Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γιάννης Μπαλάφας: Η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης έχουν ξεκαθαρίσει ότι ουσιαστική βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των πολιτών ούτε μπορούν ούτε θέλουν να παράσχουν

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» 105,5 (στoν δημοσιογράφο Δημήτρη Κουκλουμπέρη)

Η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης έχουν ξεκαθαρίσει ότι ουσιαστική βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των πολιτών ούτε μπορούν ούτε θέλουν να παράσχουν. Έχουν ξεκαθαρίσει ότι ο στόχος τους είναι “να μαζευόμαστε” και ότι “δεν υπάρχει η δυνατότητα”. Από διαρροές μαθαίνουμε ότι πρόκειται να δοθούν κάποιες επιδοτήσεις στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο και στα καύσιμα για ορισμένες μόνο κατηγορίες πολιτών, με βάσει τα εισοδήματά τους.

Αν επαληθευτούν οι διαρροές, μιλάμε για μέτρα “ασπιρίνες”. Μέτρα που όπως και τους προηγούμενους μήνες δεν ενίσχυσαν ουσιαστικά τον κόσμο, ενώ ακόμα και αυτά τα ελλιπή μέτρα από μήνα σε μήνα συνεχώς μειώνονταν.

Για τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Μέρος των προτάσεών μας έχει ήδη υλοποιηθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να υπάρξει ένα πλαφόν στα τιμολόγια της ενέργειας. Ένα μέτρο που όχι μόνο δεν θα βρει εμπόδιο από την Ε.Ε., αλλά, αντιθέτως, έχει ήδη ληφθεί σε πολλές χώρες. Η Κύπρος, για παράδειγμα, μείωσε τον ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από το 19% στο 5% για έξι μήνες. Η δε Τσεχία εξαίρεσε το φυσικό αέριο και το ρεύμα από τον ΦΠΑ. Δυνατότητα για λήψη μέτρων προς όφελος των πολιτών υπάρχουν. Αυτό που λείπει είναι η θέληση.

Η κυβέρνηση συνεχώς προφασίζεται ότι δεν υπάρχει το οικονομικό περιθώριο για την υλοποίηση των προτάσεών μας. Να θυμίσω λοιπόν ότι λίγους μήνες πριν είχε το περιθώριο να δώσει 350 εκατομμύρια για ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ στις μεγάλες περιουσίες. Το ίδιο και στις γονικές παροχές των υψηλών εισοδημάτων. Χαρακτηριστικά, επίσης, παραδείγματα της κυβερνητικής πολιτικής και πρόθεσης είναι ότι μείωσε το φόρο στη συγκέντρωση κεφαλαίου και στα μερίσματα. Μείωσε κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες το φόρο στα κέρδη των Ανώνυμων Εταιρειών. Όλα υπέρ των λίγων. Τον κόσμο τον λαϊκό όμως, που δεν τα βγάζει πέρα μετά τις 18 του μήνα και δεν έχει να πληρώσει ούτε τα τρόφιμά του, τον έχει στο περιθώριο.

Για το αίτημα εκλογών από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Η φθορά της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Η δυσαρέσκεια του κόσμου που φτάνει μέχρι την οργή, για τα μέτρα που παίρνει ή δεν παίρνει η κυβέρνηση, καταγράφεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά όλων των δημοσκοπήσεων, μειώνοντας -προφανώς- την πολιτική απήχησή της.

Ζητάμε εκλογές, με την προϋπόθεση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τερματιστεί. Η κατάσταση στη χώρα μας είναι δραματική. Η πολιτική της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη είναι εξαιρετικά αρνητική για την πλειοψηφία του κόσμου, γεγονός που καθιστά αναγκαία την πολιτική αλλαγή. Αυτή η αλλαγή περνάει μέσα από τις εκλογικές διαδικασίες.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/123964/G.-Mpalafas:-H-kybernhsh-kai-o-k.-Mhtsotakhs-echoyn-ksekatharisei-oti-oysiastikh-beltiwsh-ths-oikonomikhs-katastashs-twn-politwn-oyte-mporoyn-oyte-theloyn-na-paraschoyn.html

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων