Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Είναι άλλο η ελεύθερη αγορά και άλλο η ασύδοτη αγορά

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό ART TV (στο δημοσιογράφο Γ. Παπαγιάννη)

26/11/2022

Για την ακρίβεια και τα μέτρα αντιμετώπισης

Στις καθημερινές επαφές που έχουμε με τους πολίτες διαισθανόμαστε μια σταδιακή βελτίωση του κλίματος και της αποδοχής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ταυτόχρονα, από τις περιοδείες μας και τις συνομιλίες μας με τους καταστηματάρχες, ακούμε για τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.  Υπάρχει ένας αρνητικός συνδυασμός που οδηγεί τους επιχειρηματίες σε απόγνωση.  Είναι η ακρίβεια των προϊόντων, η αύξηση του ενεργειακού κόστους και η μείωση της αγοραστικής δύναμης.  Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει ένα πρόγραμμα συγκεκριμένων προτάσεων που δίνουν λύσεις στα βασικά αυτά ζητήματα. Μεταξύ άλλων είναι η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, πλαφόν στις τιμές καυσίμων, αύξηση του κατώτατου μισθού -που θα συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες αποδοχές ενισχύοντας την αγοραστική δύναμη-, φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων» κερδών των εταιρειών ενέργειας κ.λπ.

Το εύλογο ερώτημα που μας θέτουν είναι που θα βρεθούν οι πόροι για να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα.  Μία πρώτη απάντηση είναι να περιοριστεί η «απληστία» των ανώτερων εισοδηματικά στρωμάτων του πληθυσμού.  Μία απληστία που ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.  Για παράδειγμα, για το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στην αγορά ενέργειας, με αποτέλεσμα τις υπέρογκες χρεώσεις για τους καταναλωτές και τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη για τις εταιρείες, κύρια ευθύνη φέρει η κυβέρνηση. Είναι άλλο η ελεύθερη αγορά και άλλο η ασύδοτη αγορά.

Για τις υποκλοπές

Αυτό που ζούμε με την υπόθεση των υποκλοπών φαντάζει απίστευτο.  Πιστεύαμε ότι είχαμε αφήσει πίσω μας αυτές τις πρακτικές που βιώσαμε με κόστος το 1967-1974. Έρχονται συνεχώς στο φως αποκαλύψεις για πολίτες, η παρακολούθηση των οποίων δεν έχει σχέση με ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Είναι προφανές, ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι το πρώτο ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες και, αυτό αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.  Όμως, όσο περνάει ο καιρός και βγαίνουν συνεχώς νέα στοιχεία, γίνεται αντιληπτό από όλους τους πολίτες, ότι το ζήτημα των παράνομων παρακολουθήσεων, των υποκλοπών και των παράνομων λογισμικών είναι ζήτημα δημοκρατίας.  Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η υπόθεση έχει προκαλέσει την διεθνή κατακραυγή, σε πολλά   έγκυρα μέσα παγκόσμιας εμβέλειας.  Αλλά και στο εσωτερικό της χώρας φιλοκυβερνητικά μέσα έχουν προβεί σε συγκεκριμένες αποκαλύψεις.  Το «Βήμα» του ομίλου Μαρινάκη ενώ πριν λίγο διάστημα είχε βγει με πρωτοσέλιδο «Υποκλοπές τέλος», το προηγούμενο σαββατοκύριακο έδωσε στη δημοσιότητα συγκεκριμένα ονόματα αστυνομικών που πήραν μετάθεση στην ΕΥΠ και χειρίζονταν το παράνομο λογισμικό Predator από κτίριο στο οποίο στεγάζεται η υπηρεσία.  Όλα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα μιας αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια σκοτεινή υπόθεση, με κύρια ευθύνη του Κ. Μητσοτάκη, που πρέπει να διαλευκανθεί αν θέλουμε να μιλάμε για κράτος δικαίου.  Ακόμα περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας απαντήσει για ποιον «εθνικό λόγο» παρακολουθούνταν ο κ. Ανδρουλάκης.

Για τις δημοσκοπήσεις

Καταρχήν δεν μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένα τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, όσον αφορά τη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΝΔ. Το τελικό αποτέλεσμα θα το δώσει μόνο η κάλπη.  Επιπλέον, υπάρχουν κάποια στοιχεία σε όλες αυτές τις δημοσκοπήσεις που μας προβληματίζουν.  Το πρώτο στοιχείο είναι ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι μεγάλο.  Επίσης, αναλύοντας την συσπείρωση που εμφανίζουν το δύο κόμματα, βλέπουμε ότι για τη ΝΔ το ποσοστό αγγίζει το 80%, ενώ για εμάς είναι στο 65%.  Αυτό σημαίνει ότι για μεν τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μεγάλο περιθώριο αύξησης του ποσοστού, σε αντίθεση με τη ΝΔ που έχει φτάσει στα όριά της.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, ο προσανατολισμός μας είναι στη διάδοση του προγράμματός μας στους πολίτες με στόχο την νίκη.  Αυτό που προσπαθούμε να καταστήσουμε σαφές είναι ότι είμαστε μία πολιτική δύναμη που ήρθε για να μείνει. Αποδείξαμε σε δύσκολους καιρούς ότι έχουμε τις δυνατότητες, τις ικανότητες και τα στελέχη για να ανταπεξέλθουμε.  Το στελεχιακό δυναμικό του κόμματος διευρύνεται προσελκύοντας συνεχώς ικανούς και έμπειρους ανθρώπους από το φάσμα του προοδευτικού κόσμου, γεγονός που αποτυπώνεται στα πρόσωπα που έχουν ανάβει ως τομεάρχες στο κόμμα.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/136865/G.-Mpalafas:-Einai-allo-h-eleytherh-agora-kai-allo-h-asydoth-agora.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων