Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη έχει επιλέξει και ακολουθεί μια πολιτική για λίγους

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 (στο δημοσιογράφο Γ. Πιέρρο)

31/12/2022

Για την οικονομική κατάσταση και την ακρίβεια

Η εικόνα της οικονομικής κατάστασης στη χώρα είναι αρνητική. Όμως, δεν υποφέρουν όλοι από την οικονομική κρίση, από την κρίση ακρίβειας και τις επιπτώσεις του πολέμου. Η ελίτ αυτής της χώρας, οι ολιγάρχες, οι μεγάλες εταιρείες εκμεταλλεύονται και κερδίζουν από την κρίση ακρίβειας. Και τα μέτρα της κυβέρνησης τους ευνοούν. Για παράδειγμα, αυτήν την εποχή η κυβέρνηση επέλεξε να μειώσει τη φορολογία στα μερίσματα των εφοπλιστών από 10% σε 5%.

Επίσης, αυτές τις μέρες ανακοινώθηκε αύξηση στην τιμή του ρεύματος κατά 30%. Η αύξηση αυτή προκαλεί απορία και είναι αδικαιολόγητη. Πρόκειται για αυθαίρετη αύξηση των ιδιωτών παρόχων ενέργειας που ενισχύει το φαινόμενο της αισχροκέρδειας. Η κυβέρνηση, με τη σειρά της, εισπράττει μέσω του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, που αρνείται πεισματικά να μειώσει, αυξημένα έσοδα -λόγω της αυθαίρετης αύξησης- αφήνοντας τα υπερκέρδη των εταιρειών άθικτα και την αγορά ανεξέλεγκτη. Είναι χαρακτηριστική η άρνηση της κυβέρνησης να θέσει πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών, με αποτέλεσμα να έχουν αύξηση κερδών που αγγίζει το 160%. Και δίνει μόνο ένα μικρό μέρος από τα αυξημένα έσοδα για να καλύψει τη χασούρα των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων. Και όλα αυτά ενώ η ΕΕ επιτρέπει μια σειρά μέτρων μεταξύ των οποίων τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, δύο οριζόντιων και, για αυτό το λόγο, άδικων φόρων. Το θέσφατο του Κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του είναι να μην θιγεί η αισχροκέρδεια των ιδιωτών παρόχων ενέργειας.

Η ωραιοποίηση της οικονομικής κατάστασης από την κυβέρνηση διαψεύδεται από τα επίσημα στοιχεία. Πρόσφατα, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους ανακοίνωσε στοιχεία που αποδεικνύουν την αποτυχία της κυβέρνησης στο πεδίο του τουρισμού, σε αντίθεση με όσα λέγονταν, έκανε λόγο για δίδυμα ελλείμματα και περιορισμό του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας.

Για τις βουλευτικές εκλογές

Βρισκόμαστε πια σε προεκλογική περίοδο. Τα εκλογικά διλήμματα προκύπτουν από τις πολιτικές που εκπροσωπεί κάθε κόμμα. Η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη έχει επιλέξει και ακολουθεί μια πολιτική για λίγους. Και για αυτό θα κριθεί στις εκλογές. Ήδη οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σημαντικό κλείσιμο της ψαλίδας.

Εμείς θεωρούμε ότι από την πρώτη Κυριακή, με τις εκλογές της απλής αναλογικής, μπορούμε να σχηματίσουμε μια προοδευτική, δημοκρατική κυβέρνηση πάνω σε προγραμματική βάση. Ο αγώνας ο δικός μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι πρώτη δύναμη στις εκλογές.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/138472/G.-Mpalafas:-H-kybernhsh-toy-K.-Mhtsotakh-echei-epileksei-kai-akoloythei-mia-politikh-gia-ligoys.html

 

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων