Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Ο κ. Μητσοτάκης έχει τη κύρια ευθύνη

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό ART TV (στους δημοσιογράφους Γ. Βαθιώτη και Μ. Σαραντοπούλου)

19/11/2022

Για τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις

Το ζήτημα των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών ξεπερνά τη λογική μιας κοινοβουλευτικής «κόντρας» μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το γεγονός ότι υπάρχει μία γκάμα παραγόντων που κατηγορούν την κυβέρνηση για παράνομες παρακολουθήσεις και υποκλοπές θέτει την υπόθεση σε άλλη βάση. Είναι μια υπόθεση που δεν προσιδιάζει σε ένα κράτος δικαίου και σε μία δημοκρατία όπως αυτή που θεμελιώθηκε από το 1974 και μετά. Και, φυσικά, δεν μπορούμε να μην συνυπολογίζουμε τη διεθνή κατακραυγή. Εκτός αν θέλουν να μας πείσουν ότι όλα αυτά τα έγκυρα διεθνή έντυπα που επισημαίνουν τις ευθύνες της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του κ. Μητσοτάκη είναι κατευθυνόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι, λοιπόν, μόνο ο Βαξεβάνης. Το συγκρότημα Μαρινάκη, πριν από ένα μήνα βγήκε με πρωτοσέλιδο «Υποκλοπές τέλος» και στη συνέχεια «Το Βήμα» και «Τα Νέα» βγήκαν με συγκεκριμένα ονόματα υπουργών, άλλων στελεχών κ.λπ και καταγγελίες για παρακολουθήσεις, μιλώντας ταυτόχρονα για «μυστικό κέντρο παρακολούθησης από το Μαξίμου». Είναι ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μαρινάκης; Ακόμα και στελέχη της ΝΔ ζητούν διαλεύκανση και έχουν τοποθετηθεί δεικτικά σε σχέση με τη διαχείριση της υπόθεσης.

Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε δύσκολη θέση και αυτό φαίνεται και από τη στάση του. Από την άρνησή του να προσέλθει στη Βουλή και να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.  Ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται αλλά η κοινωνία βοά γνωρίζοντας ότι πρώτη απόφαση του κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού ήταν να περάσει την ΕΥΠ στην δικαιοδοσία του. Ότι άλλαξε το νόμο για να τοποθετήσει το κ. Κοντολέοντα, ο οποίος δεν διέθετε τα προσόντα για τη θέση, αλλά ήταν «άνθρωπός» του και ότι έθεσε ως ενδιάμεσο σε Μαξίμου και ΕΥΠ τον ανιψιό του Δημητριάδη. Όσο κι αν κρύβεται, όμως, ο κ. Μητσοτάκης το γεγονός ότι είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της υπηρεσίας -και άρα έχει τη κύρια ευθύνη- παραμένει. Οπότε, αν δεχθούμε ότι δεν ήξερε τι του γινόταν, είναι ακατάλληλος. Εάν γνώριζε και προσπαθεί να πείσει για το αντίθετο είναι επικίνδυνος. Σε κάθε περίπτωση, είναι υπεύθυνος και πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Όλα στο φως! Ακόμα περιμένουμε να μάθουμε το λόγο εθνικής ασφάλειας για τον οποίο χρειάστηκε να παρακολουθηθεί ο κ. Ανδρουλάκης.

Για το νομοσχέδιο που αφορά την ΕΥΠ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει ένα νομοσχέδιο υποστηρίζοντας ότι «τακτοποιεί» τα «ατακτοποίητα» γύρω από το θέμα των παρακολουθήσεων. Το πρώτο που χρήζει σχολιασμού είναι ότι βγήκε στη διαβούλευση για μόλις επτά μέρες. Δεύτερο δεν συμβουλεύτηκε την ΑΔΑΕ, την κατεξοχήν αρμόδια για αυτά τα ζητήματα. Τρίτο και πολύ ουσιαστικό. Φέρνει μια διάταξη με την οποία ορίζει ότι για να ενημερωθεί κάποιος ότι έχει παρακολουθηθεί, θα πρέπει να παρέλθουν τρία χρόνια (!) από τη μέρα λήξης της παρακολούθησης. Ταυτόχρονα, σε άλλη διάταξη ορίζεται ότι το υλικό παρακολούθησης καταστρέφεται σε έξι μήνες.  Επίσης, ορίζεται ότι η προμήθεια του όποιου παράνομου λογισμικού -τύπου Predator- θα είναι απόφαση της ΕΥΠ και όχι της πολιτικής ηγεσίας. Τέλος, δεν θα έχει αναδρομική ισχύ. Όλα αυτά δείχνουν ότι μιλάμε για ένα νομοσχέδιο συγκάλυψης.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/136419/G.-Mpalafas:-O-k.-Mhtsotakhs-echei-th-kyria-eythynh.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων