Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Δικό μας χρέος είναι η συγκρότηση προοδευτικής-δημοκρατικής κυβέρνησης για να έρθει η πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα μας

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 (στους δημοσιογράφους Μ. Αραμπατζή και Θ. Βγενή)

5/2/2023

Για τη ρύθμιση για τον αποκλεισμό του Κασιδιάρη

Σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα χρειάζεται να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για την ευρύτερη συναίνεση σε επίπεδο κοινοβουλευτικό. Υπό αυτή την έννοια δεν μπορεί να υπάρξει απολυτότητα από κανένα κόμμα. Να λάβουμε επίσης υπόψη μας τις θέσεις των συνταγματολόγων. Η πρόταση που έχει καταθέσει, για παράδειγμα, ο διαπρεπής συνταγματολόγος Ν. Αλιβιζάτος είναι απολύτως αξιοποιήσιμη.

Εμείς έχουμε καταθέσει τη δική μας πρόταση έχοντας ως βασική έγνοια μας αφενός, τη διασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος (γι‘ αυτό γίνεται αναφορά στο άρθρο 29) και, αφετέρου, την αποφυγή διασταλτικών ερμηνειών της διάταξης. Για αυτό το λόγο θέλουμε να υπάρχει σαφής αναφορά στο ναζιστικό και εγκληματικό χαρακτήρα της όποιας οργάνωσης ή κόμματος.

Για να γίνω απόλυτα κατανοητός θα συμπληρώσω ότι, αφού όλα τα κόμματα συμφωνούμε ότι αναφερόμαστε στη «Χρυσή Αυγή» και τις παραφυάδες της, ας ξεκαθαρίσουμε ότι με τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία αναφερόμαστε σε ναζιστικές εγκληματικές οργανώσεις και να μην αφήσουμε νομικά περιθώρια που θα επιτρέπουν διασταλτικές ερμηνείες που εκφράζουν την «θεωρία των δύο άκρων».

Επειδή κανείς δεν είναι υπεράνω υποψίας, να θυμίσω ότι πριν λίγα χρόνια ο κ. Μπαλτάκος, σημαίνον στέλεχος της ΝΔ, συνομιλούσε σε φιλικό πολιτικό επίπεδο με τη «Χρυσή Αυγή». Επιπλέον, πρώην στελέχη της ακροδεξιάς κοσμούν σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, καθώς και ότι το 2013 σημερινός βουλευτής της ΝΔ είχε γράψει διθυράμβους για τον Μιχαλολιάκο.

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες

Σε πολιτικό επίπεδο αντίπαλός μας είναι η Δεξιά. Τα κόμματα της δημοκρατικής-προοδευτικής αντιπολίτευσης τα αντιμετωπίζουμε ως εν δυνάμει συμμάχους. Είναι επίσης αναμενόμενο, ιδιαίτερα σε προεκλογική περίοδο, να ανεβαίνουν οι τόνοι και ειδικά από κόμματα που θέλουν να περιχαρακώσουν το χώρο τους. Αυτό είναι απολύτως αναμενόμενο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εμποδίσει την έκφραση της ουσιαστικής και άμεσης ανάγκης να κυβερνηθεί η χώρα από μία κυβέρνηση που μπορεί και πρέπει να συγκροτηθεί από την πρώτη κιόλας Κυριακή στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας.

Η απλή αναλογική είναι το πιο αντικειμενικό σύστημα και εκφράζει με τον πιο δίκαιο και αμερόληπτο τρόπο τη βούληση των πολιτών. Η κάλπη θα βγάλει την πλειοψηφία. Δικό μας χρέος είναι η συγκρότηση προοδευτικής-δημοκρατικής κυβέρνηση για να έρθει η πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα μας.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/140155/G.-Mpalafas:-Diko-mas-chreos-einai-h-sygkrothsh-proodeytikhs-dhmokratikhs-kybernhsh-gia-na-erthei-h-politikh-allagh-poy-echei-anagkh-h-chwra-mas.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων