Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Η παρέμβαση του εισαγγελέα κ. Ι. Ντογιάκου στην ΑΔΑΕ είναι μία αντισυνταγματική παρεκτροπή και σε αυτό συμφωνεί τόσο όλη η αντιπολίτευση όσο και ο νομικός κόσμος

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1 (στους δημοσιογράφους Κ. Παπαχλιμίντζο και Χ. Βίδου)

11/1/2023

Για τον θάνατο του έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνου

Ο θάνατος είναι ένα γεγονός που οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε με σεβασμό.  Αυτό ισχύει και για τον έκπτωτο βασιλιά Κωνσταντίνο.  Είναι όμως προφανές ότι σε επίπεδο πολιτειακό το ζήτημα της προεδρευομένης ή βασιλευομένης δημοκρατίας στη χώρα μας έχει λυθεί από τον ελληνικό λαό εδώ και πενήντα χρόνια, με την απόφασή του για κατάργηση της βασιλείας.  Επομένως, το όποιο τελετουργικό δεν μπορεί να αγνοεί αυτή την απόφαση.

Για την αντισυνταγματική γνωμοδότηση του εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ι. Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ

Η παρέμβαση του εισαγγελέα κ. Ι. Ντογιάκου στην ΑΔΑΕ είναι μία αντισυνταγματική παρεκτροπή και σε αυτό συμφωνεί τόσο όλη η αντιπολίτευση όσο και ο νομικός κόσμος.

Ένα στοιχείο που δεν πρέπει να αγνοούμε είναι ότι η τοποθέτηση του κ. Ντογιάκου στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπήρξε επιλογή του Κ. Μητσοτάκη.  Επίσης, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η ΑΔΑΕ, βάσει του Συντάγματος, είναι ανεξάρτητη αρχή, με επικεφαλής τον κ. Χρ. Ράμμο, Αντιπρόεδρο του ΣτΕ ε.τ.  Ως προς το ζήτημα των υποκλοπών, η ΑΔΑΕ έπραξε ως όφειλε το αυτονόητο. Ζήτησε και πήρε, δηλαδή, από τους παρόχους κινητής επικοινωνίας (Cosmote, Wind, Vodafone) τα στοιχεία των παρακολουθηθέντων.  Αυτό δεν ήταν μία απόφαση του κ. Χρ. Ράμμου, αλλά της ολομέλειας της Αρχής, αφού προκειμένου να διαλευκανθεί το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων είναι απαραίτητο να συλλεχθούν όλα τα στοιχεία.  Στην ανακοίνωσή του ο κ. Ράμμος για την γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου παραθέτει τα νομικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει στον τρόπο λειτουργίας της ΑΔΑΕ, κάνοντας λόγο για πρωτοφανείς απειλές για βαρύτατες κυρώσεις.

Είναι προφανές ότι ο θεσμός της δικαιοσύνης είναι ανεξάρτητος, αλλά οι δικαστές είναι άνθρωποι και ως εκ τούτου δεν είναι πέραν κριτικής. Να προσθέσω, επίσης, ότι η γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου έρχεται να συμπληρώσει ένα κλίμα που έχει δημιουργηθεί από την κυβέρνηση για αλλαγή της σύνθεσης της ΑΔΑΕ, εν μέσω διεξαγωγής της έρευνας των παράνομων παρακολουθήσεων και των υποκλοπών.

Για τις βουλευτικές εκλογές

Ζούμε μία εποχή που η κοινωνία μας «γλιστρά» σε μία βαρβαρότητα.  Πενήντα χρόνια μετά την πτώση της χούντας ξαναζούμε καταστάσεις που δεν είχαμε ζήσει με καμία έως τώρα ακόμη και δεξιά κυβέρνηση.  Άρα, βασικό ζητούμενο των επόμενων βουλευτικών εκλογών είναι «τι δημοκρατία θέλουμε».

Με βάση αυτό το κεντρικό επίδικο, λέμε ότι στη χώρα μας απαιτείται μια συσπείρωση όλων των δημοκρατικών, προοδευτικών, αριστερών δυνάμεων που μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα διεξόδου για μια προοδευτική δημοκρατική κυβέρνηση.  Η πρόθεσή μας είναι ξεκάθαρη, οι προτάσεις μας έχουν κατατεθεί και είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/138787/G.-Mpalafas:-H-parembash-toy-eisaggelea-k.-I.-Ntogiakoy-sthn-ADAE-einai-mia-antisyntagmatikh-parektroph-kai-se-ayto-symfwnei-toso-olh-h-antipoliteysh-oso-kai-o-nomikos-kosmos.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων