Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Οι νόμοι της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προστάτευαν την πρώτη κατοικία

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό ART TV (στo δημοσιογράφο Γ. Βαθιώτη)

21/2/2023

Για την πολιτική και οικονομική κατάσταση

Ο Κ. Μητσοτάκης μας έχει κατηγορήσει για πολλά κατά τη διακυβέρνησή μας, αλλά ουδείς δεν μας κατηγόρησε ποτέ για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Η περίπτωση Πάτση δεν είναι μεμονωμένη, καθώς υπάρχουν πολλοί «Πάτσηδες» στη ΝΔ. Η κ. Νικολάου πρώην Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής είναι το τελευταίο στη σειρά κρούσμα. Έδινε απευθείας αναθέσεις ζημιώνοντας έτσι το δημόσιο με 2 εκατομμύρια ευρώ. Και μάλιστα οι εταιρείες στις οποίες έκανε τις αναθέσεις ήταν εταιρείες που είχαν ιδρυθεί λίγο πριν την ανάθεση. Μιλάμε για καραμπινάτα σκάνδαλα διασπάθισης του δημοσίου χρήματος. Και όλα αυτά τη στιγμή που ο κόσμος υποφέρει και δεν μπορεί να βγάλει το μήνα. Ο κόσμος πιέζεται αφόρητα από μια σειρά φόρων και αυξήσεων, του ΦΠΑ, του ΕΦΚ, των αυξήσεων στο ρεύμα, κ.λπ. Λύσεις υπάρχουν, αλλά η κυβέρνηση έχει επιλέξει να αφήνει άθιχτη την αισχροκέρδεια, τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των εταιρειών ενέργειας και από τα αυξημένα έσοδα των φόρων να δίνει κάποια επιδόματα «ψίχουλα» για τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Το τελευταίο δείγμα αυτής της πολιτικής είναι το επίδομα στους συνταξιούχους, ύψους από 200 έως 300 ευρώ, ως αντιστάθμισμα στην εξαπάτηση που τους έγινε σε σχέση με την αύξηση του 7,75%.

Να θυμίσω εδώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε νομοθετήσει την 13η σύνταξη ως μόνιμη σύνταξη το 2019, την οποία ψήφισε η ΝΔ ως αντιπολίτευση αλλά κατήργησε όταν ανέλαβε την κυβέρνηση. Και αυτό για να μεταφέρει τους πόρους που είχαν δεσμευτεί για την πληρωμή της 13ης σύνταξης για τη στήριξη της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης. Η άλλη μεγάλη εξαπάτηση των συνταξιούχων είναι η μη καταβολή των αναδρομικών τους. Από την πλευρά μας έχουμε δεσμευτεί ότι: πρώτο, θα επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη και δεύτερο, ότι θα αποδοθούν τα αναδρομικά σε τρεις δόσεις. Σε αυτό να συμπληρώσουμε ότι ακόμα και η αύξηση του 7,75% που προβλεπόταν από το δικό μας νόμο δεν καταβλήθηκε σε όλους τους συνταξιούχους. Και όλα αυτά ενώ οι συνταξιούχοι είχαν υποστεί 12 μειώσεις στις συντάξεις τους την περίοδο των δύο πρώτων μνημονίων που κυβερνούσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

Οι νόμοι της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προστάτευαν την πρώτη κατοικία. Επί των ημερών μας δεν υπήρξε ούτε ένας (1) πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Ο Κ. Μητσοτάκης ψήφισε νέο Πτωχευτικό Κώδικα με τον οποίο καταργήθηκαν όλες οι δυνατότητες ρύθμισης των χρεών και διαπραγμάτευσης των οφειλετών με τις τράπεζες και τους servicers. Επιπλέον, κατήργησε και την φορολόγηση των funds, γεγονός που οδηγεί σε τεράστια απώλεια εσόδων για το δημόσιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ζητήσει από τον Κ. Μητσοτάκη να φέρει άμεσα ΠΝΠ για να ανασταλούν εντελώς οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας μέχρι τις εκλογές. Μετά τις εκλογές με την προοδευτική-δημοκρατική κυβέρνηση που θα σχηματιστεί δεσμευόμαστε ότι θα φέρουμε νόμο που θα προστατεύει πλήρως την πρώτη κατοικία.

Για τις εκλογές

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν δείχνει υπευθυνότητα ούτε στο ζήτημα των εκλογών. Αφήνει να διαρρέονται σενάρια πιθανών ημερομηνιών και, ενώ βρισκόμαστε λίγο πριν τις εκλογές, αυτές δεν εξαγγέλλονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αγωνίζεται για να βγει πρώτο κόμμα στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές και πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε. Θεωρούμε ότι από την πρώτη κάλπη μπορεί να δημιουργηθεί μια δημοκρατική-προοδευτική συνεργασία πάνω σε κοινές προτάσεις και θέσεις που θα οδηγήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης. Εξάλλου, σεβόμαστε το σύστημα της απλής αναλογικής που εκφράζει με τον πιο αυθεντικό και αντικειμενικό τρόπο τη θέληση των πολιτών. Συνεπώς, εφόσον μπορεί να σχηματιστεί μια πλειοψηφική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη δεν βρίσκουμε το λόγο διενέργειας δεύτερων εκλογών.

Για την επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κ. Μπλίνκεν

Η επίσκεψη του ΥΠΕΞ μιας μεγάλης χώρας προκαλεί πάντα το ενδιαφέρον, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για τις ΗΠΑ. Αυτού του είδους οι επισκέψεις πρέπει να αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη χώρα μας. Αυτό που δεν ακούσαμε στη συγκεκριμένη περίπτωση από την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι ο κ. Μπλίνκεν κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα μίλησε για προμήθεια των αεροσκαφών F16 στην Τουρκία. Από την πλευρά του Κ. Μητσοτάκη υπήρξε αφωνία για το συγκεκριμένο ζήτημα. Επιπλέον, δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση για το εάν ο κ. Μπλίνκεν ζήτησε να σταλεί ξανά από τη χώρα μας στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και τί απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης.

Για τις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη

Η κυρία Μπακογιάννη, με το ειδικό της βάρος, επέλεξε αυτή τη χρονική συγκυρία να κάνει λόγο για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και στη ΝΑ Μεσόγειο με την Τουρκία. Την περίοδο που συζητάμε για την ανάγκη υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για την επέκταση των χωρικών υδάτων μας στα 12 ν.μ και να τεθεί τώρα το ζήτημα καθορισμού των ΑΟΖ.

Για τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών

Το βασικό πρόβλημα είναι το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 που εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνών με τα απολυτήρια του Λυκείου. Προφανώς υπάρχουν και επιμέρους ζητήματα, αλλά αυτό είναι που δημιούργησε το όλο πρόβλημα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν επιλέξει το καθένα τον τρόπο στήριξης του αγώνα των καλλιτεχνών, αλλά αυτός ο αγώνας είναι αυτοτελής και εκφράζεται μέσα από το κίνημά τους και τις κινητοποιήσεις τους. Η κυβέρνηση, αφού πρώτα χαρακτήρισε ανόητους τους καλλιτέχνες, ότι δήθεν δεν καταλαβαίνουν τι διαβάζουν, αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και ο Κ. Μητσοτάκης σύρθηκε σε συνάντηση μαζί τους. Από ό,τι φαίνεται η πρωτοβουλία του αυτή δεν έπεισε τους καλλιτέχνες γιατί η ΚΥΑ που εκδόθηκε ως αποτέλεσμα της συνάντησης, δεν αγγίζει τον πυρήνα των αιτημάτων τους. Γι’αυτό και συνεχίζουν τον αγώνα τους.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/141004/G.-Mpalafas:-Oi-nomoi-ths-kybernhshs-toy-SYRIZA-prostateyan-thn-prwth-katoikia.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων