Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Ο κόσμος δεν παραμυθιάζεται γιατί έχει το βίωμα μιας ολόκληρης τετραετίας Μητσοτάκη

Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ (στoυς δημοσιογράφους Γ. Πιτταρά και Γ. Γρηγοριάδη)

26/2/2023

Για την κατάσταση της οικονομίας

Ακούμε στελέχη της ΝΔ να μιλάνε για το σήμερα και είναι σαν να ζούμε σε άλλη χώρα και όχι στην Ελλάδα. Μια χώρα στην οποία όλα πάνε πάρα πολύ καλά, τα παιδιά επιστρέφουν από το εξωτερικό, υπάρχουν προτάσεις και λύσεις κ.λπ. Αυτά είναι μόνο στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη. Ο κόσμος, όμως, δεν παραμυθιάζεται γιατί έχει την εμπειρία. Έχει το βίωμα μιας ολόκληρης τετραετίας Μητσοτάκη. Και αφού είμαστε στη Καθαρή Δευτέρα να σχολιάσω ότι ακόμα και ο υπότιτλος του καναλιού σας σήμερα έγραφε: «Τσιμπημένη η λαγάνα φέτος». Τριάμισι ευρώ πέρυσι, πέντε ευρώ φέτος η λαγάνα. Κι αυτό αφορά όλα τα τρόφιμα. Όλα είναι «τσιμπημένα».

Δεύτερο, επειδή μιλάμε για μια κατάσταση ειδυλλιακή από τη μεριά της ΝΔ. Είναι αλήθεια ή δεν είναι αλήθεια ότι -σήμερα- κινδυνεύουν εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια από πλειστηριασμούς; Αλήθεια, επίσης, είναι ότι εμείς βάλαμε ζητήματα σε σχέση με τους πλειστηριασμούς, τα funds και τα κόκκινα δάνεια και νομοθετήσαμε για αυτά. Ζητήματα που αφορούσαν, για παράδειγμα, την ανάγκη διακανονισμού και την φορολόγηση των funds. Το 2020 ο Κ. Μητσοτάκης, στις 20.4.2020, δήλωνε ότι «το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ θα τον παρατείνουμε για 3 μήνες». Όταν τελείωσαν οι 3 μήνες, τελείωσε και αυτό. Κατήργησε το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που προστάτευε την πρώτη κατοικία και έφερε νέο νόμο που περιλάμβαναν και την πρώτη κατοικία το 2020. Το χτύπημα ολοκληρώθηκε με την τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου.

Επίσης, ένα ζήτημα στο οποίο θέλω να αναφερθώ είναι οι συνταξιούχοι. Το γεγονός είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 νομοθέτησε την 13η σύνταξη. Ο Κ. Μητσοτάκης -τότε- την ψήφισε. Και όταν ήρθε στην κυβέρνηση την κατήργησε. Επίσης, για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Ο Κ. Μητσοτάκης τους εξαπάτησε δύο φορές. Πρώτη φορά, όταν τους παρότρυνε να μην κάνουν προσφυγές προς το ΣτΕ, λέγοντας ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα πάρουν τα αναδρομικά που δικαιούνται, αλλά εκ των υστέρων δεν ισχύει αυτό. Η δεύτερη φορά είναι σε σχέση με την αύξηση από 1.1.2023.  Καταρχήν, ο νόμος για την αύξηση είναι του ΣΥΡΙΖΑ. Ψηφίστηκε το 2017, αλλά επειδή τότε είμασταν σε επιτροπεία, υπήρξε επιμονή από την Τρόικα να θεσμοθετεί το 2017, αλλά να εφαρμοστεί από το 1.1.2023.  Πήγαν, λοιπόν, οι συνταξιούχοι στο ταμείο να πάρουν την αύξηση και είδαν από ελάχιστη ως καθόλου αύξηση. Μετά την αντίδραση των συνταξιούχων, είπε ο υπουργός «θα δώσουμε κάτι το Πάσχα». Αυτό που θα δώσουν είναι ένα εφάπαξ επίδομα 200 με 300 ευρώ, που σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς είναι το μισό της αυξήσεως που είχε προαναγγείλει και προαποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την 1.1.2023.

Η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας δεν πάει καλά και υπάρχει ένα στοιχείο εξαιρετικά αρνητικό που το επιβεβαιώνει. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αγγίζει τα 20 δισεκατομμύρια. Αυτό είναι τεράστιο έλλειμμα που δείχνει ότι η κατάσταση δεν είναι απλώς άσχημη, αλλά προβληματική.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/141228/G.-Mpalafas:-O-kosmos-den-paramythiazetai-giati-echei-to-biwma-mias-oloklhrhs-tetraetias-Mhtsotakh.html

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων