Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Αυτός που πρέπει να λογοδοτήσει είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης

Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel (στο δημοσιογράφο Kωνσταντίνο Μαραβελίδη)

Για την αποκάλυψη στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Π. Κοντολέων για τις υποκλοπές

Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουν σωρευτεί πολλά καυτά ζητήματα που ταλαιπωρούν και προβληματίζουν τους πολίτες, όπως η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση, η αντιμετώπιση της πανδημίας, των πυρκαγιών και, φυσικά, τα ζητήματα της δημοκρατίας. Ιδιαίτερα, σήμερα, με το θέμα των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών το πρόβλημα αναδεικνύεται σε όλη του την έκταση. Δεν μπορούσα να φανταστώ, έχοντας ζήσει στο παρελθόν εποχές ζοφερές, ότι ακόμα και με κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συζητούσαμε για υποκλοπές και παρακολουθήσεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη για άλλη μια φορά εκθέτει σοβαρά τη χώρα μας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, μετά την καταγγελία Ανδρουλάκη για προσπάθεια παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου μέσω του κακόβουλου λογισμικού predator, τα στελέχη της κυβέρνησης επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός, απαξιώνοντας καταρχήν το ίδιο τον κ. Ανδρουλάκη. Να θυμίσω ότι είναι το ίδιο λογισμικό που κατήγγειλε ο δημοσιογράφος Κουκάκης ότι χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθησή του. Μετά, όμως, την κατακραυγή που δέχθηκε η κυβέρνηση από έγκυρα ευρωπαϊκά ΜΜΕ αλλά και ευρωβουλευτές αναγκάστηκε ο κ. Μητσοτάκης να δώσει εσπευσμένα εντολή για σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Η επιτροπή συνεδρίασε καλώντας τον κ. Π. Κοντολέων, διοικητή της ΕΥΠ, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις για το θέμα. Και ενώ ο κ. Οικονόμου και τα στελέχη της κυβέρνησης αρνούνταν την εμπλοκή της κυβέρνησης στο θέμα των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων, μιλώντας για ιδιωτικές παρακολουθήσεις, ο κ. Κοντολέων τους «άδειασε» λέγοντας ότι η παρακολούθηση του δημοσιογράφου Κουκάκη έγινε από την ΕΥΠ «κατόπιν αιτήματος ξένων υπηρεσιών»! Η έρευνα του κ. Κουκάκη, όμως, αφορούσε τραπεζικές συναλλαγές. Άρα, δεν υπήρχε κανένας λόγος εμπλοκής της ΕΥΠ, η οποία είναι επιφορτισμένη για ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι, για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να υπάγει την υπηρεσία στις αρμοδιότητές του. Άρα, ο κ. Μητσοτάκης δεν προΐσταται μόνο πολιτικά της ΕΥΠ αλλά και διοικητικά. Δεν είναι μόνο πολιτικά υπεύθυνος, αλλά και διοικητικά και, άρα, δεν μπορεί αν ισχυριστεί άγνοια. Αυτός που πρέπει να λογοδοτήσει είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

Για την υπέρμετρη χρήση βίας από την αστυνομία

Οι εικόνες που είδαμε στην προχθεσινή διπλή ειρηνική διαδήλωση, για το περιβάλλον και για το απεργό πείνας Μηχαηλίδη, με άγριο ξυλοδαρμό διαδηλωτή, με προπηλακισμό βουλευτή, βίαιη συμπεριφορά ενάντια φωτορεπόρτερ και προσπάθειας απεγκλωβισμού από το νέφος χημικών αερίων ενός ανθρώπου σε αναπηρικό καροτσάκι, είναι εικόνες ντροπής. Εικόνες θλιβερές για τις οποίες πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες. Πρωτίστως, όμως πρέπει να αναζητηθούν ποιος έδωσε τις εντολές από τη πλευρά της πολιτικής ηγεσίας και να μην μείνουμε μόνο στις επιμέρους περιπτώσεις.

Οι πορείες και οι διαδηλώσεις είναι το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού για να εκφράσει τη θέλησή του. Ο τρόπος που χτυπήθηκε η προχθεσινή διαδήλωση δεν συνάδει με το τρόπο που λειτουργεί μια ευνομούμενη πολιτεία. Όταν μια κυβέρνηση προωθεί συνεχώς πολιτικές οι οποίες συναντούν την αγανάκτηση του κόσμου και την αποδοκιμασία, αναπόφευκτα για τα ζητήματα αυτά γίνονται κάποιες συγκεντρώσεις. Ο τρόπος αντιμετώπισης δεν μπορεί να είναι η βία και οι ξυλοδαρμό. Η βία δεν είναι λύση.

Για όλα τα παραπάνω υποστηρίζουμε την ανάγκη να προσφύγει η χώρα στην ετυμηγορία των πολιτών για να επέλθει πολιτική αλλαγή, μέσα από το δημοκρατικό και κοινοβουλευτικό δρόμο των εκλογών. Να αλλάξουν τα πράγματα γιατί η χώρα δεν πάει καλά. Η ακρίβεια πλήττει όλες τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις και το μέλλον είναι δυσοίωνο. Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε 11,5% πληθωρισμό, δηλαδή, 3 μονάδες πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Η χθεσινή ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕ αναφέρεται στην απόγνωση των επιχειρηματιών και στην αδυναμία δανεισμού. Έχουμε την ακριβότερη βενζίνη στη Ευρώπη, αλλά η κυβέρνηση αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα. Μέτρα που έχουν πάρει άλλες χώρες. Αυτά βλέπουν οι πολίτες και αγανακτούν. Γι’ αυτό και εμείς επιμένουμε στην ανάγκη για πολιτική αλλαγή στη χώρα μας.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/131569/G.-Mpalafas:-Aytos-poy-prepei-na-logodothsei-einai-o-idios-o-k.-Mhtsotakhs.html

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων