Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Δεν αντέχει πια ο λαός την ακρίβεια, τον πολλαπλασιασμό των κόκκινων δανείων, τις υποκλοπές και την διαφθορά

Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών στο δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό του Πειραιά – Κανάλι 1, 90.4 (στο δημοσιογράφο Β. Ταλαμάγκα)

27/12/2022

Για τις βουλευτικές εκλογές

Βρισκόμαστε σε προεκλογική χρονιά.  Αυτό που μένει είναι να προσδιοριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής.  Ανεξαρτήτως, όμως, ημερομηνίας, αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι πρέπει και μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή.  Το σύστημα της απλής αναλογικής είναι αντικειμενικά το πιο αντιπροσωπευτικό και δίκαιο σύστημα εκλογών.  Μέσα από αυτό μπορεί να διαμορφωθεί μία πλειοψηφική προοδευτική και δημοκρατική κυβέρνηση στη βάση ενός προωθητικού προγράμματος.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει επιτέλους η χώρα μας να αφήσει στο παρελθόν τη σημερινή εξαιρετικά αρνητική διακυβέρνηση της περιόδου Μητσοτάκη.  Δεν αντέχει πια ο λαός την ακρίβεια, τον πολλαπλασιασμό των κόκκινων δανείων, τις υποκλοπές και την διαφθορά.

Πιστεύουμε ότι με το σύστημα της απλής αναλογικής μπορεί να προκύψει προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας των δυνάμεων εκείνων που αντιτίθεται σε λογικές κυβερνήσεων που παρακολουθούν τους υπουργούς τους και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων.  Προφανώς, σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η ΝΔ.

Για τις υποκλοπές

Η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι παρακολουθείτο ο κ. Ανδρουλάκης, αλλά ακόμα περιμένουμε να μάθουμε τους λόγους «εθνικής ασφάλειας» για τους οποίους διενεργήθηκε η παρακολούθησή του.  Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης και ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ υπήρξαν στόχοι παρακολούθησης και έχουν μετατραπεί σε κωδικούς και αριθμούς.  Δεν είναι ζήτημα δημοσιογραφικής έρευνας.  Είναι αποκαλύψεις από ανθρώπους που γνώριζαν τις εν λόγω παρακολουθήσεις.  Είναι χαρακτηριστικό ότι κανείς δεν έχει διαψεύσει τις αποκαλύψεις, ούτε έχει κινηθεί νομικά.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για κράτος δικαίου και για δικαιοσύνη όταν η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρμόδια ανεξάρτητη αρχή για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στην προσπάθειά της να ελέγξει τις εταιρείες μέσω των οποίων έγιναν οι παρακολουθήσεις εμποδίζεται με παρέμβαση του «εκλεκτού» του Κ. Μητσοτάκη, εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκου.  Για πιο κράτος δικαίου μιλάμε;  Όταν έχουν αποκαλυφθεί οι παρακολουθήσεις του Ανδρουλάκη, του Κύρτσου, του Κουκάκη, του Τέλλογλου κ.λπ. Δεν είναι ζήτημα του ΣΥΡΙΖΑ, εδώ βοά όλη η Ευρώπη.  Όλα τα διεθνή μέσα αναφέρονται στις υποκλοπές στη χώρα μας και αυτό δεν μας τιμά καθόλου.

Είναι προφανές ότι σεβόμαστε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.  Οι δικαστές, όμως, είναι άνθρωποι και, άρα, δεν μπορεί να είναι υπεράνω κριτικής.

Για την ακρίβεια

Η ΝΔ αφού δεν μπορεί να υποστηρίξει το κυβερνητικό της αφήγημα προσπαθεί να δημιουργήσει το αφήγημα του «όλοι είναι ίδιοι».  Επιχειρεί έναν συμψηφισμό, που όμως, δεν πείθει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των τελευταίων ημερών είναι ότι από Ιανουάριο τα τιμολόγια στο ρεύμα θα αυξηθούν κατά 30%, χωρίς να έχει μεσολαβήσει κάποιο νέο γεγονός.  Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει, για να δούμε τη μεγάλη εικόνα, είναι ότι συνεχίζεται η κυβερνητική ανοχή στην αισχροκέρδεια των εταιρειών παρόχων ενέργειας και η ενίσχυσή της μέσα από την επιδοματική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Επίσης, η κυβέρνηση διατυμπανίζει την αύξηση των συντάξεων από 1/1/2023, αλλά αποκρύπτει ότι είναι απόφαση και νόμος της δικής μας κυβέρνησης.

Τέλος, ας σταματήσει επιτέλους η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω τον πόλεμο για την ακρίβεια.  Προφανώς, έχει επηρεάσει σε ένα βαθμό ο πόλεμος, αλλά τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι ανεπαρκέστατα.  Εμείς έχουμε προτείνει τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, το πλαφόν στις τιμές του ρεύματος, τη μείωση του ΦΠΑ, την υψηλή φορολόγηση των λεγόμενων «ουρανοκατέβατων» κερδών, την αύξηση του κατώτατου μισθού.  Μέτρα που έχουν λάβει αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και που ο κ. Μητσοτάκης αρνείται πεισματικά να λάβει.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/138386/G.-Mpalafas:-Den-antechei-pia-o-laos-thn-akribeia-ton-pollaplasiasmo-twn-kokkinwn-daneiwn-tis-ypoklopes-kai-thn-diafthora.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων