10/10/2022
Για την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια
Σύμφωνα με πληροφορίες η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει φέτος από 1,5 ευρώ το λίτρο, μετά την επιδότηση, όταν πέρυσι η τιμή διάθεσής του είχε ξεκινήσει στα 1,15 ευρώ. Πολύ δυσοίωνα νέα για τους πολίτες, που οδηγούν στο εύλογο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση αρνείται να ακολουθήσει πρακτικές που εφαρμόζονται σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες, αξιοποιώντας την εργαλειοθήκη της Κομισιόν.
Είναι πανθομολογούμενο ότι τα δείγματα ακρίβειας υπήρχαν πριν από το πόλεμο στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση, όμως, αντί να λάβει μέτρα προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να απωλέσει το μόνο μέσο ελέγχου της αγοράς. Η χώρα μας κινείται σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές πρακτικές. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, κρατικοποίησαν την εταιρεία ενέργειας Uniper, προχώρησαν σε δραστική μείωση στη φορολογία στην βενζίνη, μείωσαν το φόρο του φυσικού αερίου, κ.λπ. Στη Γαλλία, μεταξύ άλλων, κρατικοποίησαν την EDF. Στην Ισπανία και στην Πορτογαλία έβαλαν πλαφόν στις τιμές ενέργειας. Στην Ιταλία μείωσαν τον ΕΦΚ. Αυτά είναι μία σειρά μέτρων που επιτρέπονται από την ίδια την Ε.Ε, σε αντίθεση με την προ ενεργειακής κρίσης περίοδο όπου έθετε κυρίως περιορισμούς. Ο Κ. Μητσοτάκης αρνείται να τα εφαρμόσει, στρεφόμενος σε μία αναποτελεσματική επιδοματική πολιτική.
Ένα βασικό δεδομένο που φανερώνει την κυβερνητική αδράνεια είναι ότι μήνες μετά την εξαγγελία του Κ. Μητσοτάκη, για φορολόγηση κατά 90% των «ουρανοκατέβατων» κερδών των ιδιωτών παρόχων, δεν έχει γίνει τίποτα. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προστατεύει την αισχροκέρδεια σε βάρος των πολιτών.
