Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Βιώνουμε από τις πιο δύσκολες οικονομικές περιόδους λόγω των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης και των ιδεοληψιών της για στήριξη των λίγων έναντι των πολλών

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό NET24 – RISE TV (στο δημοσιογράφο Β. Ταλαμάγκα)

Για τα φαινόμενα διαφθοράς

Τo φαινόμενο «Καϊλή» όπως και τα φαινόμενα τύπου «Πάτση» είναι ντροπή για τη χώρα μας. Ντροπιάζουν γενικότερα την πολιτική. Μια διάσταση, όμως, που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι ο τρόπος τα αντιμετωπίζουν τα φαινόμενα οι πολιτικές ηγεσίες. Για παράδειγμα, δεν θα έπρεπε να χρειάζονται οι αποκαλύψεις του Π. Πολάκη στην υπόθεση Πάτση, που ρήμαξε κόσμο λόγω με τα κόκκινα δάνεια, προκειμένου να υπάρξουν εξελίξεις και η ΝΔ να προσπαθεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε. Όπως δεν αντιλαμβάνομαι τον λόγο που ο κ. Μητσοτάκης συνηγόρησε για την υποψηφιότητα της κ. Καϊλή για την αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο κ. Γεωργιάδης να την επαινέσει δημόσια. Εξάλλου, τα γεγονότα βοούσαν. Η κ. Καϊλή είχε επιχειρήσει να μπλοκάρει την έλευση στην Ελλάδα της PEGA, της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, πέρυσι, στην υπόθεση NOVARTIS η θέση της ήταν προβληματική.

Όσον αφορά την προσπάθεια της ΝΔ να συμψηφίσει τις υποθέσεις διαφθοράς στελεχών της, πρέπει να υπενθυμίσω ότι επί των ημερών μας η ΝΔ δεν είχε αναφέρει τίποτα περί ευθυνών στελεχών μας. Είναι προφανές, ότι αν είχαν ανακαλύψει την παραμικρή οικονομική ατασθαλία, δεν θα μας χαρίζονταν. Επί τεσσερισήμισι χρόνια δεν είχαν πει τίποτα, όχι επειδή δεν έψαχναν, αλλά επειδή δεν υπήρχαν.

Για τις πιθανές συνεργασίες

Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι οι γενικεύσεις δεν είναι στη λογική μας. Υπό αυτήν την έννοια δεν θα πούμε ότι στη ΝΔ είναι όλοι «Πάτσηδες» και στο ΠΑΣΟΚ όλοι «Καϊλή». Επομένως η γραμμή μας για μελλοντικές συνεργασίες με τις δυνάμεις που χαρακτηρίζουμε ως προοδευτικές, δημοκρατικές, αριστερές δυνάμεις παραμένει, όπως παραμένει το αίτημα για κοινό βηματισμό που θα βγάλει τη χώρα από το σημερινό τέλμα.

Για την ακρίβεια

Βιώνουμε από τις πιο δύσκολες οικονομικές περιόδους λόγω των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης και των ιδεοληψιών της για στήριξη των λίγων έναντι των πολλών. Είναι χαρακτηριστικό ότι επέλεξε αυτό το διάστημα, που οι πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση και οι καταστηματάρχες μιλούν για λουκέτα, να μειώσει τη φορολογία στα μερίσματα των εφοπλιστών.

Η δική μας πολιτική ήταν πάντα με τους πολλούς και αυτό το αποδείξαμε κατά τη δύσκολη και οικονομικά ασφυκτική περίοδο διακυβέρνησής μας όταν, για παράδειγμα, καταργήσαμε τον υποκατώτατο μισθό και αυξήσαμε το κατώτατο. Όταν, νομοθετήσαμε και με τη ψήφο της ΝΔ, τη 13η σύνταξη, που η ΝΔ κατήργησε αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας.

Στην ίδια γραμμή κριτικής με μας βρίσκονται και όλοι οι επαγγελματικοί φορείς. Πρόσφατα τόσο ο ΣΕΛΠΕ, όσο και ο ΣΕΒ αναφέρθηκαν στην εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις από την έλλειψη ρευστότητας και τη μείωση τζίρου λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Γεγονός που επιτείνεται από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, λόγω των ανεπαρκών κυβερνητικών μέτρων και της άρνησης για μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ.

Για τη δολοφονία του δεκαεξάχρονου Κ. Φραγκούλη

Καταρχήν θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά θλίψη μου για το χαμό ενός νέου ανθρώπου και την αμέριστη κατανόηση και τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του. Πρέπει άμεσα να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, θα ήθελα να σημειώσω ότι χρειάζεται να βοηθηθεί η κοινωνία μας, κυρίως με ευθύνη της ηγεσίας, ώστε να καταπολεμηθούν φαινόμενα αρνητικής μεταχείρισης ειδικών πληθυσμιακών ομάδων όπως, οι Ρομά, καθώς και άνθρωποι που δηλώνουν διαφορετικοί.

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι υπάρχουν παραβάσεις διαβαθμίσεων και εγκληματικών δράσεων, που προφανώς είναι αρνητικές και καταδικαστέες. Όμως αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογα με τη βαρύτητά τους. Οι αστυνομικοί πρέπει να διαπαιδαγωγούνται με τρόπο που να διαχωρίζουν τις περιπτώσεις αυτές. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι χάθηκε μια ζωή για είκοσι ευρώ. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό ότι του συμπεριφέρθηκαν λες και ήταν «μαφιόζος».

Η πείρα δείχνει ότι οι ισχυροί εξυπηρετούνται από την ύπαρξη μιας μόνιμα αντιπαραθετικής στάσης ανάμεσα στους πολίτες και τους αστυνομικούς. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Είναι βαθιά πίστη μου ότι ο ρόλος των αστυνομικών δυνάμεων είναι να προστατεύουν τον πολίτη και θα πρέπει να εκπαιδεύονται με μια φιλοσοφία προς αυτήν την κατεύθυνση. Φαίνεται, όμως, ότι αυτό δεν εξυπηρετεί κάποιες πολιτικές ηγεσίες. Νομίζω ότι είναι χρήσιμο να θυμίσω τον πατέρα Μητσοτάκη όταν έλεγε στους αστυνομικούς «εσείς είστε το κράτος» ωθώντας τους στην αντιπαραθετική λογική που ανέφερα.

Για τις υποκλοπές

Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του κ. Χατζηδάκη, υπάρχει αλλαγή στη ρητορική και στην γραμμή άμυνας της κυβέρνησης. Καταρχήν, δεν υπάρχει ακόμα καμία διάψευση ούτε για τον κωδικό 5046c που αναφέρεται στον κ. Χατζηδάκη, ούτε για το ότι έγιναν έξι ανανεώσεις της εντολής παρακολούθησής του. Επιπλέον, ο κ. Οικονόμου μίλησε για «ρυπαρά δίκτυα» εντός της ΕΥΠ, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο την ύπαρξή τους και άρα, τις παρακολουθήσεις. Τα μέχρι πρότινος «μυθεύματα» του κ. Οικονόμου έχουν μετατραπεί σε «ρυπαρά δίκτυα», αλλά ακόμα και τώρα δεν έχει υπάρξει καμία μήνυση. Σαν να μην θίγεται κανένας με όλα αυτά τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Ένα ακόμα στοιχείο που επιβεβαιώνει τον πανικό της κυβέρνησης για το ζήτημα των υποκλοπών είναι η άνευ προηγούμενου αποχώρηση του κ. Μητσοτάκη από τη Βουλή. Τέλος, ο υπ. Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος, για την υπόθεση της παράνομης παρακολούθησης του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων δεν αρνήθηκε τίποτα και δήλωσε, απλά, άγνοια.

Ως προς το επιχείρημα των κυβερνητικών στελεχών ότι όλα είναι «αποκαλύψεις» του Documento πρέπει να σημειώσουμε ότι σε αποκαλύψεις στοιχείων για τις παρακολουθήσεις έχουν κάνει πολλά φιλοκυβερνητικών και παράλληλα πολλά έγκυρα διεθνή μέσα έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση των υποκλοπών, γεγονός που εκθέτει τη χώρα μας.

Να συμπληρώσω ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος μίλησε αρνητικά για τις παρακολουθήσεις και τον πρόσφατο νόμο για την ΕΥΠ, οι κ.κ. Σαμαράς και . Καραμανλής ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις και το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθετεί την άποψη για παράνομες παρακολουθήσεις. Μία σειρά γεγονότων που εκθέτουν βαθιά τη χώρα και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά της.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στην πάγια τακτική της κυβέρνησης, στην προσπάθεια, δηλαδή, αντιπερισπασμού που επιχειρεί με το να εμφανίζει αντίστοιχης λογικής «στοιχεία» που σχετίζονται με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση είναι απλή.  Αν είχαν στοιχεία για οτιδήποτε δεν θα περίμεναν πέντε χρόνια αλλά θα τα χρησιμοποιούσαν όταν ήμασταν κυβέρνηση, δεδομένου ότι μέσα στην ΕΥΠ δούλευαν και δουλεύουν άνθρωποι δικοί τους και, άρα, θα τους είχαν προμηθεύσει στοιχεία εφόσον υπήρχαν. Δεν το έκαναν γιατί δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία. Ο συμψηφισμός και ο αντιπερισπασμός που προσπαθεί η ΝΔ είναι η συνήθης τακτική του ενόχου.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/137874/G.-Mpalafas:-Biwnoyme-apo-tis-pio-dyskoles-oikonomikes-periodoys-logw-twn-politikwn-epilogwn-ths-kybernhshs-kai-twn-ideolhpsiwn-ths-gia-sthriksh-twn-ligwn-enanti-twn-pollwn.html

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων