Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ

Γιάννης Μπαλάφας: Ευρώπη-Ελλάδα, πορείες αντίθετες…

Άρθρο του Γιάννη Μπαλάφα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας στην εφημερίδα ΑΥΓΗ​

28/09/2022

Στην Γερμανία η κυβέρνηση Σολτς αποφάσισε να κρατικοποιήσει την Uniper, τη μεγαλύτερη εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου για να βάλει φρένο στην ενεργειακή κρίση.

Στη Γαλλία η κυβέρνηση Μακρόν αποφάσισε την πλήρη κρατικοποίηση της EDF (Électricité de France). Προσέφερε περί τα 9,7 δις για να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα από την ενεργειακή κρίση.

Ισπανία και Πορτογαλία απαίτησαν και πήραν από την ΕΕ «ειδική άδεια» να διαχειρίζονται μόνες τους τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη για το ηλεκτρικό ρεύμα και οι ωφελημένοι να είναι οι καταναλωτές αλλά και η οικονομία τους.

Το 2020 η Ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να περάσουν υπό κρατικό έλεγχο τα ιδιωτικά νοσοκομεία και οι πάροχοι Υγείας, με σκοπό να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Επίσης, το 2020 η κυβέρνηση της κ.Μέρκελ διέσωσε την Lufthansa δίνοντας 9 δις ευρώ και παίρνοντας το 20% των μετοχών της.

Συνολικά τα τελευταία 15 χρόνια με κρατικοποιήσεις, όπως της γερμανικής Commerzbank το 2009 και της ισπανικής Bankia το 2012, αυξήθηκαν στην Ευρώπη οι δημόσιες επιχειρήσεις.

Αυτό δεν οφείλεται σε κάποια «σοσιαλμανία» των συντηρητικών, φιλελεύθερων, σοσιαλδημοκρατικών ή και σοσιαλιστικών κυβερνήσεων. Είναι αποτέλεσμα της ανάγκης να αντιμετωπιστούν δομικά προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στην Ελλάδα ακολουθήσαμε τον αντίθετο δρόμο, κάποιες φορές με επιλογή (κυβερνήσεις Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Σημίτη, σημερινή κυβέρνηση κ.λπ), κάποιες φορές υποχρεωτικά (μνημονιακές εντολές τρόικας). Κι αν κάποτε υπήρχε αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τον ρόλο του κράτους και τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα, σήμερα αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις έχει απαντηθεί. Ναι, οι Έλληνες πολίτες απαιτούν να υπάρχει παρέμβαση του δημοσίου σε μια σειρά κρίσιμους τομείς.

-Οι Έλληνες πολίτες ανακεφαλαιοποιήσαμε τρεις φορές τις τράπεζες για να έρχονται σήμερα οι διοικήσεις τους, με ψηφισμένο το «ακαταδίωκτο» των στελεχών τους (ο πρώτος νόμος που θέσπισε η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη), να μοιράζουν bonus στους εαυτούς τους και κατασχετήρια σπιτιών σε όσους αδυνατούν να αποπληρώσουν ένα δάνειο ολίγων χιλιάδων.

-Οι Έλληνες πολίτες πλήρωσαν πανάκριβα για δεκαετίες προκειμένου να δημιουργηθεί μια ισχυρή ΔΕΗ και ο κ.Μητσοτάκης την χάρισε στους ιδιώτες κρατώντας το management (και αυξάνοντας κατά πολύ τους μισθούς) για τα πολυπληθή γαλάζια στελέχη.

-Οι Έλληνες πολίτες δεν ανέχονται να υποβαθμίζεται το δημόσιο σύστημα υγείας για να ωφεληθούν οι κλινικάρχες, να υποβαθμίζεται η δημόσια παιδεία για να ωφεληθούν τα κολλέγια, να καταργούνται εργατικά δικαιώματα για να συμπιεστεί το εργασιακό κόστος.

Να το πούμε καθαρά: Δεν έγιναν κομμουνιστές, ούτε αριστεροί η Μέρκελ, ο Μακρόν, ο Σολτς και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες. Το υπάρχον οικονομικό και κοινωνικό σύστημα υπηρετούν και αυτό ονομάζεται καπιταλισμός. Απλά στην Ελλάδα έχουμε έναν faux-καπιταλισμό. Εδώ κρατικοποιούν τις ζημιές και ιδιωτικοποιούν τα κέρδη. Εδώ κεντρικό κριτήριο δεν είναι η εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας, αλλά τα ουρανοκατέβατα κέρδη μιας χούφτας κολλητών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τις προτάσεις που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, επιδιώκει να εξορθολογίσει την λειτουργία της οικονομίας σε όφελος των πολλών και να προστατεύσει όσους αδυνατούν να ανταποκριθούν στην εξωπραγματική ακρίβεια. Είναι ένα πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας και εξασφάλισης του δικαιώματος για μια καλύτερη ζωή. Είναι μια ευκαιρία για να αναπτυχθούν όλες οι επιχειρήσεις σε συνθήκες δίκαιου ανταγωνισμού και με σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων.

Εμείς προτιμούμε να προσλαμβάνονται καθηγητές και γιατροί παρά αστυνομικοί και κληρικοί. Εμείς θέλουμε να μένουν στην Ελλάδα τα παιδιά μας βοηθώντας με τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους την πατρίδα μας και όχι ξένες οικονομίες.

Εμείς θέλουμε τα παιδιά μας να σπουδάζουν δωρεάν και όχι να γίνονται «ψυκτικοί από το Περιστέρι» σε ιδιωτικά σχολεία.

Εμείς θέλουμε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, όχι μόνο τουρισμό και οικοδομή.

Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που εφαρμόζουν σύγχρονα μοντέλα ανάπτυξης σε όφελος όλων και όχι σε αυτούς που όλα τα στηρίζουν στην φτηνή εργασία.

Γι’ αυτό πρέπει το συντομότερο να πάμε σε εκλογές, να αναδειχτεί πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να υπάρξει μια ευρεία αριστερή-προοδευτική-δημοκρατική κυβερνητική συμμαχία με ισότιμους εταίρους και με ένα συμφωνημένο κυβερνητικό πρόγραμμα. Δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο μένει θα ασχολείται μόνο με το πως θα πουλήσει μισοτιμής και τα τελευταία ασημικά… Να φύγουν το συντομότερο. Κάνουν κακό στη χώρα…

Πηγή: https://www.avgi.gr/politiki/425871_eyropi-ellada-poreies-antithetes

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων