Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο κατεξοχήν εκφραστής της συντήρησης

Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών στο δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό του Πειραιά – Κανάλι 1 (στο δημοσιογράφο Ν. Μπαρδούνια)

12/04/2022

Για την ακρίβεια και τα μέτρα αντιμετώπισης της

Χθες είχαμε μία αύξηση σοκ στα σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 36%. Τα νοικοκυριά βρίσκονται σε απόγνωση. Οι εκπρόσωποι της μεσαίας τάξης μιλάνε για μέτρα «ασπιρίνες» από πλευρά Μητσοτάκη. Και η κυβέρνηση εξακολουθεί να εφαρμόζει την ίδια ελλιπέστατη πολιτική, αρνούμενη μία σειρά δεδομένων. Για παράδειγμα, ενώ η Κομισιόν αναγνωρίζει την αισχροκέρδεια των εταιρειών ενέργειας αποκαλώντας μάλιστα τα υπερκέρδη τους «ουρανοκατέβατα», ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχθεί στη Βουλή την ύπαρξή τους μόνο μετά από την παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα. Αλλά ακόμα περιμένουμε τη φορολόγηση των υπερκερδών των τεσσάρων εταιρειών παροχής ενέργειας συμφερόντων. Γιατί δεν προχωρά στην φορολόγησή τους;

Ανακοινώνει, επίσης, ελλιπέστατα μέτρα, αλλά πρωτοβουλία για παρέμβαση στο καρτέλ ενέργειας με πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου αρνείται να λάβει. Ένα μέτρο που αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν πάρει, όπως επίσης, πολλές χώρες έχουν προχωρήσει στη μείωση του ΕΦΚ. Εκτός αυτών των μέτρων, που θεωρούμε απαραίτητα, έχουμε προτείνει μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ώστε να ενισχυθεί στοιχειωδώς η αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων. Είναι μια σειρά μέτρων που θεωρούμε απολύτως αναγκαία και άμεσα. Θα έπρεπε να εφαρμοστούν εδώ και μήνες. Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως προτεραιότητα είναι οι λίγοι και όχι οι πολλοί. Το απέδειξε με τη φορολογική πολιτική στα μερίσματα των εταιριών, με τη μείωση των γονικών παροχών στις μεγάλες περιουσίες, με την απίστευτη σπατάλη στις απευθείας αναθέσεις, με την πριμοδότηση των golden boys κ.λπ. Μέτρα, δηλαδή, υπέρ των λίγων.

Για το σύνθημα του Κ. Μητσοτάκη για τις επόμενες εκλογές: «με την πρόοδο ή τη συντήρηση»

Η ελληνική γλώσσα είναι μια γλώσσα ακριβής. Η παράταξη της δεξιάς, ανέκαθεν, ήταν -και είναι- η παράταξη της συντήρησης. Είναι μία παράταξη ενάντια σε ό,τι θεωρείται προωθητικό. Για παράδειγμα, η πολύμορφη κρίση που περνάμε απαιτεί ενίσχυση των δημόσιων δομών. Αυτό, σήμερα, συνιστά μία προοδευτική λύση. Στο παγκόσμιο λεξιλόγιο ότι βοηθά τους λαούς και τους πολίτες θεωρείται προοδευτικό.

Οι δυνατότητες που δίνει η σημερινή κοινωνία για τους πολλούς είναι πολύ περισσότερες από αυτές που δίνει η κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο κατεξοχήν εκφραστής της συντήρησης και, μάλιστα, με αποφύσεις της ακροδεξιάς και στο επίπεδο της στελέχωσης της κυβέρνησής του και στο επίπεδο των απόψεων.

Επομένως, είναι τουλάχιστον αστείο να μιλά για πρόοδο ή συντήρηση εντάσσοντας το κόμμα του και την κυβέρνηση του στη πλευρά της προόδου.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Οι ανακοινώσεις μελλοντικών υποψηφιοτήτων και οι διαρροές περί δυσαρέσκειας για υπουργούς από το Μαξίμου εκπέμπουν ένα μήνυμα, από τη μία πλευρά ανασφάλειας του κ. Μητσοτάκη και από την άλλη πλευρά αίσθημα ανασφάλειας στην κοινωνία. Παρά, δηλαδή, το γεγονός ότι επιμένει στο σενάριο ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας του, πολλές από τις ενέργειές του προϊδεάζουν το αντίθετο.

Εμείς σε κάθε περίπτωση και με σταθερό προσανατολισμό το συμφέρον της χώρας και όχι το κομματικό συμφέρον, θεωρούμε ότι πρέπει να σταματήσει αυτός ο κυβερνητικός κατήφορος και να πάμε σε εκλογές, όπου ο λαός θα αποφασίσει. Βασική προϋπόθεση να έχει λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Είμαστε ένα ανοικτό κόμμα που συζητάει με ανοικτές πόρτες. Ένας από τους βασικούς στόχους που θέτει το συνέδριό μας είναι η επίτευξη της εκλογικής αντιστοίχισης με τις κοινωνικές διεργασίες και τους συσχετισμούς στους κοινωνικούς φορείς. Να προσαρμοστεί η πολιτική μας δουλειά ώστε να αντιστοιχηθεί η πολιτική επιρροή μας με την κοινωνική ανταπόκριση και αποδοχή.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/125492/G.-Mpalafas:-O-k.-Mhtsotakhs-einai-o-kateksochhn-ekfrasths-ths-synthrhshs.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων