουν αυξηθεί από 12,6% έως 23,3%, τα καύσιμα 17,7%, το πετρέλαιο θέρμανσης 65,1% και το φυσικό αέριο 332%.
Δε φταίει λοιπόν η διεθνής συγκυρία για τις αρνητικές μας πρωτιές.

Φταίει ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει πρωθυπουργό 2 σε 1: Που συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος και κυβερνάει σαν Θάτσερ. Γιατί είναι θατσερική η πολιτική που εφαρμόζετε σε συνθήκες κρίσης.

Μοναδικός συνδυασμός αυταρχισμού και νεοφιλελευθερισμού.

Το καλάθι του νοικοκυριού είναι καλάθι του εμπαιγμού. Δεν περιλαμβάνει προϊόντα στα οποία θα «παγώσουν» οι τιμές, αλλά προϊόντα στα οποία «οι αυξήσεις θα είναι ανεκτές». Ύστερα από τέτοια έκρηξη αυξήσεων, ποια νέα αύξηση θα είναι «ανεκτή» για τους πολίτες που παίρνουν 600 και 700 ευρώ;
Φαίνεται, έχετε ξεχάσει όλα τα άλλα νούμερα και εντοπίζετε την ακρίβεια μόνο στα μακαρόνια νούμερο 6.

Έχετε ξεχάσει το νούμερο της τιμής της βενζίνης, του πετρελαίου, το νούμερο της τιμής του ρεύματος, το νούμερο του πληθωρισμού, το νούμερο της αμοιβής του κ. Στάσση και των golden boys σας στις ΔΕΚΟ, το νούμερο των απευθείας αναθέσεων, που φτάνουν στα 7 δισ. ευρώ.

Έχετε ξεχάσει όλα αυτά τα νούμερα που συνθέτουν το τοπίο της ακρίβειας, του κυνισμού και της διαφθοράς σας και κάνετε φτηνό παιχνίδι επικοινωνίας στα κανάλια με τα μακαρόνια νούμερο 6 και το μακρύκοκκο ρύζι.

Η χώρα όμως και η κοινωνία δε μπορεί για πολύ ακόμη να βυθίζεται.

Πρέπει να φύγετε το συντομότερο δυνατό.

Γιατί η κοινωνία πρέπει να ανασάνει.

Γιατί η ηθική, κοινωνική και οικονομική παρακμή της χώρας πρέπει επιτέλους να σταματήσει.
Προκηρύξτε εκλογές να ανασάνει ο τόπος.

Η πολιτική αλλαγή και μια προοδευτική κυβέρνηση είναι πλέον ζήτημα υπαρξιακό για την κοινωνική πλειοψηφία.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/134573/Al.-Tsipras:-O-k.-Mhtsotakhs-symperiferetai-san-Loydobikos-kai-kybernaei-san-Thatser—Oi-polites-aksizoyn-kalytera.html

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η θέση της Αριστεράς διαχρονικά για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και η πρότασης ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων