Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Η κυβερνητική εξαπάτηση είναι πάνω από οποιοδήποτε όριο σχέση με τους συνταξιούχους

Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών στον τηλεοπτικό σταθμό ALERT TV (στο δημοσιογράφο Α. Παπακυριακόπουλο)

17/2/2023

Για τις επερχόμενες εκλογές και τα πολιτικά επίδικα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι εκλογές θα γίνουν στις αρχές Απριλίου. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κεντρική μας προτεραιότητα είναι να παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό το πρόγραμμά μας, τις προτάσεις μας.

Οι προτάσεις μας έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις περισσότερες κατηγορίες του πληθυσμού και αφορούν, μεταξύ άλλων, στην προστασία της πρώτης κατοικίας, στη φορολόγηση των εταιρειών ενέργειας και στη μείωση του ΦΠΑ – κυρίως στα τρόφιμα που λόγω του 15% πληθωρισμού έχουν ακριβύνει τραγικά. Επίσης, αφορούν στη μείωση του ΕΦΚ και στη στοιχειώδη ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880ευρω (με τιμαριθμική προσαρμογή).

Μαζί με το πρόγραμμά μας συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα που προκύπτουν από τις κυβερνητικές πολιτικές, με ταυτόχρονη τεκμηριωμένη κριτική. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μας έχει συνηθίσει σε καθημερινές αρνητικές ειδήσεις για τους πολίτες. Η τελευταία σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αφορά την ακύρωση της -πολυδιαφημισμένης από τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη- φορολόγησης των «ουρανοκατέβατων» κερδών των εταιρειών παραγωγής ενέργειας. Ακυρώνεται, δηλαδή, μία απόφαση που είχε νομοθετηθεί πριν περίπου ένα χρόνο, αλλά χωρίς να έχει μπει ένα ευρώ στα κρατικά ταμεία μέχρι σήμερα. Μόνο ως πρόκληση μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η απόφαση «δώρο» στους μεγαλοεπιχειρηματίες, σε βάρος, φυσικά, των πολιτών.

Η κυβερνητική εξαπάτηση είναι πάνω από οποιοδήποτε όριο σχέση με τους συνταξιούχους. Για να γίνω συγκεκριμένος: α) η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατήργησε τη νομοθετημένη από τον ΣΥΡΙΖΑ 13η σύνταξη, παρόλο που την είχε ψηφίσει και είχε ψευδώς δηλώσει ότι θα διατηρήσει, β) δεν έδωσε τα αναδρομικά που δικαιούνται με απόφαση του ΣτΕ, και, μάλιστα, να θυμίσω ότι ο κ. Πέτσας παραπλάνησε πολλούς συνταξιούχους λέγοντας ότι δεν χρειάζεται να κινηθούν δικαστικά για τη διεκδίκησή τους και, γ) η θεσμοθετημένη από τον ΣΥΡΙΖΑ αύξηση των συντάξεων κατά 7,75% από 1.1.2023 είτε δεν αποδόθηκε καθόλου είτε μεταφράστηκε σε πολύ μικρές αυξήσεις. Ύστερα από την έντονη κατακραυγή των συνταξιούχων, ανακοινώθηκε μία εφάπαξ επιδότηση των 200 έως 300 ευρώ. Αλλά και αυτή είναι πάλι μία πολιτική απάτη, αφού το ποσό αυτό δεν αντιστοιχεί ούτε στο 50% της ετήσιας αύξησης από το 7,75%.

Για τους πλειστηριασμούς

Καταρχήν να αναφερθούμε στην πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου με την οποία δίνουν το ελεύθερο σε funds και servicers να κάνουν πλειστηριασμούς και για την πρώτη κατοικία των πολιτών. Μία απόφαση που δεν πρέπει να αγνοηθεί για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί για πρώτη φορά υπήρξε τόσο γρήγορη χρονικά απόφαση. Αξίζει, εδώ, να αναφέρω τη δήλωση του κ. Ν. Κακλαμάνη που χαρακτήρισε ως «πρωτοφανή» την ταχύτητα που λειτούργησε η Ολομέλεια, αφήνοντας αιχμές για τον κ. Ντογιάκο. Δεύτερον, γιατί καταργείται επί της ουσίας κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας.

Έχουμε προτείνει στον Κ. Μητσοτάκη να καταθέσει άμεσα μία ΠΝΠ με την οποία θα αναστέλλεται μέχρι τις εκλογές κάθε απόφαση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας. Γιατί δεν το κάνει; Να θυμίσω εδώ ότι στις 30 Απριλίου 2020 ο Κ. Μητσοτάκης είπε «παρατείνουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας για τρεις μήνες». Η λέξη «παρατείνω» σημαίνει ότι υπήρχε το πλαίσιο προστασίας επί ΣΥΡΙΖΑ. Ας σταματήσουν, λοιπόν, τα ψέματα. Εμείς προστατεύσαμε απολύτως την πρώτη κατοικία. Η ΝΔ είναι αυτή που την κατήργησε με τον Πτωχευτικό Νόμο που ψήφισε.

Από την πλευρά μας δεσμευόμαστε ότι η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία που θα φέρουμε στη Βουλή όταν συγκροτήσουμε την επόμενη προοδευτική-δημοκρατική κυβέρνηση συνεργασίας, θα είναι η απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας και η ρύθμιση των χρεών, όπως έχουμε πράξει και στο παρελθόν. Εξάλλου, είναι γεγονός ότι επί των ημερών μας δεν έγινε ούτε ένας (1) πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/140776/G.-Mpalafas:-H-kybernhtikh-eksapathsh-einai-panw-apo-opoiodhpote-orio-schesh-me-toys-syntaksioychoys.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων