Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Η πηγή του προβλήματος στην ακρίβεια είναι η εσφαλμένη πολιτική της κυβέρνησης

Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 (στο δημοσιογράφο Γ. Παπαδάκη)

13/04/2022

Για την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια

Η πηγή του προβλήματος στην ακρίβεια είναι η εσφαλμένη πολιτική της κυβέρνησης. Επειδή αναζητούμε τα αίτια θα αναφέρω τρεις βασικούς λόγους. Πρώτος, η βίαιη απολιγνιτοποίηση. Φυσικά η απολιγνιτοποίηση είναι μία αναγκαιότητα, αλλά με μέτρο και σχέδιο. Είχαμε συμφωνήσει στη σταδιακή απολιγνιτοποίηση, όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη έθεσε το 2025 ως έτος απεξάρτησης από τον λιγνίτη. Αυτό οδήγησε στο βίαιο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και στην αναγκαστική εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Ενός εισαγόμενου, δηλαδή, καυσίμου.

Αυτός είναι και ο δεύτερος βασικός λόγος. Οι κυβερνητικές ενέργειες άλλαξαν το ενεργειακό μείγμα ανεβάζοντας τη συμμετοχή του φυσικού αερίου κατά 40%. Θεωρούμε ότι οι ΑΠΕ είναι μελλοντικά η λύση, προφανώς, αλλά με βάση τα ρεαλιστικά δεδομένα. Δεν εκβιάζεται η πραγματικότητα. Το ίδιο ισχύει και με τους υδρογονάνθρακες. Είχαμε προχωρήσει στην αδειοδότηση για έρευνες και μελλοντικές εξορύξεις. Υπήρχαν συγκεκριμένοι παραχωρησιούχοι. Μόλις ήρθε η κυβέρνηση της ΝΔ αυτή η διεργασία σταμάτησε. Τώρα, τρία χρόνια μετά, ο κ. Μητσοτάκης ξανασυζητά να ξεκινήσουν οι έρευνες το 2023, που σημαίνει ότι τα πρώτα αποτελέσματα θα τα έχουμε το 2026. Άρα, δεν μπορεί να αποτελέσει άμεση λύση.

Τρίτος βασικός λόγος, για την κατάσταση που βιώνουμε είναι η συνολική αντιμετώπιση της κυβέρνησης απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Όταν λέγαμε στην κυβέρνηση, μήνες τώρα, ότι η ενεργειακή κρίση είναι παρούσα μας απαντούσαν ότι το φαινόμενο είναι παροδικό, ότι η αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος θα είναι 2 με 3 ευρώ και μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε ξεμπερδέψει. Ο δε κ. Μητσοτάκη μιλούσε για “καταπληκτική ποιότητα ζωής” στη χώρα μας. Αδιαφορία, άγνοια ή θέλανε να κρύψουν την αλήθεια;

Αλλά, ακόμα και όταν η Κομισιόν έθεσε μια σειρά από μέτρα μέσω της εργαλειοθήκης της και παρότρυνε να αξιοποιήσει κάθε ευρωπαϊκή χώρες και αναγνώρισε τα “ουρανοκατέβατα” κέρδη των εταιρειών ενέργειας, ο κ. Μητσοτάκης τι έκανε; Δεν πήρε ούτε ένα μέτρο από αυτά που προτείνουμε και που ήδη πολλές χώρες έχουν πάρει, ενώ για την αισχροκέρδεια αναγκάστηκε να την αναγνωρίσει μετά από ερώτηση του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή. Μέχρι τότε τα κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονταν ότι δεν υπάρχουν υπερκέρδη. Σήμερα, ακόμα περιμένουμε να τα φορολογήσει κατά 90%, όπως τότε είχε δηλώσει.

Όμως, η αξιοπιστία του πρωθυπουργού φαίνεται όταν πριν περίπου ένα μήνα ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι “και σήμερα με τις τιμές του φυσικού αερίου εκεί που βρίσκονται (δηλαδή ψηλά) ο λιγνίτης δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικό καύσιμο” και πριν μία βδομάδα στην Κοζάνη αύξησε κατά 50 % την εξόρυξη λιγνίτη.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/125504/G.-Mpalafas:-H-phgh-toy-problhmatos-sthn-akribeia-einai-h-esfalmenh-politikh-ths-kybernhshs.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων