Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Κάθε προοδευτική-δημοκρατική πολιτική δύναμη είναι εν δυνάμει εταίρος συνεργασίας για την συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης

Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 (στο δημοσιογράφο Γ. Πιέρρο)

25/2/2023

Για την υπόθεση Παππά

Η υπόθεση αυτή έχει μία προϊστορία. Η κυβερνητική πλειοψηφία του Κ. Μητσοτάκη έφτιαξε μια κοινοβουλευτική προανακριτική επιτροπή η οποία αρχικά παρέπεμψε τον Νίκο Παππά για έξι αδικήματα κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Στη συνέχεια τα πέντε από αυτά κατέπεσαν πριν καν ξεκινήσει η όποια δικαστική διαδικασία. Το αποτέλεσμα ήταν ο Νίκος Παππάς να δικάζεται σε Ειδικό Δικαστήριο για πλημμέλημα. Συγκεκριμένα, για παράβαση καθήκοντος στην υπόθεση αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών.

Πρέπει να θυμίσω ότι πριν λίγες μέρες είχαμε το δικαστήριο του Λ. Κρέτσου, στενού συνεργάτη του Νίκου Παππά, για την ίδια υπόθεση. Η απόφαση του Δικαστηρίου, να τονίσω πάλι ότι μιλάμε για την ίδια υπόθεση, ήταν «αθώος», κρίνοντας, μάλιστα τον διαγωνισμό ως άρτιο.

Ας πάμε τώρα στην παράβαση καθήκοντος.  Η Εισαγγελέας κ. Σμυρλή, λίγες μέρες πριν, εισηγήθηκε την αθώωση του Νίκου Παππά, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο διαγωνισμός δεν ήταν άρτιος. Η κ. Σμυρλή, όμως, κατά την έκδοση της απόφασης ήταν ασθενής και δεν παρίστατο στην αίθουσα.  Η απόφαση του Δικαστηρίου όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη την εισήγηση της κ. Σμυρλή, αλλά κινήθηκε στον αντίποδα, επιβάλλοντας τη μέγιστη των ποινών.

Η απόφαση είναι, φυσικά, σεβαστή και υπάρχει η σχετική επίσημη ανακοίνωση του κόμματος μας. Εκεί όμως αρχίζει και τελειώνει η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Μία απόφαση μπορεί να είναι σεβαστή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι είναι εξ ορισμού σωστή, ούτε ότι είναι δίκαιη. Οι αποφάσεις είναι προϊόν κάποιων δικαστών. Επομένως, έχουμε όλο το δικαίωμα να κρίνουμε.

Περιμένουμε να δούμε το σκεπτικό της απόφασης, αλλά δεν μπορώ να μην επιμείνω σε ένα σημείο. Αυτό που έπραξε ο Νίκος Παππάς ήταν να τηρήσει το Σύνταγμα και να θέσει κανόνες σε ένα τοπίο που επί 27 χρόνια λειτουργούσε στο σκοτάδι. Να βάλει τέλος, δηλαδή, στην δωρεάν χρήση των δημόσιων τηλεοπτικών συχνοτήτων.

Το συμπέρασμα από όλο αυτό είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση, ποινικοποιεί την πολιτική αντιπαράθεση. Και να προσθέσω εδώ, συμφωνώντας και επαναλαμβάνοντας την ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα, ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι πολιτικά δειλός, διότι δεν τόλμησε να παραπέμψει τον ίδιο τον Τσίπρα, αλλά «κυνηγά» συνεργάτες του.

Περιμένουμε με τον ίδιο ζήλο να λειτουργήσει και ο κ. Ντογιάκος ώστε να συγκεντρώσει τις υποθέσεις των υποκλοπών σε μία υπόθεση, να ορίσει εισαγγελέα-ανακριτή και να καλέσει μάρτυρες, ώστε να ξεκινήσει, επιτέλους, η διενέργεια ελέγχου για ένα ζήτημα που έχει συγκλονίσει τη χώρα και αφορά τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου.

Για τις επερχόμενες εκλογές και τις πιθανές συνεργασίες

Έχουμε δηλώσει ότι για μας, για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο μόνος πολιτικός αντίπαλος είναι η Δεξιά, ενώ κάθε προοδευτική-δημοκρατική πολιτική δύναμη είναι εν δυνάμει εταίρος συνεργασίας για την συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης.

Είναι εύλογο, κυρίως για κόμματα μικρότερης εκλογικής δύναμης, την προεκλογική περίοδο να θέλουν να περιχαρακώσουν την επιρροή τους. Όμως μετά τις εκλογές ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Κι ακόμη, οι εκλογές με απλή αναλογική είναι το πιο αντικειμενικό σύστημα. Εκφράζει με τον πιο αυθεντικό τρόπο τη θέληση των πολιτών και θέτει τα κόμματα προ των ευθυνών τους.  Γι’αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, παρά την προσπάθεια απαξίωσής της από την ΝΔ.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/141219/G.-Mpalafas:-Kathe-proodeytikh-dhmokratikh-politikh-dynamh-einai-en-dynamei-etairos-synergasias-gia-thn-sygkrothsh-proodeytikhs-kybernhshs.html

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων