Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Ο νέος νόμος για τη λειτουργία της ΕΥΠ επιχειρεί να θεσμοθετήσει τη συγκάλυψη

Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών στον διαδικτυακό κανάλι ONE CHANNEL (στη δημοσιογράφο Μ. Μπάρμπα)

9/12/2022

Για τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή

Ο Τσίπρας χθες στη Βουλή έθεσε το αυτονόητο ερώτημα εάν παρακολουθείτο ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και ο υπουργός κ. Χατζηδάκης. Και συμπλήρωσε ότι εάν αποδειχθεί η παρακολούθησή τους, ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να παραιτηθεί. Ο κ. Μητσοτάκης όμως απέφυγε να απαντήσει με κατηγορηματικό και σαφή τρόπο. Μια τέτοια απάντηση θα διευκόλυνε τη διαλεύκανση της υπόθεσης και θα οδηγούσε στη βελτίωση του πολιτικού κλίματος. Αυτό που περιμέναμε να ακούσουμε από τον κ. Μητσοτάκη ήταν μια ξεκάθαρη δήλωση ότι δεν έγινε καμία παράνομη παρακολούθηση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων και παραγόντων της πολιτικής ζωής κ.λπ. Είναι εθνικά επιζήμιο να παρακολουθείται ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων διότι πρόκειται για ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Τα στοιχεία υπάρχουν και έχουν δημοσιευθεί σε μια σειρά εντύπων τόσο του εγχώριου όσο και του διεθνούς Τύπου, γεγονός που έχει καταστήσει τη χώρα στόχο διεθνούς κατακραυγής . Μόλις χθες η έγκριτη εφημερίδα New York Times αποκάλυψε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας παραχώρησε άδεια εξαγωγής του κακόβουλου λογισμικού Predator τουλάχιστον σε μία χώρα, τη Μαδαγασκάρη, αποκάλυψη που επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου. Υπεύθυνος του συγκεκριμένου τμήματος του ΥΠΕΞ είναι ο πρώην στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη, κ. Σμυρλής.

Και προφανώς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη δήλωση της εισαγγελέως κ. Βλάχου ότι θα παρακολουθούσε ακόμα και την Πρόεδρο της δημοκρατίας. Τέτοιες δηλώσεις υποδηλώνουν ότι κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ του κ. Κοντολέοντος και του Μαξίμου.

Μπροστά στα ερωτήματα που έχουν τεθεί, αναμένουμε μια ξεκάθαρη απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη και όχι υπεκφυγές και αόριστες απαντήσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος έθεσε εαυτόν ως επικεφαλής της ΕΥΠ. Εάν θέλει την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης δεν έχει παρά να το πράξει. Η ευθύνη είναι όλη δική του.

Δεδομένου ότι το ζήτημα των παράνομων παρακολουθήσεων και των υποκλοπών πλήττει ευθέως τον πυρήνα της δημοκρατίας μας και του κράτους δικαίου, η υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο την αντιπολίτευση, αλλά κάθε δημοκρατικό πολίτη, ανεξαρτήτως της ιδεολογικής του ταυτότητας, γεγονός που έχει φέρει σε δύσκολη θέση πολλά στελέχη και βουλευτές της ΝΔ, που έχουν δηλώσει με σαφή τρόπο την αντίθεσή τους.

Προκαλεί δε εντύπωση το γεγονός ότι κανείς από τους παρακολουθούμενους που τα ονόματά τους έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν έχει προχωρήσει σε μήνυση εναντίον των δημοσιογράφων που αποκάλυψαν τα στοιχεία.

Για το νέο νόμο λειτουργίας της ΕΥΠ

Ο νέος νόμος για τη λειτουργία της ΕΥΠ επιχειρεί να θεσμοθετήσει τη συγκάλυψη. Αυτό φαίνεται από μια σειρά διατάξεων: ενημέρωση του παρακολουθούμενου μετά την παρέλευση τριετίας από τη λήξη της παρακολούθησης, καταστροφή των στοιχείων της παρακολούθησης στο εξάμηνο καθώς και η μη αναδρομικότητα της ισχύος του.

Πρόκειται για ένα νόμο με τον οποίο διαφώνησαν όχι μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, η καθ’ ύλην αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), η ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ), η ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων και η Ένωση Εισαγγελέων και Δικαστών. Η ετεροχρονισμένη προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη, κατά τη χθεσινή συζήτηση, να συμψηφίσει τις ευθύνες του με καταγγελίες για δήθεν παράνομες παρακολουθήσεις επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι αστεία και αστήρικτη. Μία ολόκληρη τετραετία διακυβέρνησής μας δεν υπήρξε ουδεμία νύξη από τον κ. Μητσοτάκη ή οποιοδήποτε άλλο στέλεχος για παράνομες παρακολουθήσεις, παρά μόνο τώρα που πιάστηκαν «με τη γίδα στην πλάτη».

Για την οικονομία και την ακρίβεια

Τα χθεσινά στοιχεία που δημοσίευσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης (ΣΕΛΠΕ) και η ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι ο ένας στους δύο πολίτες μειώνει τις αγορές του και άρα μειώνεται η κατανάλωση. Το 33% του εισοδήματος πηγαίνει στην πληρωμή των λογαριασμών κοινής ωφέλειας. Επίσης, η αμόλυβδη βενζίνη κινείται επί ένα μήνα στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρώπης. Οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος διαρκώς αυξάνονται. Η ΕΛΣΤΑΤ δηλώνει ότι υπάρχει αρνητική πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης του επόμενου έτους.

Την δυσχερή αυτή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες δεν τη διαπιστώνει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά πολλοί από τους φορείς της αγοράς, όπως το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ο ΣΕΛΠΕ, η ΓΣΕΒΕΕ. Όλοι κάνουν λόγο για ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει μια σειρά από συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες αρνείται πεισματικά να ακολουθήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όταν αυτές ήδη εφαρμόζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η κυβέρνηση όμως, για το μόνο που νοιάζεται είναι να σιγοντάρει την απληστία των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων ενέργειες, κ,λπ.

Τέλος, επειδή γίνεται πολύ συζήτηση αυτό το διάστημα για τις συντάξεις, να θυμίσω επί κυβερνήσεώς μας και παρά τις δύσκολες, μνημονιακές συνθήκες που επικρατούσαν, νομοθετήσαμε την 13η σύνταξη την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπευσε να καταργήσει, ενώ την είχε υπερψηφίσει ως αξιωματική αντιπολίτευση. Και σαν μην έφτανε αυτό αρνείται να καταβάλλει τα αναδρομικά που επιδικάστηκαν από το ΣτΕ στους συνταξιούχους. Αντιθέτως, αυτές τις μέρες προχώρησε σε μείωση των φόρων στα μερίσματα των εφοπλιστών, δείγμα της φιλοσοφίας της κυβέρνησης να ενισχύει τους πλούσιους και να αδιαφορεί για τους υπόλοιπους.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/137607/G.-Mpalafas:-O-neos-nomos-gia-th-leitoyrgia-ths-EYP-epicheirei-na-thesmothethsei-th-sygkalypsh.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων