Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Ζούμε μία πολιτική δυσωδία

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό ART TV (στη δημοσιογράφο E. Κοσμοπούλου)

16/12/2022

Για τα ζητήματα διαφθοράς

Ζούμε μία πολιτική δυσωδία. Από τη μία πλευρά έχουμε την ακρίβεια Μητσοτάκη που ρημάζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και από την άλλη έχουμε τα φαινόμενα υπονόμευσης της δημοκρατίας με τις υποκλοπές και τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς.  Το επικίνδυνο στα ζητήματα διαφθοράς είναι να τα συνηθίσουμε. Είναι να μπούμε σε μία λογική ότι είναι συνήθη φαινόμενα.

Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια «βιομηχανία» όπου συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα στελεχών της κυβέρνησης συστήνουν εταιρίες «μαϊμού», στις οποίες γίνονται αναθέσεις από το δημόσιο και με αυτό τον τρόπο απομυζούν κρατικό χρήμα.  Έπρεπε να βγάλει στην επιφάνεια ο Π. Πολάκης τα στοιχεία για τον Πάτση για να ασχοληθούμε με την υπόθεση. Επίσης, ενώ έχουμε την υπόθεση Καϊλή σε εξέλιξη, μάθαμε για την κ. Σπυράκη. Κάποιοι την χαρακτηρίζουν μικρής κλίμακας υπόθεση και προσπαθούν να την υποβαθμίσουν. Χρειάστηκε να κινητοποιηθεί η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη και οι ανακριτικές αρχές για να βγουν στην επιφάνεια.  Γι’αυτό επιμένω ότι δεν πρέπει να συνηθίσουμε σε ζητήματα διαφθοράς. Όσον αφορά το κόμμα μας δεν θα το επιτρέψουμε.  Η δυσωδία που ζούμε το τελευταίο διάστημα υποβιβάζει και δυσφημεί την πολιτική και αυτό δεν είναι ανεκτό.

Από εκεί και πέρα, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, ότι οι πολιτικές ηγεσίες οφείλουν να είναι αυστηρές και προσεκτικές ακόμα και για υποθέσεις που βρίσκονται σε επίπεδο πληροφοριών ή υποψίας.  Ποιος ο λόγος, για παράδειγμα, ο κ. Μητσοτάκης να συνηγορήσει με πάθος υπέρ της υποψηφιότητας της κας Καϊλή για την αντιπροεδρία του ευρωκοινοβουλίου;

Για τις υποκλοπές

Η υπόθεση των υποκλοπών αποκτά συνεχώς νέες διαστάσεις.  Είδαμε, πρόσφατα, νέα στοιχεία που αναφέρονται στον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως, επίσης, μάθαμε τον κωδικό που αναφέρεται στην παρακολούθηση του κ. Χατζηδάκη. Στοιχεία που έχουν αναγκάσει τα στελέχη της κυβέρνησης να αλλάξουν ρητορική και να μιλάνε πλέον για «ρυπαρά δίκτυα» εντός της ΕΥΠ, αντί για «μυθεύματα».  Τα «ρυπαρά δίκτυα», όμως, που αναφέρει ο κ. Οικονόμου, στελεχώνονται από πρόσωπα που είχαν τοποθετηθεί από δεξιές κυβερνήσεις.

Επομένως, αν ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή, ο υπεύθυνος της ΕΥΠ δεν γνώριζε τι γίνεται στην υπηρεσία, την οποία φρόντισε αλλάζοντας τον νόμο να θέσει υπό την ευθύνη του, είναι απολύτως ανεπαρκής.  Αν, από την άλλη πλευρά, γνώριζε, είναι αφερέγγυος και επικίνδυνος.

Δυστυχώς, καθημερινά, ζούμε δείγματα υποβιβασμού και στον πολιτικό διάλογο. Είναι  συνήθης τακτική του ενόχου όταν πιάνεται με «τη γίδα στην πλάτη» αντί να δικαιολογηθεί ή να απολογηθεί, να μετέρχεται αντιπερισπασμούς και συμψηφισμούς. Δεν είμαστε, όμως, όλοι ίδιοι.  Όσες προσπάθειες κι αν καταβάλουν τα στελέχη της κυβέρνησης, οι πολίτες γνωρίζουν ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω ότι η δικαιοσύνη, προφανώς είναι ανεξάρτητη, αλλά τη δικαιοσύνη την υπηρετούν άνθρωποι με τα όποια θετικά ή αρνητικά τους.  Είναι απορίας άξιο ότι ενώ η υπόθεση των υποκλοπών έχει γίνει γνωστή εδώ και εννέα μήνες, η διαλεύκανση δεν προχωρά.  Και, μάλιστα, δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά για το γεγονός ότι παρήλθε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να ξεκινήσουν έρευνες, αφήνοντας το περιθώριο να καταστραφούν στοιχεία. Όλα αυτά δημιουργούν στους πολίτες την αίσθηση της πολιτικής δυσωδίας που προανέφερα.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/137999/%E2%80%8BG.-Mpalafas:-Zoyme-mia-politikh-dyswdia.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων