Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΒΟΥΛΗ

«Απαντήστε, κ. Μητσοτάκη, με την εθνική ασφάλεια δεν παίζουμε: Υπήρξε διάταξη παρακολούθησης για τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού;»

Δευτερολογία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Τελευταίο καταφύγιο και χαρακτηριστικό των ενόχων και όσων θέλουν να κλέψουν την ψήφο του ελληνικού λαού είναι ο διχαστικός πολιτικός λόγος και η πατριδοκαπηλία.
Εδώ και μήνες υπάρχουν διαρκώς αποκαλύψεις, όχι από έναν δημοσιογράφο αλλά από πάρα πολλούς, τόσο από τον διεθνή Τύπο όσο και από τον εγχώριο. Από εφημερίδες που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση αλλά και αυτές που δεν ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, όπως το «Βήμα» και τα «Νέα». Υπήρξαν δημοσιεύματα τα οποία φανερώνουν τη σύμπραξη -το ενιαίο κέντρο- του παράνομου λογισμικού με την ΕΥΠ και τις παρακολουθήσεις που διεξήγαγε η ΕΥΠ.

Γιατί δεν προχωράτε σε μηνύσεις; Αποκαλύπτεται ότι μια σειρά από Υπουργούς σας, από στελέχη σας, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος βρέθηκαν είτε υπό παρακολούθηση είτε μέσω του παράνομου λογισμικού, είτε μέσω της ΕΥΠ. Κανένας δεν είχε το σθένος -και δεν ενθαρρύνατε και εσείς- να ασκήσει μήνυση; Γιατί αλήθεια; Διότι αν κάνατε μηνύσεις, κ. Μητσοτάκη, θα νομιμοποιούσατε κάθε δημοσιογράφο να προσκομίσει τις αποδείξεις διότι θα τον μετατρέπατε σε κατηγορούμενο. Δεν υποβάλλετε μηνύσεις όχι επειδή είστε υπεράνω, αλλά επειδή τρέμετε τα στοιχεία που ξέρετε ότι υπάρχουν και θα αναδειχθούν. Γι` αυτό και τρομοκρατείτε με 10 χρόνια φυλάκιση.

Σας καλώ αύριο το πρωί να πάμε μαζί στους παρόχους να δούμε: Υπήρξε διάταξη παρακολούθησης που αφορά τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων; Τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού; Τους Υπουργούς σας; Έρχεστε να πάμε; Με την Εθνική Ασφάλεια δεν παίζουμε.

Έρχομαι, όμως, στην ουσία.

Ξεκίνησα την πρωτομιλία μου λέγοντας ότι βασικό χαρακτηριστικό των ενόχων είναι η δειλία και το θράσος. Σήμερα επιβεβαίωσε αυτό τον ορισμό ο κ. Μητσοτάκης τόσο στην πρωτομιλία του, όσο και στην δευτερομιλία του. Θα πω και κάτι άλλο, ξεκινώντας την δευτερομιλία μου. Τελευταίο καταφύγιο των ενόχων είναι ο διχαστικός πολιτικός λόγος. Ανέβηκε σε αυτό το βήμα για να θυμηθεί το 2008!

Ο διχαστικός λόγος και η πατριδοκαπηλία είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των ενόχων, αλλά και όλων όσων θέλουν να κλέψουν την ψήφο του ελληνικού λαού.

Έρχομαι, όμως, στην ουσία.

Κύριε Μητσοτάκη, είπατε ότι δεν θα κάνετε καμία μήνυση στους δημοσιογράφους και βεβαίως η μοναδική σας αναφορά ήταν σε έναν δημοσιογράφο. Μάλιστα με αποκαλέσατε με το όνομά του. Φαίνεται ότι στον ύπνο σας τον βλέπετε διαρκώς.

Δεν είναι μόνο ένας ο δημοσιογράφος. Εδώ και πάρα πολλές μέρες, βδομάδες, μήνες, υπάρχουν διαρκώς αποκαλύψεις. Οι δημοσιογράφοι είναι πάρα πολλοί, τόσο από τον εγχώριο Τύπο, όσο και από το διεθνή Τύπο, που προβαίνουν σε αυτές τις αποκαλύψεις. Δεν ξεκίνησαν από το πουθενά αυτές οι αποκαλύψεις. Ξεκίνησαν όταν ο Πρόεδρος και αρχηγός του τρίτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού Κόμματος ανέδειξε και απέδειξε ότι ήταν υπό παρακολούθηση τόσο από το παράνομο λογισμικό PREDATOR που λειτουργούσε στο γραφείο σας, όσο και από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Έτσι δεν είναι; Δεν βγήκε κάποιος να τα βγάλει αυτά από την κοιλιά του.

Και οι αποκαλύψεις που έγιναν το διάστημα αυτό ήταν από εφημερίδες που πρόσκεινται τόσο στην αντιπολίτευση, δηλαδή ασκούν κριτική αντιπολιτευτική στην κυβέρνηση… Ναι, υπάρχουν και τέτοιες! Μάλιστα επιχαίρετε επειδή υπάρχουν τέτοιες και λέτε ότι είναι απόδειξη ότι υπάρχει δημοκρατία στη χώρα και τις κραδαίνετε και στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως ο κ. Όρμπαν, για να μας πείτε ότι υπάρχει δημοκρατία, γιατί τις αφήνετε ελεύθερες. Δεν ήταν, όμως, μόνο από αυτές. Η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ και η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» δεν είναι εφημερίδες που ασκούν κριτική αντιπολιτευτική. Δεν αναφέρθηκα, λοιπόν, μόνο στον κ. Βαξεβάνη ο οποίος σας μήνυσε, αλλά δεν λέτε γιατί σας μίλησε, διότι ψευδώς σε μια συνέντευξή σας είπατε ότι καταδικάστηκε. Δεν το λέτε όλο!

Υπήρξαν, λοιπόν, δημοσιεύματα τα οποία φανερώνουν τη σύμπραξη, το ενιαίο κέντρο του παράνομου λογισμικού με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και τις παρακολουθήσεις που διεξήγαγε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Είναι έτσι ή δεν είναι έτσι;

Γιατί, λοιπόν, δεν κάνετε μηνύσεις. Και δεν εννοώ εσείς, γιατί κατανοώ ότι ένας Πρωθυπουργός ενδεχομένως να πρέπει να κρατηθεί μακριά από αυτό. Αλλά εδώ κατηγορείστε εσείς και αποκαλύπτεται ότι μια σειρά από Υπουργούς σας, μια σειρά από στελέχη σας, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, βρέθηκαν είτε υπό παρακολούθηση μέσω του παράνομου λογισμικού είτε μέσω της ίδιας της Εθνικής Υπηρεσίας με τη νομότυπη αποσύνδεση.

Κανένας από αυτούς, λοιπόν, δεν είχε το σθένος να βγει και να πει «τι είναι αυτά τα πράγματα;»;

Κανέναν από αυτούς δεν ενθαρρύνατε εσείς να υποβάλει μία μήνυση σε αυτούς τους δημοσιογράφους, που όπως λέτε με τις συκοφαντίες τους σέρνουν την πολιτική ζωή του τόπου στον βούρκο;

Γιατί, αλήθεια; Το κάνατε αυτό επειδή είσαστε «large», όπως λένε, είστε υπεράνω; Ή μήπως το κάνετε αυτό και δεν ενθαρρύνετε κανέναν να ασκήσει το ένδικο δικαίωμά του και να προβεί σε μηνύσεις για τον πολύ απλό λόγο ότι αν το κάνετε αυτό, θα νομιμοποιούσατε τον όποιο δημοσιογράφο να βγάλει τις αποδείξεις, διότι θα τον μετατρέπατε σε κατηγορούμενο και με βάση τον νόμο θα μπορούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του;

Δεν υποβάλετε μηνύσεις, κύριε Μητσοτάκη, όχι επειδή είστε υπεράνω, αλλά επειδή φοβάστε, επειδή φοβάστε τα στοιχεία. Ξέρετε ότι υπάρχουν, ξέρετε πού υπάρχουν και τρέμετε ότι θα αναδειχθούν και γι’ αυτό τον λόγο και τρομοκρατείτε.

Τρομοκρατείτε με δέκα χρόνια φυλάκιση όποιον αποκαλύψει όλα όσα συνέβησαν σε σχέση με αυτήν την πρωτοφανή δημοκρατική εκτροπή. Και δεν λέω εγώ ότι είναι δημοκρατική εκτροπή, τα λένε οι πρώην Πρωθυπουργοί.

Πάμε τώρα να δούμε ποιος λέει εδώ τις αλήθειες και ποιος λέει τα ψέματα. Σήμερα έχουμε χάσει και τον ειρμό των γεγονότων, έχουμε χάσει τον μπούσουλα. Κάθε μέρα και μια νέα αποκάλυψη. Όσο είμαστε εδώ και συζητάμε στους «New York Times» βγήκε μια ακόμη αποκάλυψη, κύριε Μητσοτάκη. Το γνωρίζατε; Το καταθέτω στα Πρακτικά.

Μία ακόμα αποκάλυψη. Έχουμε χάσει το μέτρημα. Ποια είναι αυτή η αποκάλυψη; Ότι η ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνησή σας, το Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε την άδεια προκειμένου η εταιρεία «Intellexa» να εξάγει το PREDATOR στο εξωτερικό στις 15 Νοεμβρίου του 2021 -το Υπουργείο Εξωτερικών προσέξτε- το οποίο επιβεβαιώνει με σημερινές του δηλώσεις ο κ. Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών. Δεν ξέρω βέβαια αν αυτό ήταν στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης να δίνει αρωγή στις startups επιχειρήσεις και στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες!

Αυτό όμως που κάνατε ήταν να δώσετε την άδεια ως κυβέρνηση να εξαχθεί στο εξωτερικό το PREDATOR από μία εταιρεία που λειτουργούσε στην Ελλάδα και μάλιστα σε μία χώρα, στη Μαδαγασκάρη -τουλάχιστον σε μια χώρα λέει το δημοσίευμα- στην οποία γνωρίζουμε ποιες άθλιες αντιδημοκρατικές μεθόδους χρησιμοποιούν εκεί οι κυβερνώντες για να υποτάξουν τις κοινωνικές αντιδράσεις. Αυτό, όμως, είναι άλλο θέμα.

Όταν, λοιπόν, εσείς κύριε Μητσοτάκη, δώσατε προ ημερών μια συνέντευξη στον κ. Χατζηνικολάου, αμέσως μόλις βγήκαν αυτές οι περιβόητες λίστες -σπεύσατε τη Δευτέρα να δώσετε συνέντευξη, Κυριακή βγήκαν, Δευτέρα δώσατε συνέντευξη- τι είπατε στον κ. Χατζηνικολάου; Είπατε: Ουδέποτε ισχυρίστηκα και η κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε -mot a mot τα διαβάζω- ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο το οποίο χειρίζεται το λογισμικό PREDATOR. Αυτό είπατε. Σας ρωτάει ο δημοσιογράφος: «Οι οποίες παρακολουθήσεις γίνονται από ποιον;». «Δεν το γνωρίζω και πρέπει να το μάθουμε». Δεν γνωρίζατε από ποιον γίνονταν οι παρακολουθήσεις από το Predator, αλλά δίνατε άδεια στην εταιρεία που το έχει να εξάγει στο εξωτερικό τεχνογνωσία!

Καταλαβαίνετε τι ακριβώς αποκαλύπτεται σήμερα και πόσο ψευδόμενος συλλαμβάνεστε και στις παρουσίες σας στη Βουλή, αλλά και στις παρουσίες σας στα μέσα ενημέρωσης;

Πάμε παρακάτω. Επικαλείστε διαρκώς τα θέματα του ποινικού κώδικα. Σας λέω, κύριε Μητσοτάκη, και πάλι -το γνωρίζετε βεβαίως, αλλά είναι αθλιότητα αυτό που διαπράττετε- ότι η μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα, όχι μία αλλαγή που γίνεται με τροπολογία στον ποινικό κώδικα, αλλά η κατάθεση εξολοκλήρου νέου ποινικού κώδικα, είναι μια μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση και δεν γίνεται ούτε με απόλυτη επιλογή, με απόλυτη ευθύνη ούτε βεβαίως κατ’ επιλογή των διατάξεων που θα παρουσιαστούν στην Εθνική Αντιπροσωπεία της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Γίνεται με ευθύνη μιας ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής -το γνωρίζετε αυτό- η οποία αποτελείται από έγκριτους νομικούς οι οποίοι καταθέτουν στην κυβέρνηση το πόνημά τους. Το κατέθεσαν και σε εμάς και το παρουσιάσαμε αυτούσιο.

Με ρωτάτε διαρκώς: Για ποιον λόγο θελήσατε αυτό το πόνημα, το οποίο είχατε αυτούσιο από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, να κατατεθεί στη Βουλή πριν έρθει η διαδικασία των εκλογών; Οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν αμέσως μετά. Γνωρίζαμε εκ των προτέρων ποια θα είναι η συνέπεια, διότι γνωρίζαμε εκ των προτέρων και ποιες ήταν οι πιέσεις της ολιγαρχίας και ιδιαίτερα ενός μέρους με το οποίο έχει ιδιαίτερες σχέσεις, κύριε Μητσοτάκη, της τραπεζοκρατίας, των τραπεζών, κύριε Μητσοτάκη, των τραπεζών και των τραπεζιτών.

Σας εγκαλώ, γιατί αν έχετε οποιοδήποτε στοιχείο δεν αρκεί να το λέτε από εδώ, να πάτε στον εισαγγελέα και εσείς και όποιος άλλος και να καταθέσετε στις δικαστικές αρχές ποια ήταν η συναλλαγή.

Επαναλαμβάνω ότι δεν αφορά το πολιτικό σύστημα και την όποια κυβέρνηση. Εδώ ήταν η δουλειά της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, διακεκριμένων καθηγητών από τα ελληνικά πανεπιστήμια, διακεκριμένων νομικών. Ξέρετε τι κάνετε τώρα; Τους λέτε ότι αυτοί οι διακεκριμένοι νομικοί ήταν διαπλεκόμενοι.

Να δούμε λίγο ποιοι ήταν οι διαπλεκόμενοι. Όταν τελείωσε αυτή η διαδικασία το πρώτο πράγμα που έκανε η κυβέρνησή σας, κύριε Μητσοτάκη, τον Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, αν δεν κάνω λάθος, ήταν να φέρει διατάξεις, τροπολογίες για να αλλάξει τον ποινικό κώδικα. Με πρόσχημα την αλλαγή του ποινικού κώδικα στα ζητήματα που αφορούν τη ρίψη μολότοφ –άκουσον, άκουσον!- προκειμένου να ρίξετε στάχτη στα μάτια, περάσατε μία τροπολογία η οποία έγινε κεντρικό θέμα στους «Financial Times» και αφορούσε στην ασυλία των τραπεζικών στελεχών, περάσατε μία τροπολογία πέρασε, η οποία έδινε τη δυνατότητα να μην κατάσχονται πια τα χρήματα, οι δεσμευμένοι λογαριασμοί περιπτώσεων όπου υπάρχουν κακουργηματικές πράξεις, προκειμένου να εξυπηρετήσετε συμφέροντα, κύριε Μητσοτάκη.

Εγώ μιλάω με στοιχεία. Μιλήστε και εσείς με στοιχεία.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Με πρώτο ωφελημένο τον Φρουζή που πήρε τα λεφτά του πίσω.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Κύριε Μητσοτάκη, από αυτό εδώ το Βήμα πριν από λίγο αφήσατε κάποιο υπονοούμενο αν παραδέχομαι ή δεν παραδέχομαι για θέματα που αφορούν την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών επί των ημερών μας. Δεν σας έφτανε η απάντηση που σας έδωσα κατά τη διάρκεια της πρωτομιλίας μου στο ζήτημα αυτό, ότι όλα είναι ανοιχτά, ότι εγώ ήμουν αυτός που ζήτησα από αυτό εδώ το Βήμα να διεξαχθεί Εξεταστική Επιτροπή για την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν ζητάμε από κανέναν να αποκρύψει στοιχεία, δεν επικαλούμαστε το απόρρητο, δεν απειλούμε κανέναν ότι θα έχει δεκαετείς ποινές φυλάκισης αν βγάλει όποια στοιχεία για τις νόμιμες παρακολουθήσεις διότι εμείς λειτουργήσαμε στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών όπως το Σύνταγμα ορίζει και τηρώντας πιστά τις θεσμικές εγγυήσεις.

Άρα όλα είναι στο φως, τα στοιχεία υπάρχουν στα αρχεία, εκεί όπου πρέπει να υπάρχουν, παραδόθηκαν σε εσάς προσωπικά από τον ίδιο τον τότε επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που τώρα υποτιμητικά αναφερθήκατε όχι στο όνομά του, αλλά στην ιδιότητά του την επαγγελματική. Είχατε πλήρη ενημέρωση και ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το τι ακριβώς γίνεται και βεβαίως αμέσως μετά τον διατηρήσατε για μικρό διάστημα προκειμένου να διεκπεραιωθούν οι υποθέσεις.

Και, βεβαίως, είχατε πλήρη εικόνα και υπάρχουν όλα τα στοιχεία, όλες οι διατάξεις εκεί που πρέπει να υπάρχουν, στην Εισαγγελία και στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, διότι εμείς όλως τυχαίως δεν κάψαμε τις διατάξεις και τα στοιχεία, δεν αλλάξαμε το σύστημα όπως εσείς ισχυρίζεστε ότι έπρεπε να αλλάξετε το σύστημα για να διαγράψετε και να κάψετε όλα τα αρχεία όλως τυχαίως λίγο μετά την αποκάλυψη Ανδρουλάκη. Εμείς λειτουργήσαμε απολύτως θεσμικά.

Τα στοιχεία, λοιπόν, για όλη την περίοδο 2015-2019 υπάρχουν στα αρχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, στα αρχεία της Εισαγγελίας, στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών και βεβαίως στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Ρωτώ, κύριε Μητσοτάκη, το εξής: Μπορείτε να πείτε εσείς το ίδιο; Μπορείτε να πείτε «Ελάτε, πάμε να δούμε όλα τα στοιχεία. Πάμε μαζί στην ΑΔΑΕ»;

Πάμε μαζί! Δεν μου απαντήσατε στο ερώτημα που σας έκανα, δηλαδή αν θεωρείτε ότι η πρωτοβουλία που πήρα χθες είναι σύμφωνη με τον νόμο ή δεν είναι σύμφωνη με τον νόμο. Πάμε μαζί στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους αύριο το πρωί, οι οποίοι υποχρεούνται με βάση τον νόμο να κρατάνε αρχείο για τις επισυνδέσεις τις νόμιμες που κάνουν! Η VODAFONE, η WIND, η COSMOTΕ υποχρεούνται!

Και θέλω να απευθύνω και μια προειδοποίηση εδώ και στους παρόχους. Όποιος διανοηθεί να μην τηρήσει όσα ο νόμος προβλέπει υπάρχουν βαρύτατες κυρώσεις. Είμαι βέβαιος ότι κανείς δεν θα διανοηθεί να μην τηρήσει τη νομιμότητα. Απόλυτα βέβαιος είμαι γι’ αυτό.

Σας καλώ, λοιπόν, αύριο το πρωί να πάμε μαζί στους παρόχους. Πάμε! Πάμε, λοιπόν, να δούμε αν υπήρξε διάταξη που αφορά τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, αν υπήρξε διάταξη που αφορά τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού! Υπήρξε διάταξη που αφορά τους Υπουργούς σας;

Έρχεστε να πάμε;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Πες «ναι»! Γιατί δεν λες «ναι»;

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Αφήστε τα γελάκια τώρα! Με την εθνική ασφάλεια δεν παίζουμε!Αφήστε τα γελάκια! Πάμε αύριο το πρωί!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αύριο το πρωί! Πες «ναι»! Τι γελάς;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Ησυχία, ησυχία, παρακαλώ!

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Όμως, ακριβώς επειδή αντιλαμβάνομαι ότι αυτός ο θεσμικός κατήφορος δεν έχει τέλος και ακριβώς επειδή ανησυχώ για το τι στην απελπισία σας θα σκαρφιστείτε, αλήθεια, κύριε Μητσοτάκη, είχαμε διαπράξει εμείς κάποια τέτοια σοβαρά ατοπήματα σαν αυτά που υπαινιχθήκατε τεσσεράμισι χρόνια που ήμασταν στη διακυβέρνηση με παρακολουθήσεις στην ΕΥΠ και εσείς τριάμισι χρόνια δεν πήρατε χαμπάρι τίποτα; Τώρα τα θυμηθήκατε; Τριάμισι χρόνια δεν τα βρήκατε; Τα στοιχεία ήταν και είναι στην ΕΥΠ, τα στοιχεία ήταν και είναι –επαναλαμβάνω- στην Εισαγγελία, τα στοιχεία ήταν και είναι στους παρόχους, τα στοιχεία ήταν και είναι στην ΑΔΑΕ και κανείς από εμάς δεν επικαλείται το απόρρητο!

Αλήθεια, πράγματι υπάρχουν ατοπήματα –το υπαινιχθήκατε- τα οποία δεν τα είχατε ανακαλύψει; Στην Εξεταστική Επιτροπή που βάλατε ειδικό όρο να ελεγχθεί η περίοδος ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν τα βγάζατε αν είχατε κάτι να πείτε και έρχεστε τώρα εδώ με υπαινιγμούς; Γιατί;

Σας προειδοποιώ, κύριε Μητσοτάκη, μην επιβαρύνετε περαιτέρω τη θέση σας με άθλιες κατασκευές και άσφαιρους αντιπερισπασμούς! Φθάνει όση ζημιά έχει γίνει μέχρι σήμερα στο πολιτικό σύστημα και στη θεσμική λειτουργία.

Και θέλω να κλείσω με το κύριο θέμα.

Δεν κατάλαβα κάτι, κύριε Μητσοτάκη. Πραγματικά δεν κατάλαβα, δεν το λέω αυτό ως ρητορικό σχήμα. Το ένα από τα δύο κρίσιμα ερωτήματα που σας κατέθεσα –υπενθυμίζω ότι έθεσα δύο θεμελιώδη ερωτήματα και μου είπατε ότι θα απαντήσετε μετά- ήταν αν μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών δεν παρακολουθούσε τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Φλώρο. Σ’ αυτό κατέληξα.

Αυτό που είπατε –σας άκουσα με προσοχή- ήταν «Πώς είναι δυνατόν εγώ να άκουγα», «Πώς είναι δυνατόν εγώ…».

Σας ρώτησα πολύ συγκεκριμένα αν μπορείτε να διαβεβαιώσετε την Εθνική Αντιπροσωπεία και τον ελληνικό λαό που μας ακούει –γιατί είναι ένα κρίσιμο ζήτημα- εάν υπήρξε παρακολούθηση του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Αντιλαμβάνεστε όλοι, πέρα από την ουσία, τα υποκλαπέντα αυτά στοιχεία πού βρίσκονται σήμερα και για ποιανού λογαριασμό; Πού βρίσκονται; Είναι κρίσιμο θέμα που αφορά την εθνική μας ασφάλεια. Δεν μπορούμε να παίζουμε!

Σας ρώτησα, λοιπόν, το εξής: Υπήρξε παρακολούθηση από την ΕΥΠ; Εσείς απαντώντας μου, αν καταλαβαίνω καλά, μου διαβάσατε ένα κείμενο που αφορά τη δική σας τοποθέτηση στις 26 Αυγούστου, το οποίο κείμενο αφήνει να αιωρείται το «Δεν μπορεί να ξέρει ο Πρωθυπουργός τι ακριβώς κάνει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών». Αυτή είναι η απάντησή σας; Δηλαδή, η απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα αν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν υπό επίσημη επισύνδεση από την ΕΥΠ, είναι «Δεν μπορεί να ξέρει ο Πρωθυπουργός»;

Θέλω να μου το διευκρινίσετε. Αυτή είναι η απάντησή σας; Είναι «Δεν μπορώ να ξέρω» ή όχι;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Τελειώστε και θα σας πω.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Πείτε μου τώρα. Θα κατέβω κάτω, δεν θα σας απασχολήσω. Πείτε μου, ναι ή όχι; «Δεν ξέρω» είναι η απάντησή σας;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Τελειώστε.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Απαντήστε. «Δεν ξέρω» είναι η απάντησή σας; Σας δίνω τον λόγο.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Κατεβείτε να πάρω τον λόγο.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Απαντήστε. Σας δίνω τον λόγο. Δεν θα κατέβω κάτω.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Ξανανέβα τότε! Α, δεν θα παίζουμε παράσταση!

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Είναι «Δεν ξέρω» ή όχι η απάντησή σας; Απαντήστε!

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Συνεχίστε!

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Απαντήστε! Είναι κρίσιμο θέμα και αφορά την ασφάλεια της χώρας!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απαντήστε!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Ελάτε, ελάτε!

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Η απάντησή σας είναι «Δεν ξέρω»; Απαντήστε. Είναι κρίσιμο θέμα και αφορά την ασφάλεια της χώρας. Σας δίνω τον λόγο. Απαντήστε.

Κύριε Μητσοτάκη, ποια είναι η απάντησή σας;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Όχι, να συνεχίσετε τώρα.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Έχω πολλά ακόμα να πω. Δεν θα τα πω. Απαντήστε. Είναι κρίσιμο.

Είναι «Δεν ξέρω» η απάντησή σας ή όχι; Απαντήστε!

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Ε, κατεβείτε να τα πω!

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Ορίστε!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Ολοκληρώθηκε έτσι η δευτερολογία του κ. Τσίπρα…

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Όχι, κύριε Πρόεδρε…

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Α, τότε ξανανέβα!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Εγώ έτσι το κατάλαβα.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Κύριε Πρόεδρε, εδώ δεν θα παίζουμε κρυφτό με κρίσιμα εθνικά θέματα. Ο κ. Μητσοτάκης ως Πρωθυπουργός θα έχει ούτως η άλλως τη δυνατότητα να μιλήσει τελευταίος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Έτσι συνηθίζεται. Ναι, ναι, έτσι γίνεται.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Όμως, διέκοψα την αγόρευσή μου προκειμένου να απαντήσει. Να απαντήσει…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Ναι, αλλά δεν μπορείτε να του επιβάλετε…

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): …αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, ναι ή όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Το κατάλαβα, το κατάλαβα. Ωραία, αλλά δεν μπορεί να του επιβάλετε πότε θα απαντήσει. Εξελήφθη ότι έληξε η ομιλία σας.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Ούτε κανείς, όμως, μπορεί να μου επιβάλει εμένα, ανάλογα με την απάντηση, αν δεν θα ζητήσω να ξαναπάρω τον λόγο.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Όχι, όχι! Ξανανέβα τότε!

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Τι «όχι»;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Όχι. Έχουμε μία πρακτική.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Τι φοβάστε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Κύριε Πρόεδρε, ελάτε, ελάτε. Θέλετε να ολοκληρώσετε την ομιλία σας; Θα απαντήσει, όταν νομίζει, στην τριτολογία του.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Κύριε Πρόεδρε, είναι διαδικασία νομοσχεδίου. Τη γνωρίζετε. Είστε Πρόεδρος της Βουλής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Ναι, ναι, βέβαια.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Ο Αρχηγός κόμματος έχει τη δυνατότητα να πάρει όποτε θέλει τον λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Βεβαίως.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Δεν είναι ερώτηση μία από αυτές τις πέντε στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» που δεν ήρθε ο κ. Μητσοτάκης γιατί το έβαλε στα πόδια!

Είναι διαδικασία κοινοβουλευτική νομοσχεδίου. Είναι έμπειρος πολιτικός. Έχω τη δυνατότητα, λοιπόν, να πάρω τον λόγο όποτε τον ζητήσω.

Έθεσα ένα κρίσιμο ερώτημα στον κ. Μητσοτάκη και ακριβώς επειδή θεωρώ ότι είναι το πιο κρίσιμο για να συνεχιστεί η συζήτησή μας, απεδέχθην το αίτημά του να κατέβω από το Βήμα, προκειμένου να απαντήσει. Το αν θα ξαναπάρω τον λόγο, ανάλογα με την απάντηση, είναι δικό μου θέμα, στη διακριτική μου ευχέρεια, με βάση τον Κανονισμό της Βουλής. Και αν φοβάται κάτι, να μας το πει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Λοιπόν, αν θέλετε, ολοκληρώστε τη δευτερολογία σας, για να προχωρήσει στην τριτολογία. Η διαδικασία…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει διαδικασία…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Ακούστε τώρα. Μην μπλέκουμε τη Βουλή στον πολιτικό ανταγωνισμό. Ακούστε!

Συνηθίζεται να έχει τον τελευταίο λόγο ο Πρωθυπουργός.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Ας τον έχει!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να τον έχει!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει εκατοστή ένατη φορά, αν εσείς μιλήσετε εκατόν επτά φορές.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Κύριε Πρόεδρε, έχω δικαίωμα να μιλήσω όσες φορές θέλω!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Συνηθίζεται να έχει –και το παραδεχόμαστε όλοι αυτό- τον τελευταίο λόγο ο Πρωθυπουργός.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Θα τον έχει!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Αυτό δεν γίνεται να το αρνηθούμε. Έτσι γινόταν με εσάς Πρωθυπουργό, έτσι γίνεται και τώρα. Ο κύριος Πρωθυπουργός θα απαντήσει μόλις τελειώσετε τη δευτερολογία σας επί όσων του θέτετε. Να απαντήσει με το ζόρι δεν γίνεται, όποτε θέλετε εσείς!

Τι συμβαίνει τώρα; Δεν υπάρχει διάλειμμα ολίγων λεπτών στις ομιλίες.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, δεν υπάρχει δευτερολογία!

ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΤΣΗΣ: Τόση προστασία, κύριε Πρόεδρε! Τι φοβάστε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Τι φοβάμαι; Τον κορωνοιό φοβάμαι και σας το συνιστώ.

Ολοκληρώστε, κύριε Πρόεδρε, την ομιλία σας για να έχουμε τη διαδικασία που θα ακολουθήσει.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Ακούστε, κύριε Πρόεδρε. Είστε έμπειρος Κοινοβουλευτικός. Γνωρίζετε ότι σε μία διαδικασία συζήτησης νομοσχεδίου δεν υπάρχει πρωτολογία, δευτερολογία, τέλος. Ο Πολιτικός Αρχηγός μπορεί να πάρει τον λόγο όποτε θέλει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Όχι, όχι μιλάω γι’ αυτή τη συζήτηση τώρα. Αυτή η συζήτηση έχει τον ρυθμό αυτόν. Και αύριο θα είμαστε εδώ, δεν μπορώ να σας αποκλείσω να έρθετε να μιλήσετε…

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τον Κανονισμό της Βουλής, έτσι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Βεβαίως.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Εν τοιαύτη περιπτώσει, έχουμε δει να γίνονται πράγματα εδώ που καταστρατηγούν το Σύνταγμα της χώρας, μην καταστρατηγήσουμε και τον Κανονισμό της Βουλής. Θα έχω το δικαίωμα να πάρω τον λόγο εάν εγώ κρίνω. Αυτή τη στιγμή παραδίδω τον λόγο στον κ. Μητσοτάκη, στον Πρωθυπουργό, προκειμένου να απαντήσει σε ένα κρίσιμο ερώτημα…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Τον λόγο τον δίδει ο Πρόεδρος της Βουλής. Διαβλέπω…

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Αποδέχομαι το αίτημά του να κατέλθω εκ του Βήματος, προκειμένου να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα το οποίο εγώ έθεσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Δεν ετέθη τέτοιο αίτημα.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Δηλαδή, κύριε Πρόεδρε, δεν θα μου δώσετε τον λόγο εάν σας τον ξαναζητήσω; Αυτό μου λέτε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Όχι, σας ζητώ να ολοκληρώσετε τη δευτερολογία σας. Προφανώς…

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Την ολοκλήρωσα.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Ωραία.

Καλείται στο Βήμα ο Πρωθυπουργός για τη δική του τριτολογία.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Είπατε, κύριε Τσίπρα, επί λέξει: «το παράνομο λογισμικό PREDATOR που λειτουργούσε στο γραφείο σας». Στο γραφείο μου. Το παράνομο λογισμικό PREDATOR λειτουργούσε στο γραφείο μου. Είστε ψεύτης!

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Αλήθεια;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Είστε ψεύτης. Έχω πει πολλές φορές ότι ουδέποτε το ελληνικό κράτος προμηθεύτηκε τέτοιο λογισμικό…

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Πείτε τα εσείς πού λειτουργούσε…

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): …και πάντως εγώ δεν υπήρξα ποτέ αποδέκτης οποιασδήποτε πληροφορίας πλην των επισήμων καναλιών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που αφορούσε αποκλειστικά θέματα εθνικής ασφάλειας. Τελεία και παύλα! Και δεν σας επιτρέπω να αφήνετε τέτοια υπονοούμενα χωρίς στοιχεία.

Δεν μπορείτε να λέτε ότι λειτουργούσε το σύστημα PREDATOR στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Έχετε στοιχεία; Πάρτε το Βήμα. Ανεβείτε!

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Βεβαίως. Θα ανέβω.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Έχετε στοιχεία ότι λειτουργούσε το PREDATOR στο γραφείο μου, ότι εγώ το λειτουργούσα; Καθόμουν σε έναν υπολογιστή και άκουγα εγώ…

… τον κ. Χατζηδάκη, τον κ. Φλώρο, τη γραμματέα μου. Μα, δεν ντρέπεστε να λέτε αυτά τα πράγματα και να αφήνετε τέτοια υπονοούμενα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Παρακαλώ, ησυχία!

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Εν πάση περιπτώσει, για το ερώτημα που θέσατε, εάν εσείς γνωρίζετε ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν υπό παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, από πού το ξέρετε; Από πού το ξέρετε αυτό;

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Εγώ ερώτηση σας έκανα.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Α, όχι. Δεν θα ρωτάμε έτσι!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Κάντε του μήνυση.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Πήγατε στον κ. Ντογιάκο, έτσι δεν είναι; Είναι κρίσιμο ζήτημα αυτό. Προσκομίσατε στοιχεία; Προσκομίσατε αποδείξεις;

Και επειδή είπατε να πάμε μαζί και διάφορους άλλους ακτιβισμούς που αντιστοιχούν σε θέατρο γυμνασίου, ο μόνος για τον οποίον δεν ισχύει απόρρητο είναι ο κ. Ντογιάκος και η εισαγγελία. Για τον κ. Ντογιάκο, σωστά είπατε, όλα τα στοιχεία υπάρχουν. Μπορεί να ψάξει, μπορεί να φωνάξει, μπορεί να ρωτήσει, μπορεί να ρυθμίσει, μπορεί να πάει στην ΑΔΑΕ, μπορεί να πάει στους παρόχους, μπορεί να ψάξει την περίοδο της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί να ψάξει την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ και να καταλήξει σε συμπεράσματα.

Άρα, ως προς τι αυτοί οι ακτιβισμοί; Αφού ξέρετε ότι η δικαιοσύνη μπορεί να ψάξει. Όμως, ξέρετε, η δικαιοσύνη δεν είναι ακτιβισμός και θέατρο. Η δικαιοσύνη θα ψάξει και θα αναζητήσει στοιχεία πραγματικά. Και εφόσον κρίνει ότι έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, θα δράσει αναλόγως. Αυτό οφείλει να κάνει η δικαιοσύνη και θα την προστατέψουμε. Αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψω να μετατραπεί αυτή η Αίθουσα και η δημόσια αντιπαράθεση σε ένα θέατρο του παραλόγου το οποίο πράγματι θέτει σε κίνδυνο τις Ένοπλες Δυνάμεις και την ασφάλεια της χώρας.

Και επειδή λέτε ότι με τις ένοπλες δυνάμεις δεν παίζουμε. Δεν παίζετε εσείς όταν εργαλειοποιείτε μία πληροφορία για την οποία δεν έχετε καμία απόδειξη και δεν τολμάτε να προσκομίσετε και ζητάτε από εμένα να αποδείξω το ανάποδο;

Όχι, κύριε Τσίπρα, εσείς θα το αποδείξετε.

Και, εν πάση περιπτώσει, επειδή μου ζητήσατε, κύριε Τσίπρα, να κάνω μηνύσεις και γιατί δεν κάνω μηνύσεις σε δημοσιογράφους, εγώ σας είπα ότι δεν κάνω μηνύσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Δεν μου λέτε τώρα. Πού θα πάει αυτή η ιστορία; Ελάτε τώρα, σταματήστε σας παρακαλώ!

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Εάν κρίνετε, κύριε Τσίπρα, ότι θίγεστε από αυτά που λέει ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης σας… Και δεν τα λέει μόνο ο κ. Κοντονής, τα λέει ο κ. Παρασκευόπουλος, τα λέει η κ. Κωνσταντοπούλου. Γιατί δεν κάνετε εσείς μήνυση στον κ. Κοντονή να τελειώνουμε, εάν θεωρείτε ότι όντως σας συκοφαντεί!

Για να τελειώσει, λοιπόν, και σε αυτόν τον τόνο αυτή η συζήτηση και για να μην έχουμε μετά άλλα ευτράπελα…

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Πάλι ψέματα λες για τον Παρασκευόπουλο.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Μισό λεπτό, για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό.

Κύριε Τσίπρα, έχουμε ξαναβρεθεί στην ίδια ακριβώς αντιπαράθεση, με εμένα αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και εσάς Πρωθυπουργό. Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Πρωθυπουργός, κλείνει τη συζήτηση και είθισται στα κοινοβουλευτικά μας δρώμενα να μιλάμε τρεις φορές εμείς και δύο εσείς.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Να τον πάρετε τον λόγο όσο θέλετε. Δεν θα μας φιμώσετε…

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Ό, τι είχατε να πείτε το είπατε, κύριε Τσίπρα. Η συζήτηση λήγει εδώ.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Φεύγει…

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Σας ευχαριστώ που τηρείτε τον κανονισμό και μου δίνετε το λόγο. Θα κάνω μια δήλωση. Προφανώς, απόντος του Πρωθυπουργού, απευθύνομαι σε εσάς, γνωρίζω τον Κανονισμό.

Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω τη βαθύτατη ανησυχία μου μετά το πέρας αυτής της συζήτησης με την παρουσία του Πρωθυπουργού, διότι του έθεσα ένα κρίσιμο ερώτημα για να απαντήσει εάν παρακολουθείτο οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών -προσέξτε- όχι από κάποιο κακόβουλο λογισμικό και φρόντισε να μην απαντήσει, αλλά και να εξέλθει της αίθουσας.

Είναι κρίσιμες οι στιγμές. Το θέμα αφορά τον πυρήνα της εθνικής ασφάλειας. Με την εθνική ασφάλεια της χώρας δεν μπορεί να παίζουμε. Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία σήμερα στη Βουλή να δώσει μια απάντηση ξεκάθαρη. Δεν το έκανε. Ίσως να φοβήθηκε, διότι του έθεσα ζήτημα παραίτησης αν αποδειχθεί ότι ψεύδεται.

Σε κάθε περίπτωση τέτοιου είδους κρίσιμα ζητήματα εθνικής ασφαλείας δεν μπορεί να συζητιούνται με όρους πολιτικής επικοινωνίας. Η εικόνα της αποχώρησης από την αίθουσα του Πρωθυπουργού χωρίς να δώσει απάντηση στο κρίσιμο αυτό ζήτημα θα τον ακολουθεί για πάντα, όπως επίσης και όσα διέπραξε εναντίον της δημοκρατίας.

 

«Η σημερινή εικόνα της αποχώρησης από τη Βουλή θα ακολουθεί τον πρωθυπουργό για πάντα»: Παρέμβαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Δηλώνω τη βαθύτατη ανησυχία μου, μετά το πέρας της συζήτησης στη Βουλή. Διότι έθεσα στον πρωθυπουργό το κρίσιμο ερώτημα να απαντήσει εάν ήταν υπό παρακολούθηση οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων από την ΕΥΠ και φρόντισε να μην απαντήσει αλλά και να εξέλθει από την αίθουσα.

Είναι κρίσιμες οι στιγμές.
Το θέμα αφορά τον πυρήνα της εθνικής ασφάλειας. Με την εθνική ασφάλεια της χώρας δεν παίζουμε.

Η εικόνα της αποχώρησης του πρωθυπουργού από την αίθουσα χωρίς να δώσει απάντηση στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, θα τον ακολουθεί για πάντα. Όπως επίσης όσα διέπραξε εναντίον της Δημοκρατίας.

Φωτογραφία: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/137524/Al.-Tsipras:-Desmeytheite-oti-tha-paraiththeite-ean-apodeichthei-pws-h-EYP-parakoloythoyse-ypoyrgoys-kai-thn-hgesia-toy-Strateymatos.html

 

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων