Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΒΟΥΛΗ

Γιάννης Μπαλάφας: Η ακρίβεια, η δύσκολη οικονομική κατάσταση, η διαφθορά και τα ζητήματα δημοκρατίας που εκφράζονται με το αίσχος των υποκλοπών αποτελούν ένα τρίπτυχο που απασχολεί την κοινωνία

Ομιλία του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2023

17/12/2022

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι.

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023 διεξάγεται σε μια περίοδο που η κοινωνία περνά δύσκολα. Δοκιμάζονται οι οικονομικές αντοχές της (θα αναφερθώ αναλυτικά σε αυτό), αλλά ταυτόχρονα δοκιμάζεται και η εμπιστοσύνη της σε θεσμούς και πρόσωπα. Το σκάνδαλο των υποκλοπών κάθε εβδομάδα «εμπλουτίζεται» με νέες αποκαλύψεις, αμφισβητώντας στην πράξη θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας μας. Η προσωπική μας ζωή και δράση, το απαραβίαστο των επικοινωνιών και το αν θεσμοί που έχουν δημιουργηθεί για να μας προστατεύουν από εθνικές απειλές, αν όλα αυτά ισχύουν σήμερα, είναι ένα ερώτημα για τους πολίτες και μια ωρολογιακή βόμβα στη σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει όλοι να έχουμε με το κράτος. Τα δελτία ειδήσεων πλημμυρίζουν καθημερινά με αρνητικές ειδήσεις. Οι υποθέσεις της ευρωβουλευτού κ. Καϊλή και πρόσφατα της κ. Σπυράκη, αλλά και του συναδέλφου μας κ. Πάτση, πυροβολισμοί κατά 16χρονων, σκάνδαλα κάθε είδους, όλα αυτά δημιουργούν μια εικόνα αβεβαιότητας, ανασφάλειας και σήψης στην κοινωνία. Καλό είναι να συζητήσουμε τα οικονομικά μεγέθη, αλλά υπάρχει και η κοινωνία με τα δικά της ποιοτικά στοιχεία που μας βαθμολογεί όλους. Και να ξέρετε κάτι: Αυτοί που θα σας ρίξουν είναι αυτοί που κάποια στιγμή θα σηκωθούν από τους καναπέδες τους μη αντέχοντας άλλη πολιτική δυσωδία…

Για να έρθουμε στον προϋπολογισμό τώρα. Βρισκόμαστε στα τέλη του έτους και υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία συνανθρώπων μας που δεν ξέρει πως θα βγάλει τον χειμώνα. Σπίτια που θερμαίνονται όσο αντέχει ο οικογενειακός προϋπολογισμός, ψυγεία που δεν γεμίζουν, ανάγκες που δεν καλύπτονται, πολιτισμός που αποτελεί άπιαστο όνειρο για πολλούς. Τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών είναι συγκλονιστικά:

-Τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα μέχρι 750 ευρώ έχουν χάσει έως και το 40 % της αγοραστικής τους δύναμης.

-Από τον Απρίλιο του 2022 και μετά ο κατώτατος μισθός έχει χάσει το 19% της αγοραστικής του δύναμης.

-Ο πραγματικός μισθός των εργαζομένων μειώθηκε κατά 12% το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Θέλετε και άλλα στοιχεία; Έχουμε την πιο ακριβή βενζίνη σε ολόκληρη την ΕΕ, σύμφωνα με τη Eurostat. Πληρώνουμε τα περισσότερα στην Ευρώπη στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας είτε απευθείας από την τσέπη μας είτε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Αυτό όμως αφορά εμάς τους πολίτες, όχι τις εταιρείες οι οποίες θησαυρίζουν και η κυβέρνηση τους κάνει πλάτες. Αυτήν τη δύσκολη περίοδο, επέλεξε η κυβέρνηση να μειώσει τη φορολογία στα μερίσματα των πλοιοκτητών από 10% σε 5%. Προκλητικό. Τα υπερκέρδη στην ηλεκτρική ενέργεια μόνο για τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη υπολογίζονται στο 1 δις ευρώ! Τα διυλιστήρια, σύμφωνα με την Κομισιόν, εμφάνισαν υπερκέρδη 1,79 δισ. μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας για να έρθουμε και στο φυσικό αέριο, εμφάνισε το 2021 υπερκέρδη 300 εκατ.

Αυτή είναι η κατάσταση αγαπητοί συνάδελφοι. Μπορώ να παρουσιάσω πολλά επιπλέον στοιχεία. Όλα συντείνουν στο συμπέρασμα: Υπερκέρδη για τους λίγους, «ουρανοκατέβατα» κέρδη όπως τα έχει ονομάσει η Κομισιόν, δυσκολίες ή και πλήρη αδυναμία στους πολλούς για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις μιας λιτής διαβίωσης.

Εδώ οφείλω να αναφερθώ και σε ορισμένα στοιχεία που δεν περιέχονται στον προϋπολογισμό, αποτελούν όμως αποδείξεις για το πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τον δημόσιο κορβανά:

-Απευθείας αναθέσεις πάνω από 7 δισ. Πολλές αναθέσεις έγιναν σε εταιρείες που ιδρύθηκαν λίγες ημέρες πριν πάρουν την ανάθεση. Μιλάμε για σκαστό ρουσφέτι, για διαπλοκή, για διαφθορά.

-Διορισμοί «ημετέρων» σωρηδόν, ανεξαρτήτως προσόντων, με μοναδικό προσόν το να αποτελούν εκλογική πελατεία για το σημερινό Μέγαρο Μαξίμου και τη στενή ομάδα που περιβάλλει τον πρωθυπουργό.

Ας επανέλθουμε όμως στη λογική που αναπτύσσει η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό που έχει καταθέσει και τα επιχειρήματα που μας ανέπτυξε: Είναι απλό. Κάνει το άσπρο-μαύρο. Υποτιμά τις επιπτώσεις των εκρηκτικών ανατιμήσεων και της ενεργειακής κρίσης στην οικονομία και εμφανίζει μια εικόνα ισχυρής ονομαστικής ανάκαμψης που τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, δεν την βλέπουν… Υποτιμά το μέγεθος της κρίσης και δεν περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της. Δεν μειώνει τους έμμεσους φόρους σε τρόφιμα και καύσιμα, δεν ρυθμίζει την αγορά στην ενέργεια, δεν βάζει πλαφόν στη χονδρική και λιανική τιμή στο ρεύμα, δεν περιορίζει το περιθώριο κέρδους των παραγωγών ενέργειας, δεν φορολογεί τα πραγματικά υπερκέρδη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι είναι σαφές ότι δεν θα ψηφίσουμε έναν τέτοιο προϋπολογισμό. Αυτό το καταλαβαίνουμε όλοι, δεν χρειάζεται να μας υποκλέπτει κάποιος για να το αντιληφθεί.

Καθιστούμε όμως σαφές σε όλους ότι η νέα κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές, από την ψήφο του ελληνικού λαού (και ελπίζουμε ότι θα είναι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως πρώτο κόμμα), δεν θα συνεχίσει την αδιέξοδη οικονομικά και ταξική πολιτικά υλοποίηση ενός προϋπολογισμού ο οποίος ικανοποιεί μόνο λίγους και αφήνει τους πολλούς μόνους τους να τα βγάλουν πέρα με την κρίση.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στη σημερινή επικαιρότητα. Η ακρίβεια, η δύσκολη οικονομική κατάσταση, η διαφθορά και τα ζητήματα δημοκρατίας που εκφράζονται με το αίσχος των υποκλοπών αποτελούν ένα τρίπτυχο που απασχολεί την κοινωνία. Ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη του φροντίζουν καθημερινά να μην πλήττουμε σε αυτόν τον τόπο. Σήμερα έχουμε λοιπόν δύο περιπτώσεις. Η μια αφορά την ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Σπυράκη, που μέχρι χθες τα στελέχη της ΝΔ στα τηλεοπτικά πάνελ ισχυρίζονταν ότι η βαρύτητα της υπόθεσής της δεν πρέπει να ταυτιστεί με αυτήν της κ. Καϊλή. Σήμερα όμως άλλαξε το αφήγημα, σήμερα ανεστάλη η κομματική της ιδιότητα. Άλλα χθες και άλλα σήμερα. Αναρωτιέμαι κύριοι και κυρίες συνάδελφοι, δεν σας ενοχλεί αυτό; Υπάρχουν σοβαροί, υπεύθυνοι και ηθικοί συνάδελφοι στη ΝΔ. Δεν τους ενοχλεί αυτό; Η δεύτερη αφορά τον εκλεκτό του κ. Μητσοτάκη, τον κ. Ντογιάκο, εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος προσπάθησε να εμποδίσει την ΑΔΑΕ, μια ανεξάρτητη από το Σύνταγμα αρχή, στον έλεγχο που επιχείρησε να διενεργήσει και που έχει υποχρέωση να διενεργήσει σχετικά με τις υποκλοπές. Και οι δύο περιπτώσεις ενισχύουν την εικόνα της σήψης αυτής της κυβέρνησης.

Σας ευχαριστώ.

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων