Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: η πραγματικότητα διαψεύδει καθημερινά την κυβέρνηση

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β3΄ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό BLUE SKY (στο δημοσιογράφο Κ. Χαρδαβέλα)

24/8/2022

Για την ενεργειακή επάρκεια και την ακρίβεια

Η ενεργειακή κρίση και τα συνεπαγόμενα ζητήματα της επάρκειας και της τεράστιας ακρίβειας αποτελούν σήμερα το βασικότερο πρόβλημα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Είναι ένα πρόβλημα που δημιούργησαν οι κυβερνητικές πολιτικές και η άρνηση λήψης έγκαιρων και ουσιαστικών μέτρων. Αυτό πρέπει να το δούμε και σε αντιπαραβολή με τον ισχυρισμό της σημερινής κυβέρνησης ότι το όλο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας οφείλεται αποκλειστικά στον πόλεμο στην Ουκρανία (Φεβρουάριο 2022). Προφανώς, ο πόλεμος επέτεινε το πρόβλημα. Όμως το πρόβλημα προϋπήρχε από τον Σεπτέμβριο του 2021. Το είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή, προτείνοντας ταυτόχρονα άμεσα και ουσιαστικά μέτρα, αλλά η κυβέρνηση μας κατηγορούσε για κινδυνολογία, ενώ στελέχη της κυβέρνησης υποστήριζαν ότι οι αυξήσεις θα είναι 2 με 3 ευρώ και ότι «η ακρίβεια θα τελειώσει τα Χριστούγεννα».

Στη διάρκεια του 2022 η πραγματικότητα διαψεύδει καθημερινά την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» αναφέρει ότι υπάρχει 1 δις. ευρώ σε απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος. Ενώ για τον Σεπτέμβριο αναμένεται αύξηση ρεκόρ περίπου 62% στην τιμή ρεύματος. Εδώ, προκύπτει το προφανές ερώτημα του τί άλλαξε μέσα σε ένα μήνα ώστε οι ιδιώτες πάροχοι και η ιδιωτικοποιημένη πλέον ΔΕΗ να πρέπει να αυξήσουν τις τιμές, ειδικά αφού έχει «καταργηθεί» η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Μην ξεχνάμε, φυσικά, ότι όταν στην Ελλάδα, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε στη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, στην Γαλλία προχώρησαν στην κρατικοποίηση της αντίστοιχης εταιρείας. Όταν στη Γερμανία πριν λίγο καιρό μείωσαν τον ΦΠΑ στο φυσικό αέριο από 19% σε 7%, εδώ συσσώρευαν χρήματα από τον ΕΦΚ και ΦΠΑ στα κρατικά ταμεία για να κάνουν στη συνέχεια επιδοτήσεις. Δηλαδή, με τα χρήματα των φορολογουμένων επιδοτούν την αισχροκέρδεια των ιδιωτών παρόχων.

Η επιδοματική πολιτική που έχει επιλέξει η κυβέρνηση δεν είναι ούτε μεσοπρόθεσμη ούτε μακροπρόθεσμη λύση. Επί της ουσίας είναι πολιτική επιδότησης των παρόχων, γιατί με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση αφήνει ανέγγιχτα τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη, όπως τα έχει χαρακτηρίσει η Ε.Ε.

Η λύση μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από τη φορολόγηση των υπερκερδών, τη μείωση των φόρων, τη θέσπιση πλαφόν και τον έλεγχο της αγοράς. Όλα αυτά, όμως, είναι ζήτημα πολιτικών και προτεραιοτήτων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα την ιδιωτικοποίηση όλων των δημόσιων φορέων και την ενίσχυση των υπερκερδών για λίγους. Η δική μας έγνοια είναι η ευημερία των πολλών, η υγιής επιχειρηματικότητα και η ύπαρξη ουσιαστικής δημόσιας παρέμβασης σε ζητήματα που αφορούν άμεσα τη ζωή των πολιτών, όπως η κοινωνική ασφάλιση, η υγεία, η παιδεία, το νερό, το ρεύμα κ.λπ. Άλλο το επιχειρείν και άλλο η ασυδοσία.

Για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες

Η κυβέρνηση, κατά τη συνήθη τακτική της, δημιουργεί μια πλασματική εικόνα και στον τομέα των ερευνών για υδρογονάνθρακες. Η αλήθεια είναι ότι όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο κ. Μητσοτάκης σταμάτησε όλες τις έρευνες που είχαμε δρομολογήσει πριν από πέντε περίπου χρόνια. Η πολιτική αυτή οδήγησε στην αποχώρηση εταιρειών όπως Total με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι έρευνες.

Για τις μεταναστευτικές ροές και τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ

Η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ τη συγκεκριμένη στιγμή που έγινε, υπηρέτησε πρωτίστως τη συνεχή προσπάθεια του Κ. Μητσοτάκη να αλλάξει την ατζέντα με δεδομένο το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Το υπαρκτό πρόβλημα της αντιμετώπισης των μεταναστών το διαχειρίζεται η κυβέρνηση με τρόπους αναποτελεσματικούς και σε πολλές περιπτώσεις σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. Στο Έβρο επί πολλές μέρες η κυβέρνηση προσποιείτο ότι δεν έβλεπε 40 περίπου μετανάστες από τη Συρία, οι οποίοι βρίσκονταν σε μία νησίδα του Έβρου. Για την ελληνική κυβέρνηση δεν «υπήρχαν» οι 40 άνθρωποι και όταν τελικά αναγκάστηκαν να παραδεχθούν την ύπαρξή τους και να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, αποκαλύφθηκε ότι σύμφωνα με το ισχύον ελληνικό κτηματολόγιο η νησίδα είναι ελληνικό έδαφος. Έπρεπε να πεθάνει ένα πεντάχρονο κοριτσάκι για να ευαισθητοποιηθεί η πολιτική ηγεσία.

Είναι προφανές ότι η προστασία των συνόρων μας είναι εθνικό καθήκον. Όπως είναι εθνική υποχρέωση να κτυπάμε την κατά κανόνα εργαλειοποίηση του προσφυγικού από τον Ερντογάν. Η ένστασή μας στην κυβέρνηση είναι η συνολική αντιμετώπιση στο ζήτημα αυτό. Ακούσαμε πριν λίγο τον δήμαρχο Ορεστιάδας που είπε ότι «οι χιλιάδες που είναι να έρθουν, θα έρθουν. Τα όποια μέτρα απλώς θα καθυστερήσουν τη ροή».

Επομένως, η χώρα χρειάζεται αποτελεσματική θωράκιση, η οποία σήμερα δεν υπάρχει, με παράλληλο σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Για παράδειγμα, πριν από ένα διάστημα η κυβέρνηση διαφήμιζε τα πανάκριβα πλωτά φράγματα που προμηθεύθηκε, τα οποία όπως είδαμε δεν εμπόδισαν τα ιστιοπλοϊκά με τους μετανάστες να φτάσουν μέχρι τα Κύθηρα.

Για τις υποκλοπές

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εν όψει και της μεθαυριανής συζήτησης στη Βουλή για το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση και να δημιουργήσει όξυνση.

Υπενθυμίζουμε την καθοριστική ευθύνη του πρωθυπουργού για τις υποκλοπές. Ο Πρωθυπουργός ήταν αυτός που υπήγαγε με αλλαγή της νομοθεσίας την ΕΥΠ στη δική του αρμοδιότητα. Αντίθετα, όταν το 2008 ο Γ. Καρατζαφέρης του ΛΑΟΣ είχε προτείνει να περάσει η ΕΥΠ στην αρμοδιότητα του πρωθυπουργού, ο τότε υπουργός εσωτερικών, κ. Πρ. Παυλόπουλος, είχε αρνηθεί.

Από την πλευρά μας δύο ζητήματα θεωρούμε κρίσιμα και απαραίτητα. Πρώτον, να φύγει η υπευθυνότητα της ΕΥΠ από τον πρωθυπουργό. Δεύτερο να καταργηθεί η νομοθετική ρύθμιση που ψήφισε η κυβέρνηση το 2021, με βάση την οποία δεν υπάρχει πλέον η υποχρέωση της υπηρεσίας για ενημέρωση του πολίτη που παρακολουθείται μετά το τέλος της διαδικασίας αυτής.

Η συζήτηση που θα διεξαχθεί σε λίγες μέρες, παρά τις προσπάθειες «κουκουλώματος» που έγιναν, φέρνει στη Βουλή έναν πρωθυπουργό, τον Κ. Μητσοτάκη, απομονωμένο πολιτικά και απονομιμοποιημένο θεσμικά.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/132097/G.-Mpalafas:-h-pragmatikothta-diapseydei-kathhmerina-thn-kybernhsh.html

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων