Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Θέλουμε η Ελλάδα να είναι ισότιμος σύμμαχος και όχι δορυφόρος

Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 (στo δημοσιογράφο Δ. Κουκλουμπέρη)

18/05/2022

Για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Η συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και η ομιλία στο Κογκρέσο συνιστούν ένα σημαντικό γεγονός. Οπότε είμαστε υποχρεωμένοι να σημειώσουμε κάποια σημεία.  Στη γραπτή ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε μερικά ενδιαφέροντα πράγματα, μερικές κοινοτοπίες, αλλά το σημαντικό είναι τι δεν είπε και ποια ήταν τα αποτελέσματα της επίσκεψης.

Το πρώτο που θέλω να σχολιάσω είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης επιστρέφει με άδειες αποσκευές και χωρίς να έχει θέσει το ζήτημα της πώλησης μαχητικών αεροπλάνων τύπου F16 στην Τουρκία.  Το πρόβλημα είναι ότι όχι μόνο δεν έθεσε ζήτημα, αλλά ως αντιστάθμισμα στην προμήθεια των F16 ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε στην αγορά μαχητικών αεροπλάνων τύπου F35. Οπότε ο κ. Μπάιντεν διατήρησε όλες τις πολυεθνικές εταιρείες εξοπλιστικών συστημάτων ικανοποιημένες, ενώ η χώρα μας επιβαρύνεται με επιπλέον 3,5 δις. Επί της ουσίας, μιλάμε για ένα ράλι εξοπλισμών.

Το δεύτερο σημείο, που έχουν σχολιάσει και πολλοί αναλυτές, είναι ότι δεν ανέφερε τη λέξη «Τουρκία» ούτε μία φορά.  Κατά συνέπεια δεν έθεσε το ζήτημα της προκλητικότητας της Τουρκίας και, άρα, δεν πέτυχε καμία καταδίκη για την τουρκική επιθετικότητα.

Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί μία εξωτερική πολιτική που δίνει το δικαίωμα να θεωρούν τη χώρα μας δεδομένη. Προφανώς, από την πλευρά μας δεν θέτουμε ζήτημα συμμαχιών. Θέλουμε, όμως, η Ελλάδα να είναι ισότιμος σύμμαχος και όχι δορυφόρος. Δεν θέλουμε να είναι μία χώρα δεδομένη, γιατί με αυτό τον τρόπο δεν διεκδικείς και δεν κερδίζεις. Η Τουρκία από την άλλη μεριά, εκτός από την προκλητικότητα έναντι της χώρας μας, βλέπουμε ότι κρατάει μία επαμφοτερίζουσα στάση σε πολλά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Δεν υποστηρίζω ότι είναι παράδειγμα προς μίμηση, γιατί ακολουθεί ένα αναθεωρητισμό με τον οποίο διαφωνούμε κάθετα, αλλά βλέπουμε ότι με αυτήν τη στάση μπορεί και διεκδικεί.

Για την αθρόα συμμετοχή νέων μελών στις εσωκομματικές εκλογές

Η αλήθεια είναι ότι η συμμετοχή νέων μελών στη εκλογική διαδικασία ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας. Στην πραγματικότητα μιλάμε για ένα κοινωνικό φαινόμενο. Ένα «κύμα» που πρέπει να επικοινωνήσουμε μαζί του, να το αξιολογήσουμε και να μπορέσουμε ρεαλιστικά, ευέλικτα και αποτελεσματικά να το εντάξουμε σε μία δράση που θα προωθεί το πρόγραμμα και τις θέσεις του κόμματος σε όλο και πιο διευρυμένα ακροατήρια. Ταυτόχρονα, θα πρέπει το νέο μέλος να βρίσκει ικανοποίηση από τη συμμετοχή του στις δραστηριότητες αυτές.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/127761/G.-Mpalafas:-Theloyme-h-Ellada-na-einai-isotimos-symmachos-kai-ochi-doryforos.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων