Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής χρειάζεται η μέγιστη εθνική συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων

Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών στο ραδιοφωνικό σταθμό ART FM 90.6 (στη δημοσιογράφους Β. Πολύζου)

04/06/2022

Για την αποκάλυψη παραποίησης εγγράφου του FBI που αφορά την υπόθεση Novartis

Καταρχήν να θυμίσω ότι η υπόθεση Novartis είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο. Όπως αποκαλύφθηκε από ενδελεχείς έρευνες των φορολογικών αρχών στις ΗΠΑ η εταιρεία είχε προχωρήσει σε χρηματισμό πολιτικών και άλλων προσώπων σε μία σειρά από χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προκειμένου να προωθηθούν τα προϊόντα της. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, πλήρωσε μετά από διακανονισμό με τις αμερικανικές αρχές 350.000.000 δολάρια.

Στη χώρα μας, αντί η υπόθεση να προχωρήσει στη δικαιοσύνη, η ελληνική κυβέρνηση άρχισε να κατηγορεί δημοσιογράφους -που έκαναν τη σχετική έρευνα- και εισαγγελείς -που είχαν αναλάβει την υπόθεση- σε μία προσπάθεια «κουκουλώματος». Η ελληνική κυβέρνηση χαρακτήρισε την υπόθεση ως σκευωρία διαφόρων παραγόντων και όχι σκάνδαλο. Μπορούμε, λοιπόν, να υποθέσουμε ότι αφού δεν θεωρούν ότι υπάρχει σκάνδαλο, δεν υπάρχει δηλαδή χρηματισμός από πλευράς Novartis, δεν πρόκειται η ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει από την εταιρεία τίποτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα στέλεχος του FBI και στέλεχος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, ζήτησε να καταθέσει και του αρνήθηκαν.

Ας έρθουμε, όμως στο τελευταίο εύρημα στην υπόθεση Novartis. Αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε έγγραφο του FBI με συγκεκριμένη αναφορά προσώπων και ενεργειών, το οποίο απεστάλη στην Ελλάδα και κατά τη μετάφραση του εγγράφου κάποια στοιχεία «εξαφανίστηκαν».  Συγκεκριμένα, αναφέρονταν ότι ο κ. Α. Λοβέρδος (βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και πρώην υπουργός Υγείας) έλαβε το ποσό των 20.000 ευρώ, το οποίο «ξεπλύθηκε» μέσω μία συγκεκριμένης εταιρείας, προκειμένου να προωθηθεί το φάρμακο Lucentis της Novartis αντί άλλου φαρμάκου.

Χωρίς να μπορούμε να πούμε ποιος το έκανε, το γεγονός αυτό καθαυτό είναι παράνομο. Για αυτό εξάλλου επενέβη η Εισαγγελία. Από εκεί και πέρα, είναι λογικό να προκύπτουν απορίες για το ποιόν εξυπηρετεί αυτή η παραποίηση.

Είναι πάντως γεγονός ότι πρακτικές παραποίησης, πλαστογραφιών, προσωπικών διώξεων κ.λπ θυμίζουν περισσότερο μαφιόζικες πρακτικές, παρά ένα κράτος δικαίου και μία ευνομούμενη πολιτεία.

Για την προκλητικότητα και επιθετικότητα του Ερντογάν

Δυστυχώς, ενώ έχουμε ανοικτά τα θέματα της οικονομίας, της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης που βασανίζουν και προβληματίζουν τον ελληνικό λαό, έχουμε και την προκλητικότητα και την επιθετικότητα του Ερντογάν.

Το βασικό σχόλιο που θέλω να κάνω είναι ότι στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής χρειάζεται η μέγιστη εθνική συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων, ανεξαρτήτως διαφορών τους σε άλλα ζητήματα. Χρειάζεται ενημέρωση της Βουλής από την πλευρά της κυβέρνησης και προφανώς δεν χρειάζεται να ακολουθούμε μία πολιτική κατευνασμού, αλλά μία ενεργητική πολιτική διεκδίκησης και υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Να σηκώσουμε, για παράδειγμα, το ζήτημα των αναγκαίων κυρώσεων από την πλευρά της ΕΕ και των συμμάχων μας προς τη μεριά της Τουρκίας για την επιθετική και προκλητική της στάση. Βλέπουμε, όμως, ότι η κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό δεν είναι επίμονη. Μάλιστα, θα πρόσθετα ότι οι σύμμαχοί μας αντιμετωπίζουν το ζήτημα στη λογική των ίσων αποστάσεων. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην πολιτική κατευνασμού που η κυβέρνηση ακολουθεί.

Για την υπόθεση παρακολούθησης μέσω του Predator

Το ζήτημα της παρακολούθησης μέσω του λογισμικού Predator αποκαλύφθηκε από δημοσιογραφικές πηγές, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το δημοσιογράφο Θ. Κουκάκη, που υπήρξε θύμα παρακολούθησης εξαιτίας έρευνας που πιθανά δεν ήταν αρεστή στην κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, «σφυρίζει αδιάφορα». Έχουμε αδιάψευστα στοιχεία ότι υπάρχει προμήθεια από την κυβέρνηση λογισμικού συστήματος παράνομης παρακολούθησης, το οποίο προφανώς δεν βρίσκεται σε μία αποθήκη. Δυνητικά όλοι είμαστε πιθανοί στόχοι παρακολούθησης από την ΕΥΠ και την κυβέρνηση.

Είναι εξαιρετικά χαρακτηριστική η αφωνία της κυβέρνησης, σε ένα θέμα εξαιρετικά προβληματικό με όρους δημοκρατίας. Ευελπιστούμε ότι η πίεση του κόσμου, η πίεση από την αντιπολίτευση και τους δημοσιογράφους μέσω των αποκαλύψεων να οδηγήσει την κυβέρνηση σε αναδίπλωση και αλλαγή τέτοιων αντιλήψεων. Αν όμως συνεχιστεί, ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι η πολιτική αλλαγή μέσω των επόμενων εκλογών και μία νέα προοδευτική δημοκρατική κυβέρνηση.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/128574/G.-Mpalafas:-Sta-zhthmata-ekswterikhs-politikhs-chreiazetai-h-megisth-ethnikh-synennohsh-olwn-twn-politikwn-dynamewn.html

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων