Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Η αλαζονεία και ο αυτοθαυμασμός του κ. Μητσοτάκη δεν συνάδει με τα 20.000 καμένα στρέμματα και τα δεκάδες κατεστραμμένα σπίτια

Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών στο Κανάλι της Βουλής (στο δημοσιογράφο Λ. Πέγκο)

25/07/2022

Για τις πρόωρες εκλογές και τις δημοσκοπήσεις

Το αίτημα για εκλογές από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τίθεται λόγω των καταστροφικών για τη χώρα και τους πολίτες πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ως προς την ημερομηνία των εκλογών ο κ. Μητσοτάκης φάσκει και αντιφάσκει. Προφανώς είναι δικαίωμα του πρωθυπουργού η επιλογή ημερομηνίας προκήρυξης των εκλογών, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και όχι το κομματικό. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση στις αντικρουόμενες δηλώσεις.

Για μας οι εκλογές είναι αίτημα με βάση το εθνικό συμφέρον θεωρώντας ότι είναι αναγκαία η πολιτική αλλαγή. Προσβλέπουμε σε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις προσεχείς εκλογές. Σε αυτό συνηγορούν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων που φανερώνουν τη μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική. Μας προκαλεί εντύπωση πώς, με βάση πάντα τις δημοσκοπήσεις, οι ίδιοι άνθρωποι που δηλώνουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την οικονομική πολιτική, για τη διαχείριση της πανδημίας και των πυρκαγιών, για τις εξελίξεις στην υπόθεση Λιγνάδη και μία σειρά άλλων ζητημάτων επιλέγουν Μητσοτάκη. Προκύπτουν εύλογα πολλά ερωτηματικά.

Είναι χαρακτηριστικό το χθεσινό στοιχείο από το Ευρωβαρόμετρο, για τη μέτρηση της διαφθοράς στην ΕΕ. Το 98% των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως η διαφθορά «ανθεί» στη χώρα μας, όταν ο μέσος όρος στη ΕΕ είναι 68%. Επιπλέον, δεν υπήρξε κανείς που να δηλώσει πως «Δεν υπάρχει διαφθορά στην Ελλάδα». Να συμπληρώσω ότι στο κεντρικό ζήτημα της ακρίβειας, λόγω της ενεργειακής κρίσης, που απασχολεί την πλειοψηφία των πολιτών, παρά τις παραινέσεις και τις προτάσεις μας, δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία από την κυβέρνηση για λήψη ουσιαστικών μέτρων. Όλα αυτά είναι στοιχεία που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι επόμενες εκλογές θα φέρουν πολιτική αλλαγή.

 

Για τις πυρκαγιές

Από την πρώτη στιγμή έχουμε δηλώσει ότι βασική μας έγνοια είναι η προστασία των πολιτών. Η συμπαράστασή μας είναι προς τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας και τις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών που επιχειρούν πολλές φορές με άνισους όρους, δεδομένου ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα είναι τεράστιες. Δεν σπεύσαμε να αναζητήσουμε τις ευθύνες, τις καθυστερήσεις και τα αίτια που οδήγησαν στις πολλές και μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι η θριαμβολογία από τον κ. Μητσοτάκη πάνω στα καμένα της Πεντέλης είναι τουλάχιστον προκλητική.  Η αλαζονεία και ο αυτοθαυμασμός του κ. Μητσοτάκη δεν συνάδει με τα 20.000 καμένα στρέμματα και τα δεκάδες κατεστραμμένα σπίτια. Χρειάζεται πολιτική σεμνότητα από την κυβέρνηση.

Είναι δεδομένο ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που απαιτεί συνολική αλλαγή στη στρατηγική αντιμετώπισής της. Όμως, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί ούτε άλλοθι, ούτε δικαιολογία.  Η γνώμη μου είναι ότι χρειάζεται ένας νέος σχεδιασμός πρόληψης. Η βασική κατεύθυνση στρατηγικής αντιμετώπισης των πυρκαγιών, ιδιαίτερα των περιαστικών και δασικών περιοχών, φαίνεται ότι είναι λανθασμένη. Μέχρι σήμερα, το βάρος δίνεται μέσα στα εναέρια μέσα, ενώ θα έπρεπε να δίνεται στην πρόληψη, με τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, τους έγκαιρους καθαρισμούς, τα επαρκή κονδυλίων για προσλήψεις και μέσα, κ.λπ.

Όσο καλή διάθεση κι αν θέλουμε να δείξουμε, είναι προφανές ότι στην πρόληψη η κυβέρνηση εμφάνισε μεγάλα ελλείμματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο μέρες πριν από την εκδήλωση της πυρκαγιάς στην Πεντέλη το Αστεροσκοπείο Αθηνών είχε κρούσει τον κώδωνα κινδύνου για τις περιοχές από τις οποίες ξεκίνησε η φωτιά, ενώ η ΚΕΔΕ τόνιζε -τελευταία ανακοίνωση στις 7 Ιουλίου- ότι τα έργα πρόληψης δεν έχουν ολοκληρωθεί.  Η κυβέρνηση, όμως, αδιαφόρησε.

Είναι πολύ θλιβερό ότι για τέταρτη συνεχόμενη μέρα μαίνεται η φωτιά στο Δάσος της Δαδιάς, ένα «κόσμημα» για την χώρα και όλη την Ευρώπη. Δεν μπορώ όμως να μην σχολιάσω ότι για τα 200.000 στρέμματα του δάσους υπάρχουν μόνο 4 δασοφύλακες. Κάποιος έχει ευθύνη γι΄ αυτό. Φωτιές, όμως, έχουμε και στη Ηλεία, όπου κάθε χρόνο κατακαίγεται και, φυσικά, στην πολύπαθη Λέσβο. Η κυβέρνηση, όμως, έχει μια διαφορετική προσέγγιση στις προτεραιότητες της. Και αυτό εκδηλώνεται στις ανεπαρκείς προσλήψεις πυροσβεστών, σε αντίθεση με άλλους τομείς.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/131271/G.-Mpalafas:-H–alazoneia-kai-o-aytothaymasmos-toy-k.-Mhtsotakh-den-synadei-me-ta-20.000-kamena-stremmata-kai-ta-dekades-katestrammena-spitia.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων