Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Πρέπει άμεσα να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β΄3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN (στους δημοσιογράφους Δ. Καμπουράκη και Π. Στάθη)

22/12/2022

Για την τροπολογία του market pass

Η ΝΔ στην τροπολογία για το επίδομα του food pass συμπεριέλαβε μείωση της φορολόγησης των διυλιστηρίων και, μάλιστα στο μικρότερο ποσοστό που επιτρέπει η ΕΕ.  Είναι μία διάταξη που δίνει δώρα στα διυλιστήρια.  Κι αυτό γιατί χαρακτηρίζει ως «δαπάνη» την κρατική επιδότηση, δηλαδή ως έξοδο της επιχείρησης, δίνοντας τη δυνατότητα να εκπίπτει από τη φορολόγηση.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δείξει την προτίμησή του για τις μεγάλες επιχειρήσεις με πολλούς τρόπους.  Να θυμίσω ότι τον Μάρτιο στη Βουλή μίλαγε για φορολόγηση 90% των υπερκερδών των εταιρειών παρόχων ενέργειας, δηλαδή, των «ουρανοκατέβατων» κερδών σύμφωνα με την ΕΕ και στη συνέχεια μείωσε με έναν ιδιόμορφο και λανθασμένο υπολογισμό τη φορολογητέα ύλη από 2 δις. σε 650 εκατ.

Διανύουμε μία περίοδο κρίσης την οποία υφίστανται κυρίως η μεσαία τάξη και τα χαμηλόμισθα στρώματα.  Αντίθετα, οι λίγες μεγάλες εταιρείες ενέργειας και καυσίμων, καθώς και κάποιες κατασκευαστικές εταιρείες και επιχειρήσεις τροφίμων κερδίζουν από αυτήν.  Όταν μία χώρα βρίσκεται σε περίοδο κρίσης, που υποφέρουν οι πολίτες, η κυβέρνηση δεν πρέπει να ψάχνει τρόπους να «εξυπηρετήσει» τους τραπεζίτες, τους πλοιοκτήτες, τους παρόχους ενέργειας και τις λίγες μεγάλες αλυσίδες τροφίμων ή κατασκευαστικές εταιρείες.  Αναζητεί λύσεις και μέτρα για τους πολλούς.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε τη δυνατότητα να καταθέσει ταυτόχρονα δύο τροπολογίες και να μην συνδέσει το επίδομα του food pass με τη μείωση της φορολόγησης των διυλιστηρίων.  Είναι προφανές ότι λειτούργησε εκ του πονηρού.  Ως προς την ουσία, όμως, του επιδόματος, θα ήθελα να σχολιάσω ότι είναι ασήμαντο. Μιλάμε για 0,70 λεπτά τη μέρα.  Επιπλέον, οι εκπρόσωποι της αγοράς δηλώνουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να αυξήσουν τις τιμές στο ράφι. Άρα, δεν προσφέρει καμία ανακούφιση στα νοικοκυριά, αντίθετα ενισχύει την αύξηση των τιμών.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι χρειάζεται να αλλάξει η φιλοσοφία της πολιτικής που ακολουθείται.  Διανύουμε μία περίοδο όπου έχουν αρθεί οι δεσμεύσεις από την ΕΕ, προκειμένου να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε χώρας.  Υπάρχουν προτάσεις για γενναία μέτρα και, ήδη, πολλές χώρες έχουν προχωρήσει στην υλοποίησή τους.  Πρέπει άμεσα, λοιπόν, να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/138269/G.-Mpalafas:Prepei-amesa-na-allaksei-to-meigma-ths-politikhs-poy-akoloythei-h-kybernhsh-Mhtsotakh.html

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων