Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης στα κατώτερα όρια που επιτρέπει η Ε.Ε.

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, στο τηλεοπτικό κανάλι MEGA TV (στους δημοσιογράφους Ι. Χασαπόπουλο και Α. Βούλγαρη)

22/2/2023

Για την ακρίβεια

Η ακρίβεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις «χτυπά κόκκινο». Ο κόσμος υποφέρει. Το «καλάθι του νοικοκυριού» αποδείχθηκε φιάσκο. Άνθρωποι της αγοράς, όπως ο κ. Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, δηλώνουν ότι το «καλάθι» επηρέασε αρνητικά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και ταυτόχρονα πολλά προϊόντα του «καλαθιού» είναι ακριβότερα από την αγορά. Επιπλέον, είδαμε ότι σε πολλά προϊόντα, σε μια προσπάθεια να μην αντιληφθούν οι καταναλωτές την ακρίβεια, μειώνουν την ποσότητα της συσκευασίας. Η κατάσταση στην αγορά είναι προβληματική. Για παράδειγμα, πάνω από 500 φούρνοι έχουν κλείσει.

Μετά την αποτυχία του «καλαθιού του νοικοκυριού» η κυβέρνηση φέρνει νέο επίδομα (market pass) για αγορά τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Πάλι όμως το ποσό είναι πολύ μικρό και επί της ουσίας δεν καλύπτει ούτε ένα ποσοστό της ακρίβειας.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Έχουμε προτείνει μία σειρά μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας, όπως για παράδειγμα να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης στα κατώτερα όρια που επιτρέπει η Ε.Ε. Για πρώτη φορά η Ε.Ε., προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, άφησε περιθώριο οικονομικών αποφάσεων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες της κάθε χώρας. Για πρώτη φορά δεν απαιτεί οικονομική πειθαρχία. Δεύτερη πρότασή μας είναι να μειωθεί ο ΕΦΚ, όπως έχει γίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η κυβέρνηση αρνείται να το εφαρμόσει ισχυριζόμενη ότι δεν θα μπορεί να ελέγξει την αγορά των καυσίμων. Αυτό, όμως, είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της συνεπαγόμενης απώλειας ελέγχου της αγοράς. Γι’ αυτό μία από τις προτάσεις μας είναι η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ.

Ο μηχανισμός της κυβέρνησης έχει γίνει ορατός: εφαρμόζουν οριζόντια υπερφορολόγηση (ΦΠΑ-ΕΦΚ, με βάση την οποία αυξάνουν τα κρατικά έσοδα, αφήνοντας ανέγγιχτα τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, για να μοιράζουν ανεπαρκέστατα επιδόματα. Με αυτό τον τρόπο αφήνει ανέγγιχτη την αισχροκέρδεια και τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των λίγων και ημετέρων, αλλά τα νοικοκυριά ρημάζονται.

Για την κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο διακυβέρνησής του

Απαντούμε στις αιτιάσεις και στην παρελθοντολογία της ΝΔ για την περίοδο της δικής μας κυβέρνησης λέγοντας ότι είμαστε η μόνη κυβέρνηση που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια (που οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έβαλαν) και, είμαστε η μόνη κυβέρνηση -διαχρονικά- που άφησε χρήματα στα κρατικά ταμεία, το «μαξιλάρι» των 37 δις, σε αντίθεση με τα άδεια ταμεία που μας παρέδωσε.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/141050/G.-Mpalafas:-Na-meiwthei-o-FPA-sta-trofima-kai-sta-eidh-prwths-anagkhs-sta-katwtera-oria-poy-epitrepei-h-E.E.-.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων