Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Δεν υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας

Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό BLUE SKY (στους δημοσιογράφους Σ. Ξενάκη, Ν. Ελευθερόγλου και Γ. Καραμέρο)

5/11/2022

Το γεγονός που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή της χώρας και δημιουργεί έντονη τοξικότητα είναι οι υποκλοπές. Ο πρωθυπουργός, που έχει και την ευθύνη της ΕΥΠ, θα μπορούσε να πάρει κάποια μέτρα ουσιαστικά και συμβολικά ώστε να χτυπηθεί αυτή η τοξικότητα που δημιουργούν οι παρακολουθήσεις και οι υποκλοπές. Ειδικά, τώρα, που πλέον είναι γνωστό ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες σε ανώτατα αξιώματα.

Για το Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων

Όταν χρειάζονται να γίνουν σημαντικές αστικές παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα στη οδό Πανεπιστημίου στο Δήμο της Αθήνας, υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης των διαφορών που μπορεί να προκύπτουν. Η πρώτη είναι η διαβούλευση στην προσπάθεια αναζήτησης λύσεων και ευρύτερης αποδοχής και, η δεύτερη, είναι το «αποφασίζουμε και διατάσσουμε». Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση του Μετρό στα Εξάρχεια. Όλοι συμφωνούν στην ανάγκη κατασκευής του. Η διαφωνία έγκειται στην τοποθεσία που πρέπει να επιλεγεί. Θεωρώ, λοιπόν, ότι ο πιο αυθεντικός και πιο αντιπροσωπευτικός τρόπος έκφρασης των απόψεων και των θέσεων των πολιτών σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μέσω διαβούλευσης και όχι μέσω τις επιβολής όπως προσπαθεί η κυβέρνηση. Ο δήμαρχος κ. Μπακογιάννης θα μπορούσε να έχει κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να αποφεύγονται αντιπαραθέσεις και οξύνσεις.

Για την ακρίβεια και το «καλάθι του νοικοκυριού»

Καιρό τώρα συζητάμε για την ακρίβεια και για το ότι οι τιμές είναι στα ύψη, αλλά βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης. Πριν δυο μέρες ξεκίνησε η κυβέρνηση το «καλάθι του νοικοκυριού», χωρίς να λειτουργεί παράλληλα κανένας μηχανισμός ελέγχου της αγοράς. Από μόνο αυτό το μέτρο δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό και αυτό δηλώνουν όλοι οι πολίτες, καθώς και παράγοντες της αγοράς. Τόσο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, όσο και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ μιλούν, για παράδειγμα, για την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ, την ανάγκη ύπαρξης ουσιαστικών ελέγχων και χαρακτηρίζουν το «καλάθι του νοικοκυριού» που έχουν ληφθεί ως «ψευδαίσθηση».

Δεν μπορώ να μην σχολιάσω το ζήτημα των προϊόντων με «ιδιωτική ετικέτα», τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στο «καλάθι του νοικοκυριού». Όλοι μιλούν για προϊόντα, που επί της ουσίας θέλουν να προωθήσουν, κατά προτεραιότητα, τα σούπερ μάρκετ. Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι εκφράζονται έντονοι φόβοι σοβαρών ανατιμήσεων στο επόμενο διάστημα στα είδη πρώτης ανάγκης. Άρα, το ζήτημα λήψης ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών παραμένει και αφορά δύο βασικούς άξονες: έλεγχος της αγοράς και μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Και φυσικά, ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Είναι προφανές όμως ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά από μία κυβέρνηση που αρνείται την πραγματικότητα, που μέχρι τον Μάρτιο του ΄22 δεν αποδέχονταν την ύπαρξη των «ουρανοκατέβατων» κερδών των ιδιωτών στην ενέργεια και που αρνείται να ακολουθήσει μέτρα που προτείνει η αντιπολίτευση και ενθαρρύνει η ΕΕ. Η δυσαρέσκεια στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και στην ισχνή αντιμετώπιση της ακρίβειας εκφράζεται ξεκάθαρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται το τελευταίο διάστημα.

Για την ενεργειακή κρίση

Η χώρα μας, δυστυχώς, είναι πρωταθλήτρια στην ενεργειακή ακρίβεια. Τα υγρά καύσιμα κινούνται ανοδικά (στα 2 ευρώ), ενώ υπάρχουν κάποια δεδομένα απολύτως εξωφρενικά. Για παράδειγμα, οι εταιρείες ενέργειας αγοράζουν με 233 ευρώ την μεγαβατώρα και την πουλάνε στα 619 ευρώ. Αυτό είναι αυθαιρεσία. Είναι η αισχροκέρδεια και τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη, όπως τα χαρακτήρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, υπάρχει το επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη και της κυβερνήσεώς του ότι η κρίση είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Αυτή, όμως, είναι η μισή αλήθεια. Η ενεργειακή κρίση έχει ένα παγκόσμιο χαρακτήρα, όμως σε κάθε χώρα έχει διαφορετικές επιπτώσεις ανάλογα με τον τρόπο αντιμετώπισης. Πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αξιοποίησαν το «τράτο» που επέτρεψε για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντίθεση με την περίοδο των μνημονίων, ώστε κάθε χώρα να μπορεί να εφαρμόζει μέτρα, ανάλογα με τις δικές της ανάγκες. Μέτρα όπως η εθνικοποίηση εταιρειών ενέργειας, η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, η φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων» κερδών και η είσπραξή τους, το πλαφόν στις τιμές ενέργειας. Κανένα από αυτά τα μέτρα δεν έχει ληφθεί στη χώρα μας και γι΄ αυτό είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια της ενέργειας, σύμφωνα και με τα στοιχεία της Eurostat.

O Έλληνας καταναλωτής πληρώνει αναλογικά το ακριβότερο ρεύμα, λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση τιμής χονδρικής-τιμής πώλησης. Οι επιπτώσεις αυτού του φαινομένου έχουν φέρει σε απόγνωση τους πολίτες. Γι΄ αυτό όλος ο κόσμος -πολίτες, επιχειρηματίες, κ.λπ- στις καθημερινές μας επαφές δηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους και το θυμό τους για την κυβέρνηση.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/135739/G.-Mpalafas:-Den-yparchoyn-oysiastika-metra-antimetwpishs-ths-akribeias.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων