Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Τα φαινόμενα των υποκλοπών και των παράνομων παρακολουθήσεων, όπως και τα ζητήματα διαφθοράς που βλέπουμε πλήττουν ανεπανόρθωτα τη δημοκρατία

Σημεία από την συνέντευξη του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών στον τηλεοπτικό σταθμό ALERT TV (στο δημοσιογράφο Α. Παπακυριακόπουλο)

23/12/2022

Για την ακρίβεια

Η ακρίβεια μαστίζει τους πολίτες και αυτό γίνεται ξεκάθαρο και στην αγορά.  Τα στοιχεία είναι χαρακτηριστικά.  Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ έχουμε αυξήσεις από 17% έως 25% σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί, το γάλα και το κρέας.  Επίσης, έχουμε τα ακριβότερα καύσιμα στην Ευρώπη, ενώ οι άνεργοι στη χώρα μας ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.

Επιπλέον, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους έδωσε συντριπτικά στοιχεία σε σχέση με τα δίδυμα ελλείμματα και τον περιορισμό του ρυθμού μεγέθυνσης το 3ο τρίμηνο, καταρρίπτοντας ταυτόχρονα τους πανηγυρισμούς του κ. Κικίλια και του κ. Μητσοτάκη για την τουριστική περίοδο.

Είναι γεγονός ότι παρά τους ισχυρισμούς του κ. Μητσοτάκη ότι η ακρίβεια είναι αποτέλεσμα του πολέμου, τα υφεσιακά φαινόμενα προϋπήρχαν.  Το ζήτημα, λοιπόν, είναι ποιες ενέργειες και ποια μέτρα μπορούσε να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια.  Μέτρα που έχουν ληφθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δεδομένης και της δημοσιονομικής χαλάρωσης της ΕΕ. Αναφέρομαι στη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, τη θέσπιση πλαφόν στις τιμές ενέργειας, την φορολόγηση των υπερκερδών, τη δυνατότητα δημόσιου ελέγχου της αγοράς, κ.λπ.

Αντί, λοιπόν, να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα η κυβέρνηση εφάρμοσε «το καλάθι του νοικοκυριού», χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.  Και σε αυτό συμφωνούν όλοι οι επαγγελματικοί φορείς.  Εξίσου ανεπαρκές είναι και το food pass, αφού επί της ουσίας μιλάμε για επιδότηση στο νοικοκυριό κατά 0,70 λεπτά τη μέρα και, μάλιστα, εφόσον έχουν δαπανηθεί τουλάχιστον 220 ευρώ. Δεν τιθασεύεται έτσι η ακρίβεια.

Φυσικά, αυτό που πρέπει να σχολιαστεί σε σχέση με το food pass είναι η πολιτική απάτη που επιχείρησε ο κ. Μητσοτάκης, περιλαμβάνοντας στην τροπολογία για το επίδομα του food pass και τη μείωση της φορολόγησης των διυλιστηρίων.  Χαρακτηρίζοντας ως «δαπάνη» την κρατική επιδότηση, δηλαδή ως έξοδο της επιχείρησης, δίνει τη δυνατότητα να εκπίπτει από τη φορολόγηση.

Να σημειώσω εδώ, επίσης, ότι η ΕΕ ήδη από το φθινόπωρο είχε εκδώσει οδηγία προτρέποντας τις χώρες να φορολογήσουν τα κέρδη των διυλιστηρίων κατά τουλάχιστον 33%, χαρακτηρίζοντάς τα, μάλιστα, ως «ουρανοκατέβατα». Γνωρίζουμε ότι στη χώρα μας τα κέρδη αυτά αγγίζουν τα 3 δισ. περίπου. Υπολογίζοντας ακόμα και με το 33%, μιλάμε για 1δις φορολόγηση. Δυστυχώς, η κυβέρνηση και σε αυτό το ζήτημα εμπαίζει τους πολίτες. Δηλώνει ότι θα φορολογήσει με 90% τα κέρδη των παρόχων ενέργειας, αλλά χρησιμοποιώντας ένα αυθαίρετο υπολογισμό των κερδών καταλήγει στα 650 εκατ.  Βλέπουμε, δηλαδή, ότι η απληστία των εταιρειών ενισχύεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε βάρος των πολιτών ακόμα και σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

Τα στοιχεία είναι πεισματικά και η πραγματικότητα διαψεύδει καθημερινά την κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που ακολουθεί πειστικά τη φιλοσοφία του νεοφιλελευθερισμού που οξύνει τις ανισότητες και την αδικία. Μάλιστα, λειτουργεί τόσο προκλητικά, που αποφάσισε αυτό το διάστημα, με τις τόσες δυσκολίες για τους πολλούς, να μειώσει τη φορολόγηση μερισμάτων των εφοπλιστών και να ωφελήσει τις τράπεζες σε σχέση με τα επιτόκια των δανείων. Όπως ωφέλησε τους τραπεζίτες χαρίζοντάς τους την ασυλία.

Η δική μας λογική στηρίζεται στη δίκαιη αναδιανομή.  Αυτό μπορεί να επιτευχθεί άμεσα με την αύξηση των εισοδημάτων, με παράλληλη τιμαριθμική αναπροσαρμογή και με μια σειρά μέτρα όπως, για παράδειγμα, η θέσπιση πλαφόν στις τιμές ενέργειας, η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ και ο έλεγχος της αγοράς ενέργειας με την κρατικοποίηση της ΔΕΗ.

Για τις υποκλοπές

Η τελευταία είδηση σε σχέση με τις υποκλοπές είναι ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αλλαγή της διοίκησης της ΑΔΑΕ.  Σχεδιάζουν, δηλαδή, την απομάκρυνση του κ. Ράμμου, επεμβαίνοντας στην λειτουργία μιας ανεξάρτητης και συνταγματικά καταχωρημένης αρχής.  Η διάψευση της κυβέρνησης στο ρεπορτάζ δεν είναι ούτε επαρκής, ούτε πειστική.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπήρξε προσπάθεια παρεμπόδισης από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκο στην υπόθεση παρακολούθησης των κ.κ. Κύρτσου και Τέλλογλου. Όταν η ΑΔΑΕ πραγματοποίησε έλεγχο στην Cosmote ο κ. Ντογιάκος προσπάθησε ουσιαστικά να παρεμποδίσει τον έλεγχο.

Εδώ τίθενται ζητήματα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας των πολιτών.  Τα φαινόμενα των υποκλοπών και των παράνομων παρακολουθήσεων, όπως και τα ζητήματα διαφθοράς που βλέπουμε πλήττουν ανεπανόρθωτα τη δημοκρατία.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/138344/G.-Mpalafas:-Ta-fainomena-twn-ypoklopwn-kai-twn-paranomwn-parakoloythhsewn-opws-kai-ta-zhthmata-diafthoras-poy-blepoyme-plhttoyn-anepanorthwta-th-dhmokratia.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων