Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Η ποιότητα μιας δημοκρατίας κρίνεται από το πως λαμβάνει υπόψιν τις ανάγκες όλων των ανθρώπων χωρίς εξαιρέσεις

Χαιρετισμός του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Β΄3 Νότιου Τομέα Αθήνας στην ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης με θέμα «Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ»

11/07/2022

Ο Γιάννης Μπαλάφας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, εκπροσωπώντας την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, παραβρέθηκε στην ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης με θέμα «Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ» και απηύθυνε χαιρετισμό.

«Η ποιότητα μιας δημοκρατίας κρίνεται από το πως λαμβάνει υπόψιν τις ανάγκες όλων των ανθρώπων χωρίς εξαιρέσεις.»

Ακολουθεί ο χαιρετισμός:

«Κυρίες & κύριοι

Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

Αρχικά θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να ευχηθώ καλή επιτυχία στην ημερίδα. Η ποιότητα μιας δημοκρατίας κρίνεται από το πως λαμβάνει υπόψιν τις ανάγκες όλων των ανθρώπων χωρίς εξαιρέσεις.

Γνωρίζω καλά ότι οι ανάπηροι δεν έχουν τις ιδίες ευκαιρίες με τους μη αναπήρους.

Γνωρίζω επίσης ότι οι ανάπηροι συμπολίτες μας έχουν τις ίδιες ανάγκες με όλες και όλους μας, στην πρόσβαση, στην σωστή και αντικειμενική ενημέρωση. Δυστυχώς τα θέματα που τους απασχολούν και οφείλουν να απασχολούν ολόκληρη την κοινωνία δεν βρίσκουν επαρκή προβολή στα ΜΜΕ και κατά συνέπεια δεν ενεργοποιούν επαρκώς την κοινή γνώμη, δεν υποχρεώνουν τους εκάστοτε κρατούντες να λαμβάνουν μέτρα.

Πρόσφατα στη διάρκεια της πανδημίας γίναμε κοινωνοί διαμαρτυριών από άτομα με αναπηρία. Διαμαρτυρήθηκαν διότι βρέθηκαν σε καθεστώς εξαίρεσης από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Έγιναν ελάχιστες υποδείξεις για καθοδήγηση και υποστήριξη, παρόλο που οι ανάπηροι και χρόνιοι ασθενείς αποτελούν μέρος της ομάδας υψηλού κινδύνου. Τα μέτρα που πάρθηκαν καθορίστηκαν βάσει της κανονικότητας και αναπόφευκτα οδήγησαν σε ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις.

Το αναφέρω εδώ, διότι δεν το είδαμε να απασχολεί τα συστημικά ΜΜΕ.

Επιτρέψτε μου όμως να αναφερθώ στη συμβολή για την άρση των ανισοτήτων για την πολυπληθή κοινωνική ομάδα των αναπήρων από το κυβερνητικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ – ΜΜΕ.

Με τη ψήφιση του νόμου 4488/2017 ενσωματώθηκε στο ελληνικό Δίκαιο η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Αναπήρων. Οι διατάξεις του αποτέλεσαν τη νομοθετική μήτρα, πάνω στη οποία συνεχίζει να χτίζεται ένα νομοθετικό πλαίσιο στη χώρα μας για τα δικαιώματα του 15% της κοινωνίας μας. Στο πλαίσιο αυτό, ιδρύθηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά ο Συντονιστικός Μηχανισμός της Αναπηρίας.

Ο νόμος 4488/2017 στο Άρθρο 65, παράγραφος 2 αναγνώρισε την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ως ισότιμη με την ελληνική ομιλούσα γλώσσα καθώς και τη γραφή Μπράιγ.

Να υπενθυμίσω όμως ότι η ΕΡΤ διέκοψε από τις 29 Ιουλίου 2019 την μετάδοση του ωριαίου κεντρικού δελτίου ειδήσεων με ταυτόχρονη απόδοση στην ελληνική νοηματική γλώσσα, κάτι που παραβιάζει την αρχή της μη διάκρισης στα ΜΜΕ για τους κωφούς και βαρήκοους συμπολίτες μας. Είναι ανάγκη να επανέλθει, με νομοθετική ρύθμιση, η μετάδοση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων με ταυτόχρονη απόδοση στην ελληνική νοηματική γλώσσα. (ΕΡΤ + επέκταση).

Είμαι σίγουρος ότι εδώ, στην ημερίδα σας, θα δοθεί η δυνατότητα να αναδειχθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν την αναπαράσταση των αναπήρων από τα ΜΜΕ καθώς και ουσιαστικές λύσεις για την ανεμπόδιστη πρόσβασή τους σε αυτά ώστε να αποτελέσουν χρήσιμο υλικό για την άρση των διακρίσεων.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας και δηλώνω στη διάθεση σας για κάθε θετική συνεργασία, με βάση και το εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα των Αναπήρων που έχουμε εκπονήσει.»

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/130506/G.-Mpalafas:-H-poiothta-mias-dhmokratias-krinetai-apo-to-pws-lambanei-ypopsin-tis-anagkes-olwn-twn-anthrwpwn-chwris-eksaireseis.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων