Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Αδιανόητο να ζημιωθούν τα κρατικά ταμεία για τις κερδοφόρες και τρεις φορές ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες

Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’3 Νοτίου Τομέα Αθηνών στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN (στους δημοσιογράφους Ευλ. Ρέβη και Γ. Σιαδήμα)

3/12/2022

Για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις τράπεζες

Υπάρχουν διάφορα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε σχέση με τις τράπεζες. Ζητήματα καθημερινά όπως οι προμήθειες για χρεώσεις συναλλαγών, αλλά και ζητήματα που αφορούν τον κορμό της οικονομίας, όπως η έλλειψη ρευστότητας. Πολίτες και υγιείς επιχειρήσεις δεν δανειοδοτούνται από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα την οικονομική ασφυξία νοικοκυριών και καταστηματαρχών. Ένα τρίτο ζήτημα είναι τα επιτόκια. Οι καταθέσεις έχουν περίπου μηδενικό επιτόκιο. Σε λίγο οι τράπεζες θα ζητούν και «φύλαχτρα». Τέλος, όταν και αν κάποιος καταφέρει να πάρει δάνειο, δεν υπάρχει σταθερό πλαίσιο επιτοκίων, με αποτέλεσμα τη συνεχή αύξησή τους. Και όλα αυτά όταν οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές.

Η πρότασή μας είναι να μπει ένας έκτακτος φόρος, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι τράπεζες έχουν κερδοφορία της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου μέσα στο χρόνο. Ακούγοντας τα σχόλια των στελεχών της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι δεν θα δεχθούν οι τράπεζες την πρότασή μας, τους απαντάμε ότι ρόλος των κυβερνήσεων δεν είναι να υποδεικνύουν, αλλά νομοθετούν. Και τι πιο λογικό από το να φορολογηθούν επιχειρήσεις με τεράστια κερδοφορία.

Προκαλεί εντύπωση ότι οι ιδιωτικοποιημένες πλέον τράπεζες ισχυρίζονται ότι έχουν δυσκολίες και ζητούν να βοηθηθούν οι δανειολήπτες από τον προϋπολογισμό. Είναι προφανώς αδιανόητο και, σαφώς, απορριπτέο, να ζημιωθούν τα κρατικά ταμεία για τις κερδοφόρες και τρεις φορές ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, που χρωστά 400 εκατομμύρια στις τράπεζες που συνεχώς αυξάνονται, μια από τις πρώτες «έγνοιες» που είχε όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ήταν να νομοθετήσει την ασυλία των τραπεζιτών. Είναι η ίδια κυβέρνηση που παράγει «Πάτσηδες» και προκαλεί ασφυξία στις αγορές.

Για τις υποκλοπές

Την Πέμπτη θα συζητήσουμε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ. Ελπίζουμε ότι επιτέλους θα δούμε τον Κ. Μητσοτάκη για να απαντήσει σε ερωτήσεις, γιατί μέχρι σήμερα κρύβεται.

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο, αυτό που βλέπουμε είναι ότι βασική στόχευση είναι η συγκάλυψη και γι΄ αυτό θα το καταψηφίσουμε. Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί, για να αναφέρω ένα μόνο παράδειγμα, το γεγονός ότι θα πρέπει να παρέλθουν τρία χρόνια μετά το πέρας της παρακολούθησης προκειμένου να ενημερωθεί ο παρακολουθούμενος.

Πέρα όμως από το νομοσχέδιο υπάρχουν συγκεκριμένα γεγονότα τα οποία τεκμηριώνουν την πρόθεση συγκάλυψης. Πρόσφατα είχαμε την αντικατάσταση τριών βουλευτών της κυβέρνησης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, του κ. Τζαβάρα, του κ. Στυλιανίδη και του κ. Κουτσούμπα. Ενώ υπάρχει σαφής διαφωνία για τη διαχείριση του απορρήτου από την κ. Κεφαλογιάννη.

Τα δεδομένα υπάρχουν και οι πολίτες ακούνε και βγάζουν τα συμπεράσματά του.

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων