Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΒΟΥΛΗ

Αλέξης Τσίπρας: Παραιτηθείτε, κ. Μητσοτάκη – Δεν υπάρχει για εμάς άλλος δρόμος από τον ανένδοτο θεσμικό αγώνα

Πρωτολογία στην προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό ΕΥΠ πολιτικών αντιπάλων του και δημοσιογράφων

26/08/2022

Αναλυτικά η πρωτολογία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εδώ

Βασικά σημεία πρωτολογίας:

– Δεν έρχεστε στο Κοινοβούλιο ως τιμητής, έρχεστε ως υπόλογος για βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα. Είστε κατηγορούμενος για μία πρωτοφανή θεσμική και δημοκρατική εκτροπή. Για υπονόμευση της λειτουργίας του Δημοκρατικού πολιτεύματος και κατάλυση των εγγυήσεων του κράτους δικαίου.
– Έχετε το θράσος να μιλάτε για ηθικότητα ενώ είστε κατηγορούμενος
– Οι υποκλοπές τηλεφώνων κατά παράβαση του Συντάγματος δεν είναι απλά πολιτικό σφάλμα, είναι πρωτίστως αξιόποινη πράξη
– Όταν πρόκειται για πολιτικό αρχηγό δεν νοείται η επίκληση καμίας νομιμότητας ή νομιμοφάνειας
– Σήμερα ο ελληνικός λαός αλλά και όλη η δημοκρατική και φιλελεύθερη Ευρώπη παρακολουθούν εμβρόντητοι και περιμένουν απαντήσεις, όχι έκθεση ιδεών, ούτε αστείες απόπειρες αντιπερισπασμών.
– Είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι είναι νόμιμο ο Πρωθυπουργός ευρωπαϊκής χώρας να παρακολουθεί πολιτικούς του αντιπάλους για λόγους «εθνικής ασφάλειας»;
– Αφήστε τα μισόλογα και δώστε εξηγήσεις: Γιατί παρακολουθούσατε ευρωβουλευτή και υποψήφιο αρχηγό του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος;
– Ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφαλείας που επικαλείστε; Είστε υποχρεωμένος να απαντήσετε. Ποιος είναι ο λόγος; Είναι πράκτορας ξένων συμφερόντων; Κατάσκοπος ξένων δυνάμεων; Επικίνδυνος για τα εθνικά μας συμφέροντα; Απαντήστε, διακόπτω την ομιλία μου για να δώσετε μία καθαρή απάντηση.

Δώστε μία απάντηση. Ποιος ήταν ο εθνικός λόγος; Είναι πράκτορας ξένων συμφερόντων ο κ. Ανδρουλάκης; Είναι κατάσκοπος ξένων Δυνάμεων; Είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα; Σταματώ την αγόρευσή μου και σας δίνω το λόγο. Πάρτε το μικρόφωνο και απαντήστε. Δεν το κάνετε…

– Η άρνησή σας να πείτε την αλήθεια είναι απάντηση, η χειρότερη που μπορείτε να δώσετε και η πιο ισχυρή απόδειξη της ενοχής σας.
– Τα ψέματα τελείωσαν, δεν μπορείτε να κρύβεστε πίσω από τον ανιψιό σας και μέχρι πρότινος αντ’ αυτού σας κ. Δημητριάδη και τον εκλεκτό σας κ. Κοντολέοντα. Δεν αναλαμβάνετε την ευθύνη, ούτε παιδιά του δημοτικού δεν λένε «δεν φταίω εγώ, φταίει η ανιψιός μου».
– Δεν μπορείτε να κρύβεστε πίσω από τα ψέματα των συνεργατών σας, οι αποκαλύψεις γκρέμισαν τη μυθολογία σας.

– Ούτε πίσω από την διάχυση ευθυνών, η ευθύνη ανήκει αντικειμενικά σε εσάς. Όχι μόνο γιατί ως Πρωθυπουργός το πρώτο πράγμα που κάνατε ήταν να περάσετε την ΕΥΠ στην δική σας ευθύνη. Και το δεύτερο ήταν κατακαλόκαιρο να αλλάξετε το νόμο για να διορίσετε τον κ. Κοντολέοντα ενώ δεν πληρούσε τα τυπικά προσόντα.
– Επανέρχομαι, ποια ήταν η εθνική επιδίωξη, ποιοι οι λόγοι παρακολούθησης του Ανδρουλάκη όσο ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία εκλογής του Προέδρου στο ΚινΑλλ;
– Είπατε ότι δεν το γνωρίζετε, μάλιστα, να δεχθούμε την ανευθυνότητα και την ανεπάρκεια που επικαλείστε. Όταν το μάθατε, δεν ρωτήσατε τον εκλεκτό σας στην ΕΥΠ και τον ανιψιό σας που δήθεν δεν άντεχε την τοξικότητα και παραιτήθηκε, ποιος ήταν ο εθνικός λόγος;
– Γνωρίζετε έστω σήμερα τον εθνικό λόγο που παρακολουθήθηκε ο Ανδρουλάκης
– Επικαλείστε ότι είστε τόσο ανεύθυνος που ο πιο στενός σας συνεργάτης λειτουργούσε εν αγνοία σας
– Δεν καταλαβαίνετε ότι η μη απάντησή σας δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη θέση σας;
– Αφήνετε να σέρνετε υποψία για κάποιου είδους εθνικό κίνδυνο ή εθνική μειοδοσία
– Μέσα στον πανικό σας εμπλέξατε στην υπόθεση αυτή τρίτες χώρες. Για να βρείτε άλλοθι διακινδυνεύετε την εξωτερική μας πολιτική. Τη μία μιλήσατε για την Κίνα, την άλλη για την Αρμενία και μετά για την Ουκρανία.
– Η πρώτη απαξίωσε να ασχοληθεί, οι άλλες δύο πρεσβείες σας διέψευσαν με οργή. Κάνατε τη χώρα ρεζίλι διεθνώς για να κρύψετε την εγκληματική σας πράξη, επικαλούμενοι λόγους εθνικής ασφαλείας. Πείτε λοιπόν ποιος είναι και αφήστε τις υπεκφυγές.
– Ακόμα και να δεχθούμε ότι τελικά δεν κυβερνούσατε εσείς αλλά ο ανιψιός σας με τον Κοντολέοντα που συνέχιζαν να σας παραπλανούν, ότι ήσασταν όλοι θύματα και εσείς και ο Γεραπετρίτης και ο κ. Πιερρακάκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όταν νομοθετήσατε μετά την καταγγελία Κουκάκη στην ΑΔΑΕ ότι παρακολουθείται, την απαγόρευση στην ΑΔΑΕ να ενημερώνεται ο πολίτης για τυχόν παρακολούθησή του, τότε πάλι δεν γνωρίζατε; Δεν γνωρίζατε τι νομοθετείτε και γιατί το κάνετε; – Έχετε κάνει το κράτος κομματικό και οικογενειακό λάφυρο, ορμίσατε σαν τις ακρίδες στο δημόσιο χρήμα
– Πάλι δεν ξέρατε, κάποιος άλλος νομοθετούσε εν αγνοία σας.
– Για τον Θανάση Κουκάκη τον λόγο που τον παρακολοθούσατε τον ξέρετε; Πείτε μας τουλάχιστον για ποιο λόγο ετέθη υπό παρακολούθηση ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης. Και αυτός πράκτορας ξένων μυστικών υπηρεσιών;
– Για τη σατανική σύμπτωση των παρακολουθήσεων επισήμως και από την ΕΥΠ και διαδοχικά από το παράνομο λογισμικό Predator, γνωρίζετε κάτι; Ή είναι και αυτό διαβολική σύμπτωση;
– Κ. Μητσοτάκη, πολλές περίεργες διαβολικές συμπτώσεις έχουν μαζευτεί στη δύσοσμη υπόθεση.
– Και επειδή απαντήσεις δεν θα δώσετε, έχω υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό και στο όνομα της δημοκρατικής ευθύνης, στο όνομα του Συντάγματος και της Δημοκρατίας να δώσω εγώ τις απαντήσεις.
– Επί 3,5 χρόνια κ. Μητσοτάκη χτίζετε ένα καθεστώς με κάθε μέσο για να διατηρηθείτε στην εξουσία.
– Γίνατε Πρωθυπουργός με υπόσχεση αριστείας αξιοκρατίας και διαφάνειας. Και τελικά δημιουργήσατε και διευθύνετε ένα καθεστώς νεποτισμού, σήψης, εκφυλισμού που όμοιό του δεν έχει ξαναδει η μεταπολιτευτική Ελλάδα.
– Δεν είναι μόνο οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών σας αντιπάλων, είναι ένα πλέγμα ενεργειών που επιβεβαιώνει την καθεστωτική αντίληψη και την πρωτοφανή σας αλαζονεία.
– Με το που αναλάβατε στο όνομα του επιτελικού κράτους πήρατε υπό τον έλεγχό σας ΕΥΠ, ΕΡΤ και γραμματεία Ενημέρωσης. Αλλάξατε το νόμο στην ΕΥΠ για να βάλετε τον εκλεκτό σας και στην ΕΡΤ τον διευθυντή του γραφείου τύπου σας.
– Μοιράσατε αφειδώς δημόσιο χρήμα για να ελέγξετε την ενημέρωση. Δεν σας έφταναν τα δώρα στους ιδιοκτήτες μεγάλων καναλιών, προχωρήσατε και στη λίστα Πέτσα και άλλες λίστες ντροπής που δεν μπορούν να σταθούν σε καμία φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία.
– Μοιράσατε δημόσιο χρήμα σε εφημερίδες και σάιτς με μόνο κριτήριο την ευνοϊκή για την κυβέρνηση γραμμή ενημέρωσης. Και εξαπολύσατε πογκρόμ σε όσους δημοσιογράφους δεν πειθάρχησαν.
– Όλα αυτά οδήγησαν τη χώρα στη ντροπιαστική κατάταξη, στην 108η θέση σε όλο τον κόσμο για την ποιότητα της ενημέρωσης. Εσείς που ομνύατε στη φιλελεύθερη δημοκρατία και την αξιοκρατία κάνατε το κράτος κομματικό και οικογενειακό λάφυρο. Σχεδόν διπλασιάσατε τις θέσεις μετακλητών, διορίζετε 50 μετακλητούς το μήνα.
– Ορμίσατε σαν τις ακρίδες στο δημόσιο χρήμα. Σε ενάμισι χρόνο με πρόσχημα την πανδημία δαπανήσατε 7,5 δισ. Σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς. Ακόμα και σε εταιρίες που συστάθηκαν λίγο πριν την ανάληψη του έργου.
– Στήσατε το μεγάλο πάρτι για τα γαλάζια γκόλντεν μπόις που δίνουν υπέρογκα μπόνους στον εαυτό τους, ενώ οι οικογένειες δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα.
– Ο μεγάλος σας στόχος ήταν πάντα τα 30 δις. Του Ταμείου Ανάκαμψης. Να τα δώσετε κατά το δοκούν, χωρίς να δίνετε λογαριασμό. Για αυτό απορρίψατε την πρότασή μου για σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα ελέγχει την κατανομή πόρων και τη χρηστή διαχείριση.
– Είστε αλλεργικός σε κάθε έλεγχο, γιατί η πρωτοφανής μιντιακή στήριξή σας έχει δημιουργήσει την ψευδαίσθηση παντελούς απουσίας πολιτικού κόστους. Είχατε την αίσθηση ότι θα είστε ανέλεγκτος εις το διηνεκές.

Αφού δεν απαντάτε, στο όνομα της Δημοκρατίας είμαι υποχρεωμένος να δώσω εγώ απαντήσεις: Τον κ. Ανδρουλάκη δώσατε εσείς εντολή να τον ακούν. Γιατί μέσα στην αλαζονεία σας, δε σας έφτανε να είστε αρχηγός του 1ου κόμματος, θέλατε να ελέγξετε και τις εξελίξεις στο 3ο κόμμα.#Βουλη

– Εσείς κ. Μητσοτάκη δώσατε εντολή παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη. Όχι γιατί είναι πράκτορας, ούτε γιατί είχε σχέσεις με Κινέζους, Αρμένιους ή Ουκρανούς. Μην κάνετε τα πράγματα χειρότερα. Δώσατε εντολή να τον ακούνε γιατί στην αλαζονεία σας, δεν σας έφτανε να είστε αρχηγός του πρώτου κόμματος, θέλατε να ελέγξετε και τις εξελίξεις στο τρίτο κόμμα. Ώστε να διασφαλίσετε πολιτικές εξελίξεις, ενόψει του νέου εκλογικού νόμου και της απλής αναλογικής που απαιτεί συνεργασίες.
– Αυτός είναι ο λόγος, είναι ο ορισμός της υπονόμευσης της λειτουργίας του πολιτεύματος.
– Και τον κ. Κουκάκη, δεν τον παρακολουθούσατε για εθνικούς λόγους. Αλλά επειδή τόλμησε να ερευνήσει εξονυχιστικά τη νομοθετική σας πρωτοβουλία για ασυλία στους τραπεζίτες για ποινικές υποθέσεις θαλασσοδανείων με κατηγορίες κακουργηματικής απιστίας. Και την αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών εκατοντάδων εκατομμυρίων για όσους ελέγχονταν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αυτά ήταν τα ενοχλητικά για εσάς, αυτές οι έρευνες που δημοσιεύθηκαν στους Financial Times οδήγησαν στην παγίδευση του τηλεφώνου του.
– Κ. Μητσοτάκη όχι μόνο γνωρίζατε, αλλά είσαστε ο ιθύνων νους της παρακρατικής λειτουργίας. Και γνωρίζατε και δεν διστάσατε να χρησιμοποιήσετε παρακρατικές μεθόδους για την εδραίωσή σας στην εξουσία.
– Η αθλιότητα των μεθόδων σας συνάδει με την αθλιότητα της πολιτικής σας. Της επιβολής της πιο προκλητικής αδικίας και διασπάθισης δημοσίου χρήματος.
– Θέλετε να συνεχίσετε να κυβερνάτε για να μοιράζετε σε γνωστούς και φίλους τα ιμάτια του δημοσίου
πλούτου ενώ η ακρίβεια σαρώνει τα νοικοκυριά και πολλαπλασιάζει τις τάξεις της νέας φτώχειας.
– Όταν ανακοινώνονται τρομακτικές αυξήσεις στο ρεύμα, ενώ οι πάροχοι απολαμβάνουν τρομακτικά κέρδη, που τα καθιστούν ακόμα πιο τρομακτικά οι επιδοτήσεις σας. Από την τσέπη του φορολογούμενου στις τσέπες των καρτέλ και των γκόλντεν μπόις, ο μόνος τρόπος να επιβάλλεις αυτήν την αθλιότητα ως κανονικότητα είναι ο αυταρχισμός και η συρρίκνωση δικαιωμάτων.
– Δεν ήταν μία αβλεψία λοιπόν, ένα λάθος, αλλά ήταν θεμελιακό στοιχείο του καθεστώτος σας. Η παρακολούθηση Ανδρουλάκη Κουκάκη είναι οι άκρες, μόνο οι άκρες, ενός μηχανισμού που στήθηκε μεθοδικά, που στήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη και το περιβάλλον του.
– Μέσα στην υπέρμετρη αλαζονεία σας δεν λογαριάσατε ότι έχουμε Δημοκρατία κ. Μητσοτάκη. Δεν έχουμε ούτε θέλουμε πρίγκιπες και βασιλιάδες. Στη Δημοκρατία κανείς δεν είναι υπεράνω του Συντάγματος και του νόμου. Με βάση το Σύνταγμα, είστε ο αποκλειστικά υπεύθυνος για την ωμή παραβίασή του
– Οφείλετε λοιπόν σήμερα να απαντήσετε. Αν παρακολουθείται ένας ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την Προεδρία ενός κόμματος και ένας δημοσιογράφος που ερευνά σκάνδαλα, ποιος πολίτης μπορεί να κοιμάται ήσυχος;

– Ο κ. Δεμίρης όταν ρωτήθηκε στην Επιτροπή για το εάν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι απάντησε ότι a priori κανείς δεν εξαιρείται. Και σήμερα το επιβεβαιώσατε υψώνοντας και τον τόνο.

– Μιλάτε εσείς οι ωτακουστές για παραβίαση πρωτοκόλλων και τα πρακτικά; Δεν έχετε λίγη ντροπή;
– Αλλά δεν χρειαζόταν να διαρρεύσει αυτό που είπε ο κ. Δεμίρης, το επανέλαβε και σήμερα και ο Πρωθυπουργός. Όλοι είναι εν δυνάμει στόχοι.
– Δεν ξέρω αν αυτό που σας ενοχλεί κύριοι της ΝΔ είναι ότι δεν μιλάω μόνο για την αντιπολίτευση, αλλά αναφέρομαι και στη συμπολίτευση.
– Ποιος γνωρίζει τα κριτήρια αυτού του σκοτεινού μηχανισμού για το ποιος θεωρείται ύποπτος ή εχθρός;
– Βλέπω από την πλειοψηφία των βουλευτών της συμπολίτευσης, με ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις, άκρα του τάφου σιωπή. Δεν θα σας σώσει η σιωπή. Θα επιτρέψετε με τη σιωπή σας αυτή την κατάφωτη εκτροπή; Πέρα από τις πολιτικές μας διαφορές, εδώ είμαστε αντιμέτωποι με την πολιτική, δημοκρατική και εθνική σας ευθύνη, με την αξιοπρέπειά μας.
– Από τη στάση σας κύριοι της ΝΔ θα εξαρτηθεί εάν το σκάνδαλο αυτό θα καταγραφεί ως ένα σκάνδαλο του επιτελικού παρακράτους της ΝΔ συνολικά ή του επιτελικού παρακράτους του κ. Μητσοτάκη προσωπικά. Δική σας είναι η απόφαση.
– Είναι πολύ βολικό, αν βγουν στο φως νέες αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις πολιτικών, να πείτε πάλι «εγώ δεν ήξερα» και να τα φορτώσετε στον ανιψιό σας.
– Η μόνη σοβαρή απάντηση είναι η αποδοχή ή μη της πρότασής μας να νομοθετήσετε σήμερα την κατάργηση του απαράδεκτου άρθρου 87 του νόμου 4790/2021 με το οποίο απαγορεύετε στην ΑΔΑΕ η γνωστοποίηση άρσης του απορρήτου.

– Αν δεν έχετε κάτι να φοβηθείτε προχωρήστε άμεσα στην επαναφορά του νόμου ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όποιον βουλευτή ή ευρωβουλευτή επιθυμεί να το διερευνήσει. Αν πάλι το αρνηθείτε, επιβεβαιώνετε το φόβο σας για νέες και ακόμα μεγαλύτερες αποκαλύψεις. Επιβεβαιώνετε ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη και Κουκάκη δεν είναι λάθος, αλλά κορυφή του καθεστωτικού παγόβουνου με υπογραφή Μητσοτάκη.
– Ζούμε την έξοδο του καθεστώτος Μητσοτάκη και από το καθεστώς Μητσοτάκη.
– Όσο και να προσπαθείτε να πείσετε, δεν είναι κανονικότητα οι παρακολουθήσεις αλλά εκτροπή, που δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε να περάσει έτσι.
– Δεν αναφέρομαι μονάχα στους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Η απαλλαγή της χώρας από τη σήψη αποτελεί κοινό τόπο για κάθε δημοκρατικό πολίτη αλλά και κάθε δημοκρατικό βουλευτή, ανεξαρτήτως σε ποιο κόμμα ανήκει.
– Κ. Μητσοτάκη έχετε δύο επιλογές. Τη δημοκρατική που συνεπάγεται αναγνώριση των ευθυνών, παραίτηση και προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία άμεσα, και την καθεστωτική που συνεπάγεται συγκάλυψη, προκλήσεις, διχασμό, λάσπη στον ανεμιστήρα αλλά και κινήσεις πανικού, που θα κάνουν μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία και την εικόνα της χώρας.
– Σας ενθαρρύνω με όση αξιοπρέπεια σας έχει απομείνει να πράξετε το πρώτο, παραιτηθείτε και δώστε τη δυνατότητα στους Έλληνες να κρίνουν
– Παραιτηθείτε, μη βυθίζετε άλλο την πολιτική ζωή σε κλίμα ζόφου και ανωμαλίας. Οι υποκλοπές και η κακοποίηση του κράτους δικαίου δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές από τους δημοκρατικούς πολίτες.
– Σε ό,τι μας αφορά, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ανένδοτο θεσμικό αγώνα. Για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου, των δικαιωμάτων και της ασφάλειας του πολίτη.
– Να χυθεί άπλετο φως στο παρασκήνιο της εκτροπής.

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η θέση της Αριστεράς διαχρονικά για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και η πρότασης ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων