Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δεσμευτεί ότι η πρώτη νομοθετική μας πράξη θα εμποδίζει το πλιάτσικο της περιουσίας του ελληνικού λαού και θα ρυθμίζει με τρόπο ορθολογικό και δίκαιο τα όποια χρέη

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, στο δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό Ν. Ηρακλείου “Επικοινωνία 94.0 FM” (στο δημοσιογράφο Γ. Βαθιώτη)

16/2/2023

Για τα νέα μέτρα «στήριξης»

Θέλω να ξεκινήσω με μια είδηση των τελευταίων ωρών.  Η κυβέρνηση πήρε πίσω τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Τα λεγόμενα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των εταιρειών, παρόλα όσα μας έλεγε η κυβέρνηση, απαλλάσσονται από κάθε φορολόγηση. Και αυτό συνδέεται με το ερώτημα που μου κάνατε, για να δούμε ποιους πραγματικά στηρίζει αυτή η κυβέρνηση. Όσον αφορά ειδικά τους συνταξιούχους, η κυβέρνηση τους έχει εξαπατήσει με έναν απαράδεκτο τρόπο. Όλα τα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν δόθηκε καμία αύξηση στους συνταξιούχους. Αντιθέτως, κατάργησε τη 13η σύνταξη που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε θεσπίσει ως μόνιμη σύνταξη. Επιπλέον, δεν τους επιστρέφει τα αναδρομικά και μάλιστα αφού πρώτα τους εξαπάτησε αποτρέποντάς τους να καταθέσουν προσφυγή για αυτά στο ΣτΕ. Τέλος, η μοναδική αύξηση που τους δίνει είναι η αύξηση του 7,75%, μια αύξηση που είχε προβλεφθεί με δικό μας νόμο ότι θα εφαρμοστεί από 1.1.2023.

Εμείς έχουμε επιλέξει ως κίνηση πολιτικού συμβολισμού την απόλυτα θεσμική επιλογή της αποχής από τις ψηφοφορίες. Θα διατυπώσουμε όμως τις απόψεις και τα επιχειρήματά μας στη Βουλή. Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπάτησε τους συνταξιούχους ακόμα και με την αύξηση του 7,75%, καθώς πολλοί συνταξιούχοι που πήγαν να λάβουν τις συντάξεις τους δεν είδαν καμία αύξηση ή είδαν ασήμαντες αυξήσεις. Μετά την κατακραυγή των συνταξιούχων, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποσχεθεί ένα επίδομα ύψους 200 έως 300 ευρώ.

Θεωρούμε ότι οι παροχές αυτές έχουν καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα. Να σας θυμίσω ότι κάθε παροχή που κάναμε εμείς ως κυβέρνηση ακόμα και έξι μήνες πριν από τις εκλογές του 2019 χαρακτηριζόταν από τον Κ. Μητσοτάκη ως προεκλογική. Οι δε παροχές που υπόσχεται για μετά τις εκλογές δεν μπορούν να γίνουν πιστευτές από κανέναν. Τόσα χρόνια ο Κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του λειτουργούν σε πολύ ευνοϊκές συνθήκες, σε σχέση με τη δική μας δημοσιονομική κατάσταση. Να τονίσω ότι η ΕΕ, αρχικά λόγω της πανδημίας και εν συνεχεία λόγω της ενεργειακής κρίσης, αφήνει το περιθώριο στις εθνικές κυβερνήσεις να στηρίξουν τους πολίτες τους χωρίς τους γνωστούς δημοσιονομικούς περιορισμούς. Ο Κ. Μητσοτάκης, όμως, επέλεξε να στηρίξει τους λίγους και όχι τους πολλούς, τα μεσαία στρώματα, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους αγρότες.

Για τους πλειστηριασμούς

Επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Σε αυτό πρέπει να είμαστε σαφείς. Τώρα η κυβέρνηση πέταξε το μπαλάκι στον Άρειο Πάγο, ο οποίος σε χρόνο ρεκόρ έβγαλε αυτήν την απόφαση που αφήνει ελεύθερα τα funds και τις τράπεζες να ρημάζουν την περιουσία του κόσμου. Όλοι πλέον έχουν γίνει «Πάτσηδες», ο Πάτσης δεν είναι πια μόνον ένας. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Το πρώτο που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να περάσει μια απόφαση ο Κ. Μητσοτάκης με ΠΝΠ που θα αναστέλλει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας έως τις εκλογές. Κανένας δεν τον εμποδίζει να προχωρήσει στην έκδοση μιας τέτοιας ΠΝΠ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δεσμευτεί ότι η πρώτη νομοθετική μας πράξη, ο πρώτος νόμος που θα φέρουμε προς ψήφιση στη νέα Βουλή με προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, θα είναι ένας νόμος που θα εμποδίζει το πλιάτσικο της περιουσίας του ελληνικού λαού και θα ρυθμίζει με τρόπο ορθολογικό και δίκαιο τα όποια χρέη.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/140748/G.-Mpalafas:-O-SYRIZA-PS-echei-desmeytei-oti-h-prwth-nomothetikh-mas-praksh-tha-empodizei-to-pliatsiko-ths-perioysias-toy-ellhnikoy-laoy-kai-tha-rythmizei-me-tropo-orthologiko-kai-dikaio-ta-opoia-chreh.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων