Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Η κοινωνία είναι σε απόγνωση – Είναι ζήτημα επιβίωσης

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β’3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό ART TV (στo δημοσιογράφο Γ. Βαθιώτη)

Για τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση

Τα μέτρα είναι καθυστερημένα, ανεπαρκέστατα και αναντίστοιχα με τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν.Αφορούν στην επιδότηση των καυσίμων κατά 13 ευρώ το μήνα και στο επίδομα των 200 ευρώ για το Πάσχα για το 27% των συνταξιούχους. Αυτή είναι η επιδότηση και η βοήθεια για την τεράστια αύξηση που υπάρχει στα καύσιμα και στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στις τιμές βασικών προϊόντων. Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά προσπάθησε να διαχειριστεί το πρόβλημα επικοινωνιακά, στοχεύοντας στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με μέτρα “ψίχουλα”.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ούτε πίσω από το ζήτημα της δημοσιονομικής σταθερότητας. Και αυτό γιατί το φαινόμενο της ακρίβειας και της αύξησης των τιμών, δεν αφορά τις τελευταίες εβδομάδες. Στη χώρα μας έχει εμφανιστεί εδώ και ένα χρόνο. Το επισημάναμε επανειλημμένα και, μάλιστα, πέρυσι καταθέσαμε σχετική επίκαιρη επερώτηση για τις αυξήσεις και τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στις τιμές. Η κυβέρνηση απαντούσε ότι το φαινόμενο είναι παροδικό. Εκπρόσωποι της κυβέρνησης ισχυρίζονταν τον Σεπτέμβριο ότι το πρόβλημα θα υπάρχει μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ ο κ. Σκρέκας δήλωνε ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος θα είναι περίπου δύο με τρία ευρώ!Είτε δεν ξέρανε τι συμβαίνει, είτε ξέρανε και έλεγαν ψέματα. Σε κάθε περίπτωση οι κυβερνητικές ευθύνες για όλο αυτό που συμβαίνει είναι τεράστιες.

Κριτική για τα μέτρα της κυβέρνησης κάνουν όλοι οι φορείς των μεσαίων στρωμάτων, χαρακτηρίζοντάς τα ως ανεπαρκέστατα. Οι βενζινοπώλες χαρακτήρισαν τα μέτρα “ασπιρίνες” και ζητούν μείωση του ΕΦΚ στο 50% για τρεις μήνες.

Κριτική κάνουν, επίσης, οι συνταξιούχοι, που τους έκοψεη κυβέρνηση 3 δις από την 13η σύνταξη που είχαμε δώσει και τους επιστρέφει 135 εκατομμύρια. Οι αγρότες διαδήλωσαν χθες, γιατί οι τιμές  σε λιπάσματα και ζωοτροφές έχουν φτάσει στα ύψη.

Η κοινωνία είναι σε απόγνωση. Δεν είναι ζήτημα αντιπολίτευσης. Είναι ζήτημα επιβίωσης.

Για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το φαινόμενο της ακρίβειας στις τιμές των καυσίμων είναι διεθνές. Και το χρησιμοποιεί ως πρόφαση για να μην υλοποιήσει μία σειρά από μέτρα που προτείνουμε και που έχουν ληφθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Για την Τσεχία, την Εσθονία, την Γερμανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, κ.λπ. το φαινόμενο δεν είναι διεθνές; Στον Ασπρόπυργο η τιμή της αμόλυβδης είναι πάνω από 2 ευρώ και στην Κύπρο που προμηθεύεται καύσιμα από τα διυλιστήρια του Ασπρόπυργου είναι περίπου 1,5 ευρώ. Και αυτό εξαιτίας της μείωσης του φόρου στα καύσιμα από 19% σε 5%.Δεν χρειάζονται θαύματα, αλλά αλλαγή προτεραιοτήτων.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, όμως, έχει αποφασίσει να ενισχύει τους πλούσιους. Θεωρεί ότι οι αυξημένεςτιμές μεταφράζονται σε εισροή χρημάτων στα κρατικά ταμεία που δίνουν τη δυνατότητα για λήψη μέτρων. Μέτρα, όμως, που έχουν προτεραιότητα την ενίσχυση των πλουσίων. Το είδαμε στην απόφαση για μείωση του ΕΝΦΙΑ στις μεγάλες περιουσίες, ένα μέτρο που στοίχισε στα κρατικά ταμεία 350.000.000 ευρώ, στην αύξηση του ορίου για γονικές παροχές που διευκολύνει τα ψηλά εισοδήματα, στη μείωση του φόρου μερισμάτων κ.λπ.. Μέτρα που δεν “σκοντάφτουν” στη δημοσιονομική σταθερότητα, ούτε βρίσκουν εμπόδια από την Ε.Ε.

Για τους ευάλωτους, τα λαϊκά στρώματα και τη μεσαία τάξη υπάρχει ο πόλεμος, η Ευρώπη, η δημοσιονομική σταθερότητα.

Αυτή είναι η κυβερνητική πολιτική. Μία πολιτική υποκρισία. Αλλά, είπαμε, όλα είναι ζήτημα προτεραιοτήτων.

Για τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει:

·        Μείωση του ΕΦΚ στα κατώτατα επιτρεπτά από την Ε.Ε όρια.

·        Χτύπημα της αισχροκέρδειας

·        Πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου

·        Μείωση του ΦΠΑ στο 6% στα είδη πρώτης ανάγκης

·        Αύξηση του κατώτατου μισθού τουλάχιστον στα 800ευρώ, ως μέτρο αύξησης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών

Μέτρα ρεαλιστικά και κοστολογημένα, που μπορούν να υλοποιηθούν εάν και εφόσον αλλάξει η οικονομική πολιτική που ενισχύει goldenboys και πλούσιους και προωθεί τις κάτω από το τραπέζι απευθείας αναθέσεις, κ.λπ.​

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/124150/G.-Mpalafas:-H-koinwnia-einai-se-apognwsh—Einai-zhthma-epibiwshs.html

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων