Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Η χώρα μας έχει ανάγκη από μια πολιτική δημοκρατική, προοδευτική, πραγματικά εθνική που θα μας κάνει περήφανους σε όλους τους τομείς

Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών στο διαδικτυακό κανάλι «Ελλάδα24» (στη δημοσιογράφο Λία Λάππα)

10/07/2022

Για την πρόσφατη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή και την ελευθερία του Τύπου

Ο κ. Μητσοτάκης προκάλεσε την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή θεωρώντας ότι έχει κάποια ατού και ότι θα μπορούσε να βγει νικητής από αυτή.  Η παρουσία του, όμως, στη Βουλή επισκιάστηκε από το πολύ πρόσφατο φιάσκο στο Ευρωκοινοβούλιο. Υπάρχουν δύο αρνητικά στοιχεία, διαφορετικής βαρύτητας, σε σχέση με την εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο. Πρώτο αρνητικό: ο κ. Μητσοτάκης μίλησε σε άδεια έδρανα, παρά το ότι ευελπιστούσε για το αντίθετο. Δεύτερο αρνητικό: όλοι οι αρχηγοί των ευρωομάδων έθεσαν διάφορα ζητήματα, με κυρίαρχο την ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και ο εκπρόσωπος της ευρωομάδας του Μακρόν κ. Μ. Αζμανί, επιτέθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα στον κ. Μητσοτάκη σχετικά το πρόβλημα της ελευθερίας του Τύπου. Ο κ. Μητσοτάκης, αντί να απαντήσει με σοβαρότητα, επέδειξε τα πρωτοσέλιδα της «ΑΥΓΗΣ» και της «Δημοκρατίας» λέγοντας ότι «κρέμονται στα περίπτερα», ως απόδειξη για την ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας! Λίγο αργότερα επιτέθηκε στο Σ. Μιχαλόπουλο, δημοσιογράφο του Euroactiv και συνεργάτη στο MEGA, λέγοντάς του ότι «γράφει σαχλαμάρες».  Η στάση αυτή εξέθεσε τη χώρα μας.

Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα συνέβησαν διάφορα γεγονότα σε σχέση με την ελευθερία του Τύπου. Ένα κραυγαλέο παράδειγμα αποτελεί η δίωξη των Βαξεβάνη-Παπαδάκου και άλλων εκδοτών και δημοσιογράφων εξαιτίας των αποκαλύψεών τους για την υπόθεση Novartis. Το τεράστιο σκάνδαλο, δηλαδή, που αποκαλύφθηκε από την έρευνα του FBI, με βάση την οποία η Novartis αναγκάστηκε να πληρώσει στις ΗΠΑ 350 εκ. για δωροδοκίες και απάτες που αφορούσαν την Ελλάδα. Εδώ, όμως, ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη του το χαρακτήρισαν σκευωρία και τους δημοσιογράφους που ασχολήθηκαν με την υπόθεση αυτή «υπόκοσμο».  Κι εδώ ακριβώς είναι ο πυρήνας του προβλήματος της ελευθερίας του Τύπου. Ουσιαστικά μιλάμε για δίωξη της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Για προσπάθεια σίγασης της διαφορετικής άποψης μέσω δικαστικών διώξεων.

Το Δικαστικό Συμβούλιο, όμως, απάλλαξε πλήρως και αμετάκλητα όλους όσοι και όσες είχαν κατηγορηθεί για σκευωρία, αφήνοντας τον κ. Μητσοτάκη έκθετο με τους χαρακτηρισμούς του περί «συμμορίας και υπόκοσμου» και το ζήτημα της έλλειψης της ελευθερίας του Τύπου και του πλήγματος που δέχθηκε από αυτές τις πρακτικές ως βασικό θέμα συζήτησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα καλοπληρωμένα από τις λίστες Πέτσα ΜΜΕ, δεν ασχολήθηκαν με την απόφαση απαλλαγής από το ανώτατο δικαστήριο.

Για το ζήτημα των εκλογών

Εμείς, σε αντίθεση με τη ΝΔ, θέσαμε ζήτημα εκλογών μετά από δύο χρόνια θητείας μιας καταστροφικής για τη χώρα κυβέρνησης για να υπάρξει πολιτική αλλαγή. Να θυμίσω εδώ, ότι ο κ. Μητσοτάκης ζητούσε εκλογές από την αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο κ. Μητσοτάκης θεωρούσε ότι θα έκανε περίπατο στις εκλογές, θα έκανε ή θα κάνει σύντομα εκλογές. Την υπόθεση εκλογολογίας την έφερε στην επιφάνεια ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και τη συντήρησε με τις κατά καιρούς αναγγελίες υποψηφίων του κόμματός του κ.λπ. Κανείς δεν προαναγγέλλει πρόωρες εκλογές. Πιστεύω ότι υπάρχει ακόμα το ενδεχόμενο εκλογών το φθινόπωρο, παρά τα όσα λέει ο κ. Μητσοτάκης.

Για την κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για το 2015

Το 2015 είχαμε να αντιμετωπίσουμε τα άδεια ταμεία που μας άφησε ο κ. Σαμαράς και την άρνηση της ΕΕ να μας δώσει τα χρήματα που μας αναλογούσαν. Αντιμετωπίσαμε τον κίνδυνο να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, είχαμε να αντιμετωπίσουμε και την αντιευρωπαϊκή στάση της ΕΕ, όπως εκφράστηκε κυρίως από τον κ. Σόιμπλε, που αποτυπώθηκε στο εκβιαστικό δίλημμα «ή υπογράφετε τρίτο μνημόνιο ή αποχωρείτε από την ΕΕ». Απέναντι σε αυτή τη μέγγενη, πιστεύω ότι πράξαμε το καλύτερο για τη χώρα μας. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στο χώρο του αριστερού ευρωπαϊσμού και, ως εκ τούτου, δεν υπήρχε στο μυαλό μας η σκέψη της αποχώρησης από την ΕΕ, παρά το ότι συχνά ασκούμε σφοδρή κριτική σε ορισμένες πλευρές της. Δεν περιμέναμε, όμως, ποτέ μια τόσο αντιευρωπαϊκή στάση από τους εταίρους μας σε μια δύσκολη και κρίσιμη για τη χώρα μας στιγμή. Υπογράψαμε μεν μνημόνιο, αλλά είμασταν η μόνη κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια μετά από τρία χρόνια. Είμασταν η μόνη κυβέρνηση που διευθετήσαμε το χρέος, που αφήσαμε 37δις «μαξιλάρι» και μια οικονομία σε ανοδική πορεία.  Ακολουθήσαμε μία πολιτική στον αντίποδα της δεξιάς, αλλά, προφανώς δεν κάναμε όλα όσα θα θέλαμε να κάνουμε. Στις επόμενες εκλογές -με τη θέληση του λαού- θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όσα δεν καταφέραμε την πρώτη φορά.

Παρά την κριτική που κατά καιρούς δεχόμαστε για το 2015, εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση να ανοίξουμε μέτωπο με κανένα από τα δημοκρατικά κόμματα της Βουλής. Δεν έχουμε μέτωπο με το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 ή το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Διαφωνούμε σε πευλέ2 της πολιτικής τους, αλλά πολιτικός μας αντίπαλος είναι η δεξιά και βασικός μας στόχος είναι η πολιτική αλλαγή. Το σύστημα της απλής αναλογικής εκφράζει με πιστό τρόπο τη λαϊκή βούληση και δίνει τη δυνατότητα πολιτικών συνεργασιών και συγκλίσεων, όπως έχουμε διαπιστώσει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση

Ο κ. Μητσοτάκης είναι σαν να ζει σε άλλη χώρα. Σε λίγο θα μας πει ότι δεν υπάρχει ακρίβεια. Αντί στη Βουλή να μιλήσει για τις δυσκολίες της καθημερινότητας και πως θα τις αντιμετωπίσει, μας περιέγραψε μια κατάσταση εκτός πραγματικότητας. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τις συντάξεις, όταν η κυβέρνησή του έκανε την απάτη των αιώνων.  Αρνήθηκαν να επιστρέψουν το σύνολο των αναδρομικών που επιδίκασε το ΣτΕ για τις περικοπές του 2012 και παρότρυναν τους συνταξιούχους να μην προσφύγουν δικαστικά. Ο κ. Πέτσας έλεγε ότι δεν χρειάζεται να κάνουν προσφυγές αφού όλοι θα πάρουν ότι δικαιούνται και, σήμερα, λένε ότι θα πάρουν αναδρομικά μόνο όσοι προσέφυγαν!

Η πολιτική που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης είναι μια μονομερής πολιτική υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων. Δεν εκπροσωπεί την υγιή επιχειρηματικότητα, αλλά ένα διαπλεκόμενο κομμάτι. Δεν εκπροσωπεί τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα και, αυτό, το διαπιστώνουμε και από τις συνεχείς δηλώσεις των εκπροσώπων των επαγγελματικών φορέων τους.

Το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης καθώς και του πολέμου στην Ουκρανία έχει μια σημαντική διεθνή διάσταση, αλλά ο τρόπος αντιμετώπισης των επιπτώσεων αυτών είναι θέμα πολιτικής βούλησης της ελληνικής κυβέρνησης.  Στην χώρα μας είχαμε το χειρότερο δυνατό τρόπο αντιμετώπισης, γι’ αυτό έχουμε πρωτιά σε τόσους αρνητικούς δείκτες. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, προχώρησαν στην εθνικοποίηση εταιρίας ηλεκτρισμού και στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε εν μέσω κρίσης στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Να θυμίσω ότι επί ΣΥΡΙΖΑ τα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν αυξήθηκαν ούτε ένα ευρώ. Επιπλέον, ο Αλ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνεται η επαναφορά του δημόσιου χαρακτήρα, του «Δ», στην εταιρεία και υπάρχουν τρόποι για να το επιτύχουμε.

Επιπλέον, η επιδοματική πολιτική που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης εξανεμίζεται από την πληθωρισμό και την ακρίβεια. Η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής που εξήγγειλε αποδείχθηκε καθαρή απάτη, καθώς το μόνο που κάνει είναι να την κρύβει ενσωματώνοντάς την στον τελικό λογαριασμό. Δεν μπορώ δε να μην τονίσω ότι οι επιχειρηματίες καλούνται σήμερα, σε αυτή την τραγική οικονομική κατάσταση που βιώνουν, να επιστρέψουν τα ποσά που είχαν λάβει τον καιρό της πανδημίας υπό τη μορφή των επιστρεπτέων προκαταβολών. Το ζήτημα αυτό προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στην αγορά και στους επιχειρηματίες, επιτείνοντας το φαινόμενο της στενότητας στην αγορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που στοχεύουν στην ουσιαστική αντιμετώπιση της ακρίβειας, προκειμένου να ανακουφιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αναφέρομαι πιο συγκεκριμένα: στη μείωση του ΕΦΚ, στην επιβολή πλαφόν στις τιμές ενέργειας, στον ακριβή καθορισμό των υπερκερδών και στη φορολόγησή τους κατά 90%, μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, στην αύξηση του κατώτατου μισθού, κ.λπ.

Η χώρα μας έχει ανάγκη από μια άλλη πολιτική. Μια πολιτική δημοκρατική, προοδευτική, πραγματικά εθνική που θα μας κάνει περήφανους σε όλους τους τομείς.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/130470/G.-Mpalafas:-H-chwra-mas-echei-anagkh-apo-mia-politikh-dhmokratikh-proodeytikh-pragmatika-ethnikh-poy-tha-mas-kanei-perhfanoys-se-oloys-toys-tomeis.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων