Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Οι μέχρι σήμερα εξελίξεις δεν είναι θετικές για τη χώρα μας και αυτό συνιστά πολιτική ήττα για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Κ. Μητσοτάκη

Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ- «Φωνή της Ελλάδας» – webradio (στo δημοσιογράφο Γ. Διονυσόπουλο)

12/10/2022

Για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενόψει των εκλογών

Οι πολιτικές και κοινοβουλευτικές δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν δύο αλληλένδετους στόχους. Από τη μία πλευρά αποκαλύπτουμε με στοιχεία το ποιόν της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Μια πολιτική, δηλαδή, η οποία φτωχοποιεί όλο και περισσότερο τα μεσαία και λαϊκά στρώματα. Επίσης, αναδεικνύουμε θέματα ευαίσθητα, όπως οι υποκλοπές, που η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει. Αναδεικνύουμε, επίσης, το θέμα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, για τα οποία κύρια ευθύνη έχουν οι κυβερνητικές πολιτικές, πέρα από τις διεθνείς καταστάσεις. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στην αισχροκέρδεια των ιδιωτών παρόχων ενέργειας. Κέρδη που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χαρακτηρίσει ως «ουρανοκατέβατα». Ταυτόχρονα, υπάρχει υπερφορολόγηση στα τρόφιμα και στα καύσιμα. Σε λίγες μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα και από το «Πρώτο θέμα», θα έχουμε εκκίνηση τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,55 ευρώ. Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχουν ακόμα παραγγελίες για αγορά πετρελαίου θέρμανσης λόγω της ανασφάλειας που νιώθουν οι πολίτες και της ακρίβειας.

Από την άλλη πλευρά βασικός στόχος μας είναι να προβάλλουμε τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αλλά και τη συνολική πρότασή μας για την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα. Πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις: Το κοινό ευρωομόλογο με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Την ανάγκη για διπλωματική πρωτοβουλία της Ευρώπης για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία. Παράλληλα μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης ενός ευρωπαϊκού πακέτου κυρώσεων προς την Τουρκία, σε περίπτωση παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με έρευνες δυτικά του 28ου μεσημβρινού.

Είναι προφανές ότι υπάρχουν αναλυτικές προτάσεις για κάθε τομέα. Στόχος μας είναι να διαχυθεί το πρόγραμμά μας σε όλους και όλες και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, που θα μας οδηγήσει στην εκλογική νίκη για το σχηματισμό μια προοδευτικής δημοκρατικής κυβέρνησης.

Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Καταρχήν θα ήθελα να αναφερθώ στο νομοσχέδιο που πέρασε, χθες, από την αμερικανική Γερουσία και δεν προβλέπει, δυστυχώς, περιορισμούς για την προμήθεια των F16 στην Τουρκία, παρά την προσπάθεια του γερουσιαστή κ. Μενέντεζ. Φυσικά, περιμένουμε τις εξελίξεις των επόμενων ημερών, δεδομένου ότι ο κ. Μενέντεζ έχει δικαίωμα άσκησης βέτο, το οποίο ελπίζουμε να ασκήσει. Σε κάθε περίπτωση, οι μέχρι σήμερα εξελίξεις δεν είναι θετικές για τη χώρα μας και αυτό συνιστά πολιτική ήττα για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Κ. Μητσοτάκη.

Πάντα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και με στόχο μια αποτελεσματική εξωτερική πολιτική θεωρώ ότι δεν έπρεπε οι ευρωπαίοι σύμμαχοί μας να περιορίζονται μόνο σε δηλώσεις απέναντι στη στάση της Τουρκίας. Από την πλευρά μας χρειάζεται να επιμείνουμε για άμεσες κυρώσεις, στη βάση του πλαισίου του 2019 εάν παραβιαστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Επίσης, σε ζητήματα που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Τουρκία, όπως για παράδειγμα η τελωνειακή ένωση με την Ευρώπη, η Ελλάδα θα πρέπει να την αρνηθεί εφόσον δεν διασφαλίσει ουσιαστικά αντισταθμίσματα για τη χώρα.

Τέλος, πρέπει να πάψουν οι εταίροι μας να ακολουθούν στάση «Πόντιου Πιλάτου» και πολιτικής ίσων αποστάσεων. Όπως, επίσης, θα πρέπει η κυβέρνηση να μην είναι δεδομένη και προβλέψιμη.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/134461/G.-Mpalafas:-Oi-mechri-shmera-ekselikseis-den-einai-thetikes-gia-th-chwra-mas-kai-ayto-synista-politikh-htta-gia-thn-kybernhsh-kai-proswpika-gia-ton-K.-Mhtsotakh.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων