Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Η πολιτική που εφαρμόζει η ΝΔ είναι πολιτικά επικίνδυνη και επιβλαβής για τον ελληνικό λαό

Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3′ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 (στο δημοσιογράφο Γ. Πιέρρο)

09/06/2022

Για την ενημέρωση από τον υπουργό Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο, σχετικά με την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία

Χθες είχαμε μία «ενημέρωση» από τον κ. Παναγιωτόπουλο, χωρίς, όμως, ενημέρωση. Επί της ουσίας αυτό που μας είπε χθες στη Βουλή είναι ότι δεν είναι υποχρεωμένος να μας ενημερώσει.  Να σας θυμίσω ότι πριν από ένα μήνα περίπου ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία. Μάθαμε όμως από τον κ. Όστιν ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που θα στείλουν «νέες δωρεές κρίσιμων συστημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών» στην Ουκρανία.  Βέβαια, ακόμα και σήμερα, μετά την ενημέρωση του αρμόδιου υπουργού δεν μάθαμε τι στέλνουμε.

Κατά την γνώμη μου υπάρχουν τρία ζητήματα: πρώτον, η κυβέρνηση κρύβει την υπόθεση αποστολής στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία.  Είναι γεγονός ότι μάθαμε για τις αποστολές από τον Αμερικανό υπουργό κ. Όστιν και τον Γερμανό καγκελάριο κ. Σολτς και όχι από τον πρωθυπουργό ή τον αρμόδιο υπουργό.  Το δεύτερο ζήτημα αφορά την άμυνά μας.  Τίθεται, δηλαδή, ζήτημα ότι αποδυναμώνεται η αμυντική ικανότητα της χώρας.  Πρέπει να τονίσω εδώ ότι στρατιωτικοί παράγοντες ισχυρίζονται ότι ο όρος «πλεονάζον στρατιωτικό υλικό» δεν υφίσταται.  Υπάρχουν επιχειρησιακά αναγκαία οπλικά συστήματα και μη αναγκαία, τα οποία πάνε για παροπλισμό ή για εκποίηση.  Δεν υπάρχει, δηλαδή, η έννοια του «άχρηστου» αποθέματος.  Και τρίτον, δεν υπάρχει καμία διασφάλιση ότι θα προηγηθεί της αποστολής η αντικατάσταση του υλικού ώστε να μην αποδυναμωθεί η αμυντική μας δύναμη.  Αλλά ακόμα κι αν ισχύσει αυτό θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι για ένα νέο οπλικό σύστημα απαιτείται ένα χρονικό διάστημα εκπαίδευσης μέχρι να μπορεί να χρησιμοποιηθεί.  Μέχρι τότε θα είναι σε «αδράνεια» ενώ θα έχουμε ήδη στείλει στην Ουκρανία συστήματα που γνωρίζουμε.

Για την ακρίβεια και τα μέτρα αντιμετώπισης

Είναι προφανές ότι η ενεργειακή κρίση και η συνεπαγόμενη ακρίβεια δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. Η απώλεια, όμως, πολύτιμου χρόνου μέχρι η κυβέρνηση να αποδεχθεί την κρίση και να αρχίσει να αντιμετωπίζει το φαινόμενο έχει οδηγήσει σε υπέρογκες αυξήσεις στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης και ταυτόχρονα στη μεγάλη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και των νοικοκυριών.

Η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει μία σειρά μέτρων που ήδη εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως: πλαφόν στις τιμές ενέργειας, μείωση του ΕΦΚ και μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα. Η ύπαρξη πλαφόν στην λιανική τιμή ενέργειας, βεβαίως, σημαίνει και λιγότερα κέρδη για τους ιδιώτες παρόχους, οι οποίοι δεν θα είχαν σήμερα τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη (χαρακτηρισμός της Κομισιόν) που ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη του αρνιόταν μέχρι πρότινος να αποδεχθούν.

Είναι γεγονός, ότι παρά τις συνεχείς προσπάθειες παρουσίασης μιας εικονικής πραγματικότητας από τον κ. Μητσοτάκη, η καθημερινότητα τον διαψεύδει συνεχώς. Περιμένουμε, για παράδειγμα, να ανακοινωθεί ο πληθωρισμός. Όλες οι προβλέψεις μιλάνε για πληθωρισμό της τάξης του 12%. Επίσης, λένε για πάνω από 120 ευρώ το βαρέλι το πετρέλαιο.  Μέσα σε αυτό το κλίμα ο κ. Σκυλακάκης και ο κ. Σταϊκούρας δηλώνουν ότι δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για παράταση του μέτρου της επιδότησης στα καύσιμα τους επόμενους μήνες.  Αυτή είναι η σημερινή δραματική κατάσταση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και όλα δείχνει ότι θα χειροτερεύσει.

Για τις εκλογές και το σύστημα απλής αναλογικής

Ζητάμε εκλογές γιατί η χώρα μας χρειάζεται πολιτική αλλαγή και αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη βούληση του λαού. Η πολιτική που εφαρμόζει η ΝΔ είναι πολιτικά επικίνδυνη και επιβλαβής για τον ελληνικό λαό. Το κριτήριο που προτάσσουμε είναι το εθνικό συμφέρον και όχι το κομματικό. Γίνεται πολύ συζήτηση για το ότι ζητάμε πρόωρες εκλογές και, μάλιστα, έχοντας περάσει ήδη μεγάλο διάστημα διακυβέρνησης της ΝΔ, όταν αντίστοιχα ο κ. Μητσοτάκης ζητούσε εκλογές από το πρώτο τρίμηνο της δικής μας διακυβέρνησης.

Το σύστημα της απλής αναλογικής αποτυπώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη βούληση των πολιτών. Είναι λογικό να συζητάμε για μετεκλογικές συνεργασίες, πάνω σε μία προγραμματική βάση. Έχουμε καταθέσει την πρόταση αυτή και από εκεί και πέρα ο καθένας τοποθετείται με βάση τα δικά του δεδομένα. Οφείλουμε, όμως, όλοι, να σκεφτόμαστε, πρωτίστως, το λαϊκό συμφέρον.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/128863/G.-Mpalafas:-H-politikh-poy-efarmozei-h-ND-einai-politika-epikindynh-kai-epiblabhs-gia-ton-ellhniko-lao.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων