Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Ο νόμος – «έκτρωμα» για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη προτρέπει θεσμικά τον νοσοκομειακό γιατρό να προσπαθήσει να ενισχύσει το πενιχρό του εισόδημα μέσα από την τσέπη του ασθενούς

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ (στoυς δημοσιογράφους Γ. Ντσούνο και Χρ. Κούτρα)

2/12/2022

Για το νόμο του Υπουργείου Υγείας

Ο νόμος – «έκτρωμα» για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη προτρέπει θεσμικά τον νοσοκομειακό γιατρό να προσπαθήσει να ενισχύσει το πενιχρό του εισόδημα μέσα από την τσέπη του ασθενούς.

Είναι ένας νόμος που εξουθενώνει τους νοσοκομειακούς γιατρούς, με το να τους δίνεται η δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματός τους και εκτός δημόσιων νοσοκομείων, είτε με τη λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων, είτε με συνεργασίες σε ιδιωτικές κλινικές πέραν του ωραρίου τους, προκειμένου να αυξήσουν το εισόδημά τους. Και αυτό, φυσικά, σε βάρος της τσέπης του ασθενούς και του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η δική μας πρόταση, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τους εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς του ιατρικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, είναι η αύξηση του μισθού του πρωτο-διοριζόμενου γιατρού στα 2.000 ευρώ. Μια πρόταση αδιανόητη για τη σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη που ως βασικές προτεραιότητες έχει τις ιδιωτικοποιήσεις και όχι την ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν υγείας και της ισότιμης πρόσβασης των πολιτών σε αυτή. Αν θέλουμε να έχουμε γιατρούς ταγμένους στο λειτούργημά τους θα πρέπει να υπάρχει ένα μισθολόγιο αξιοπρέπειας και όχι να του κλείνουν το μάτι και να τον προτρέπουν στην άσκηση ιδιωτικής ιατρικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το νομοσχέδιο αυτό συνάντησε την αντίδραση στελεχών της δεξιάς που είναι επικεφαλής φορέων και συλλόγων του υγειονομικού χώρου, όπως ο κ. Εξαδάκτυλος -πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, η κ. Παγώνη – πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ο κ. Πατούλης- πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας. Μαζί με αυτούς το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η ΑΔΕΔΥ, σύλλογοι ασθενών, κ.λπ. δήλωσαν την έντονη αντίθεσή τους.

Για τις εκλογές

Οι εκλογές θα έπρεπε να έχουν γίνει προχθές. Το σίγουρο είναι ότι αν ο Κ. Μητσοτάκης ένιωθε ότι θα κέρδιζε τις εκλογές θα τις είχε ήδη προκηρύξει. Δεν μπορούμε προφανώς να προβλέψουμε πότε ακριβώς θα γίνουν οι εκλογές, αλλά το σίγουρο είναι ότι εμείς είμαστε έτοιμοι και θεωρούμε ότι με την ψήφο του λαού θα είμαστε πρώτη δύναμη. Έχουμε παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που με το σύστημα της απλής αναλογικής έχουν σχηματίσει κυβερνήσεις προοδευτικού προσανατολισμού σε μία κοινή προγραμματική βάση. Είμαστε σίγουροι, ότι μπορούμε να το πετύχουμε και εμείς.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/137234/G.-Mpalafas:-O-nomos-%E2%80%93-ektrwma-gia-th-deyterobathmia-perithalpsh-protrepei-thesmika-ton-nosokomeiako-giatro-na-prospathhsei-na-enischysei-to-penichro-toy-eisodhma-mesa-apo-thn-tseph-toy-asthenoys.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων