Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ

Γιάννης Μπαλάφας: Άλλος είναι ο στόχος…

Άρθρο του βουλευτή του Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών Γιάννη Μπαλάφη στην «ΑΥΓΗ»

Γιάννης Μπαλάφας

Ήταν 26 Αυγούστου 1999 όταν η Βουλή συνεδρίαζε υπό την προεδρία του Απόστολου Κακλαμάνη με θέμα την πρόταση νόμου αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων: «Για την καθιέρωση της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ως ημέρας τιμής στην Ελληνική Νεολαία και ως επετείου της Δημοκρατικής Αντίστασης του Λαού».

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας και αντιπρόεδρος της Βουλής κ.Παναγιώτης Κρητικός (ΠΑΣΟΚ) σημείωνε: «Η δικτατορία ποτέ δεν βρήκε τη δικαίωσή της στη συνείδηση του λαού. Από την πρώτη ημέρα ο ελληνικός λαός την αποδοκίμασε και καθ’όλη τη διάρκεια της επταετίας δεν την αποδέχθηκε ουδ’επί στιγμή. Ηθικά η δικτατορία δεν δικαιώθηκε ποτέ και απέδειξε ο λαός την άρνησή του με την παθητική αντίσταση, την οποία όλοι γνωρίσαμε και όλοι ζήσαμε, αλλά και με την ενεργητική αντίσταση, η οποία εκδηλώθηκε από την πρώτη ημέρα της δικτατορίας με αγωνιστικές πράξεις εναντίον του τυραννικού καθεστώτος».

Ο εισηγητής της ΝΔ κ. Γεώργιος Αλεξόπουλος επίσης σημείωνε: «Ποιος θα ξεκινούσε μια πραγματική επανάσταση ενάντια στην ψεύτικη επανάσταση της στρατιωτικής χούντας; ‘Όπως πάντα, το επίλεκτο τμήμα του ελληνικού λαού, η ελληνική νεολαία, πρόταξε τα στήθη της. Η ελληνική νεολαία, φορέας του γνήσιου επαναστατικού πνεύματος, πάντοτε ασυμβίβαστη με καταστάσεις ανελευθερίας, υποταγής και ταπείνωσης, είδε ξεκάθαρα ότι έφτασε η ώρα για τη δική της έμπρακτη παρέμβαση όχι μόνο με λόγια, όχι με αυστηρή κριτική, αλλά με πράξεις, με έναν αποφασιστικό αγώνα αντίστασης κατά της δικτατορίας».

Εκ μέρους του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου ο Πέτρος Κουναλάκης σημείωνε για την εξέγερση του Πολυτεχνείου: «’Έπαιξε εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του αγωνιστικού φρονήματος του ελληνικού λαού, στην κατάρρευση της δικτατορίας και στην αποκατάσταση της δημοκρατίας».

Ανάλογες ήταν και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των υπολοίπων κομμάτων.

Η ψήφιση ήταν ομόφωνη εκτός από το ΚΚΕ που προτίμησε το «Παρών» για λόγους που εξήγησε.

Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ μέσω του υφυπουργού Παιδείας κ. Συρίγου επιδιώκει να ξαναγράψει την ιστορία. Επιδιώκει να αλλάξει και όσα υποστήριζε το 1999. Είναι κατανοητό.  Είναι άλλη ΝΔ πλέον…  Η ακροδεξιά της πτέρυγα είναι αυτή που «δίνει τον τόνο» στην κυβερνητική πολιτική. Είναι αυτή που πάντα υποστήριζε ότι δεν υπήρχαν νεκροί μέσα στο Πολυτεχνείο (Άδωνις Γεωργιάδης), ενώ όλοι θυμόμαστε αποκαλυπτικό δημοσίευμα με τον κ. Βορίδη να γιορτάζει στις 21 Απριλίου 2007 στο καφενείο το «Κεντρικό» στην Παλλήνη Αττικής την επέτειο των 40 χρόνων από την επιβολή της χούντας…

Αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να πει από το βήμα της Βουλής «Πάλι θα μας πείτε ότι μόνο αριστεροί ήταν στο Πολυτεχνείο.  Να τελειώνουμε με τα ιδεολογικά άβατα».

Να τα πούμε λοιπόν τα πράγματα όπως είναι: Κάθε μήνυμα αντίστασης σε αυταρχικές πρακτικές ενοχλεί τη δεξιά. Ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτόν θέλουν τους πολίτες στους καναπέδες τους να βλέπουν στα δελτία των 8 πόσο καλή κυβέρνηση είναι αυτοί και πόσο κακός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν τη νεολαία άβουλη και ηττημένη. Θέλουν τα συνδικάτα να είναι άνευρα και παραιτημένα. Θέλουν τα κινήματα να είναι περιθωριακά και κατασυκοφαντημένα. Θέλουν παντού «νόμο και τάξη» σύμφωνα με τις δικές τους επιδιώξεις και τα δικά τους «μαγειρέματα»… Ειδικά οι αναφορές σε δικτατορίες «δεν ενθουσιάζουν» μια κυβέρνηση η οποία έχει στις τάξεις της τους κκ. Πλεύρη, Βορίδη, Γεωργιάδη κ.λπ. Η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών βουλευτών της ΝΔ δεν είχαν καμία συμμετοχή στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και τον αντιδικτατορικό αγώνα. Άλλωστε «δεν είναι της τάξης τους»…

Έχουμε λοιπόν βαρεθεί να μας κουνούν το δάκτυλο οι απόντες από κάθε δημοκρατική διεκδίκηση.

Έχουμε βαρεθεί να μας μιλούν για δημοκρατία αυτοί που καθημερινά αφαιρούν δικαιώματα και δέρνουν τον κόσμο.

Έχουμε βαρεθεί να μιλούν για κοινωνική δικαιοσύνη αυτοί που φροντίζουν μόνο τους «ημετέρους».

Έχουμε βαρεθεί να μιλούν για «αριστεία» αυτοί που διορίζουν σωρηδόν ανίκανους κομματικούς και οικογενειακούς φίλους τους.

Έχουμε βαρεθεί όποτε ζητάμε να βοηθηθούν οι πολίτες, να μας απαντούν για «λεφτόδεντρα», αυτοί που χρωστούν εκατοντάδες εκατομμύρια στις τράπεζες και παίρνουν τα σπίτια συνταξιούχων για 15.000 ευρώ…

Να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν: Στο στόχαστρό τους δεν είναι ο αντιδικτατορικός αγώνας του 67-74, αλλά ο σημερινός του αντίκτυπος και τα ισχυρά μηνύματα που αυτός ακόμα και σήμερα εκπέμπει.

Ας το καταλάβουν όμως: Οι δημοκρατικές παραδόσεις της χώρας μας έχουν μεταλαμπαδευτεί και στη σημερινή νεολαία.  Οι αγώνες θα συνεχιστούν όσο και αν δεν συμφωνούν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Συρίγος.

Και κάτι τελευταίο: Οι δημοκρατικές παραδόσεις δεν αφορούν μόνο την αριστερά.  Είναι ριζωμένες στην πλειοψηφία των Ελλήνων ανεξαρτήτως ψήφου. Ειδικά όμως ορισμένοι που ταλαντεύονται τελευταία κάπου εκεί στο κέντρο (ακραίο ή όχι) οφείλουν να προβληματιστούν για την επόμενη ημέρα. Θα συντονιστούν με τους αρνητές των δημοκρατικών παραδόσεων του τόπου ή θα έρθουν μαζί μας, όπως τότε;

Πηγή: https://www.avgi.gr/politiki/420177_allos-einai-o-stohos

 

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων