Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Θέλουμε ενεργητική εξωτερική πολιτική που θα εμπόδιζε την προμήθεια των F16 στην Τουρκία και θα έθετε το ζήτημα των κυρώσεων

Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στο ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status FM 107.7 (στους δημοσιογράφους Δ. Βενιέρης και Β. Δημαρέση)

24/05/2022

Για την προκλητική δήλωση του Ερντογάν

Οι δηλώσεις του Ερντογάν είναι απολύτως καταδικαστέες, ειδικά σε συνδυασμό με την υπερ-πτήση πάνω από την Αλεξανδρούπολη τουρκικών μαχητικών αεροπλάνων, μία μέρα πριν από αυτές τις δηλώσεις.

Έχουν περάσει 24 ώρες και ακόμα περιμένουμε τις αντιδράσεις των συμμάχων μας.  Και θεωρώ ότι πρέπει να μας προβληματίσει η στάση των ίσων αποστάσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.  Κάτι δεν πάει καλά όταν, από την μία πλευρά η Τουρκία έχει καταλάβει εδώ και δεκαετίες ένα μεγάλο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την άλλη πλευρά συνεχίζει την προκλητική στάση της στη χώρα μας και οι αντιδράσεις των συμμάχων μας είναι των ίσων αποστάσεων.

Θεωρώ, δηλαδή, ότι και εμείς από την πλευρά μας κάτι δεν κάνουμε καλά. Και αυτό το εντοπίζουμε στο γεγονός ότι μας θεωρούν δεδομένους. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στο Κογκρέσο αλλά δεν είπε ούτε μια φορά τη λέξη «Τουρκία».  Με το να παίζει τον ρόλο του «καλού παιδιού» όμως ο πρωθυπουργός, αφήνει το περιθώριο στον Ερντογάν να μας θεωρεί δεδομένους, να προκαλεί και να αποθρασύνεται.  Γι’αυτό και τα τουρκικά αεροπλάνα την επόμενη μέρα.  Γι’αυτό και η απαράδεκτη δήλωση του Ερντογάν για τον κ. Μητσοτάκη.  Με αυτή τη δήλωση ο Ερντογάν αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι θεωρεί ότι έχει το περιθώριο να είναι προκλητικός.  Και σε αυτό συνηγορούν το ότι δεν βάλαμε ζήτημα κυρώσεων στην ΕΕ, δεν καταγγείλαμε και δεν απαιτήσαμε από τις ΗΠΑ κυρώσεις για την προκλητική και επιθετική στάση της Τουρκίας και δεν θέσαμε καν το ζήτημα της πώλησης των F16.  Είναι προφανές ότι σεβόμαστε τις συμμαχίες και δεν θέτουμε ζήτημα συμμαχιών, αλλά συμμαχίες ισότιμες.

 

Για το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Το ταξίδι πέρα από μία ομιλία-έκθεση ιδεών που έκανε στο Κογκρέσο δεν έφερε κάποιο πρακτικό θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα μας.  Όχι μόνο δεν εμπόδισε την αγορά των F16, αλλά μας οδηγεί σε μία κούρσα εξοπλισμών, την οποία είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθήσουμε όπως ήρθαν τα πράγματα. Η αγορά των F35 είναι μια οικονομική πληγή για τη χώρα μας και αποτέλεσμα της λανθασμένης εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μια εξωτερική πολιτική που μας έβαλε στη θέση του δεδομένου και σε ένα ράλι εξοπλισμών, αντί μιας ενεργητικής πολιτικής για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και του εθνικού μας συμφέροντος.  Αλλά αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας κυβέρνησης που όταν το Oruç Reis καταπατούσε τα χωρικά μας ύδατα στο Αιγαίο, οι κυβερνητικοί δήλωναν «ότι το παρέσυρε ο αέρας».  Η στρατηγική κατευνασμού έναντι του Ερντογάν που ακολούθησε η κυβέρνηση δεν αποδίδει και αυτό ενισχύεται και από τη στάση των ίσων αποστάσεων των ΗΠΑ.

Είμαστε υπέρ του εξοπλισμού της χώρας μας.  Δεν θέλουμε μία αδύναμη χώρα και αυτό το αποδείξαμε όταν ψηφίσαμε στο σχετικό νομοσχέδιο τα άρθρα που αφορούσαν στην αγορά των Rafale και των Belharra.  Θέλουμε όμως μια ενεργητική εξωτερική πολιτική που θα εμπόδιζε την προμήθεια των F16 στην Τουρκία, θα έθετε το ζήτημα των κυρώσεων, δεν θα μας ανάγκαζε να μπούμε στο ράλι των εξοπλισμών και τα χρήματα αυτά να πάνε εκεί που πονάει ο λαός μας, στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/127960/G.-Mpalafas:-Theloyme-energhtikh-ekswterikh-politikh-poy-tha-empodize-thn-promhtheia-twn-F16-sthn-Toyrkia-kai-tha-ethete-to-zhthma-twn-kyrwsewn.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων