Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Ο κ. Μητσοτάκης δεν χτυπάει την αισχροκέρδεια, αλλά τα νοικοκυριά και τη μεσαία τάξη

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό ART TV (στη δημοσιογράφο Ελ. Κοσμοπούλου)

29/04/2022

Για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση

Η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση δεν είναι αποτέλεσμα του πολέμου, όπως θέλει η κυβέρνηση να τα παρουσιάζει, αλλά πλήττουν την ελληνική κοινωνία από πέρσι το καλοκαίρι. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όσο και τα νοικοκυριά καθώς και φορείς των μεσαίων στρωμάτων καλούσαμε στη λήψη μέτρων. Η στρατηγικού χαρακτήρα καθυστέρηση αποτελεί μια τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης, χαρακτηριστικό της ανεμελιάς της. Να θυμίσω μόνο τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος ύψους 2 με 3 ευρώ.

Η σημερινή πραγματικότητα αποδεικνύει ότι τα περιθώρια παρέμβασης για τον έλεγχο των τιμών είναι μεγάλα. Για παράδειγμα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, χώρες του ευρωπαϊκού νότου, διεκδίκησαν και πέτυχαν σε πρόσφατη σύνοδο κορυφής τη λήψη σημαντικών μέτρων που οδήγησαν στη μείωση των τιμών κατά 40% περίπου. Η Γαλλία, με δεδομένο το δημόσιο έλεγχο της ενέργειας, πήρε σημαντικά φορολογικά μέτρα για τον έλεγχο των τιμών.

Ως προς το τι θα κάναμε εμείς, ενδεικτικά αναφέρω ότι δεν θα ιδιωτικοποιούσαμε τη ΔΕΗ και μάλιστα σε τέτοιες συνθήκες, δεν θα προχωρούσαμε σε βίαιη απολιγνιτοποίηση, δεν θα δίναμε προκλητικούς μισθούς στα golden boys, θα παίρναμε συγκεκριμένα μέτρα για ρύθμιση της αγοράς και για επιβολή πλαφόν στις τιμές. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης, κατόπιν πίεσης από τον Αλέξη Τσίπρα, αναγκάστηκε με μεγάλη καθυστέρηση να αναγνωρίσει την αισχροκέρδεια των ιδιωτών παρόχων ενέργειας και της ιδιωτικοποιημένης πλέον ΔΕΗ, φαινόμενο που η ίδια η Κομισιόν χαρακτήρισε «ουρανοκατέβατα» κέρδη. Ακόμα όμως αναμένουμε τη φορολόγησή τους, όπως είχε υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης προ διμήνου.

Το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, οι πολίτες, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε απόγνωση. Δεν αντέχουν να περιμένουν τα μέτρα που ΘΑ ληφθούν το καλοκαίρι. Ο τζίρος των επιχειρήσεων μειώνεται, την ίδια στιγμή που οι τιμές που πληρώνουν οι πολίτες και τα νοικοκυριά έχουν φτάσει στα ύψη. Και ακόμη, έχουμε 25 με 26 χιλιάδες εντολές για διακοπή ρεύματος, εξαιτίας της αδυναμίας πληρωμής των αστρονομικών λογαριασμών.

Για τα μέτρα αντιμετώπισης

Σήμερα είχαμε την αδιανόητη δήλωση του βουλευτή της ΝΔ κ. Βασίλη Οικονόμου «το τζάμπα πέθανε», μια δήλωση απολύτως συνειδητή από την πλευρά του που φανερώνει τη νοοτροπία της κυβέρνησης και τον κυνισμό της. Για κάθε μέτρο ανακούφισης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η κυβέρνηση αντιπαραθέτει ότι δεν υπάρχουν “λεφτόδεντρα”. Όμως η κυβέρνηση βρίσκει λεφτά για τα golden boys και για τον κ. Στάση. Λεφτά για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης βρήκαν. Για τον κόσμο δεν βρίσκουν. Μας κατηγορούν ότι οι προτάσεις μας δεν είναι ρεαλιστικές. Ρεαλιστικές λύσεις χωρίς να θίγεται κανείς δεν υπάρχουν. Ή θα θίξεις την αισχροκέρδεια ή θα θίξεις το λαό. Ο κ. Μητσοτάκης δεν χτυπάει την αισχροκέρδεια, αλλά τα νοικοκυριά και τη μεσαία τάξη. Αν μπει για παράδειγμα πλαφόν στις χονδρικές τιμές ενέργειας προφανώς θα θίξεις τα συμφέροντα των ιδιωτών παρόχων, αλλά θα βοηθήσεις το λαό. Όλα είναι ζήτημα προτεραιοτήτων.

Για τα ελληνοτουρκικά

Με την προκλητική στάση της Τουρκίας των τελευταίων ημερών, άνοιξε για άλλη μια φορά με επικίνδυνο τρόπο το ζήτημα της προκλητικής στάσης της Τουρκίας. Θεωρούμε ότι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και η επικείμενη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν θα πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία να τεθούν τα ζητήματα των δεσμεύσεων για κυρώσεις και της μη πώλησης των F16 στην Τουρκία. Αυτό, μεταξύ άλλων, επιβάλλει το εθνικό συμφέρον και η υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/126084/G.-Mpalafas:-O-k.-Mhtsotakhs-den-chtypaei-thn-aischrokerdeia-alla-ta-noikokyria-kai-th-mesaia-taksh.html#

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων