Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Το εθνικό συμφέρον σήμερα είναι οι εκλογές, ώστε να απομακρυνθεί η πολιτικά επικίνδυνη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ (στους δημοσιογράφους Δ. Οικονόμου και Μ. Αναστασοπούλου)

07/04/2022

Για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών
Η καταδίκη μας στην εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία είναι αδιαμφισβήτητη. Αυτό είναι ένα δεδομένο. Επίσης, δεδομένο είναι το δικαίωμα της απέλασης, όπως αυτό έχει οριστεί στις δύο Συμβάσεις της Βιέννης, το 1961 και 1963. Υποθέτουμε ότι η απόφαση της κυβέρνησης για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών στηρίζεται σε σοβαρούς λόγους. Αυτό που ζητάμε ως αντιπολίτευση είναι να ενημερωθούμε επίσημα για τους λόγους αυτούς.
Δεδομένου ότι η απέλαση είναι ένα έσχατο μέσον, είναι προφανές ότι πρέπει να γνωστοποιούνται οι λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση σε αυτή την απόφαση. Να δοθούν, δηλαδή, οι απαραίτητες εξηγήσεις.
Όταν το 2018 προβήκαμε, ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε απέλαση δύο διπλωματών το κάναμε διότι είχε διαπιστωθεί ότι υπήρχε ρωσική παρέμβαση σε θέματα που αφορούσαν την εξωτερική πολιτική της χώρας μας.
Για τη σημερινή ομιλία του προέδρου Ζελένσκι στη Βουλή
Έχουμε αποφασίσει ότι θα παραστούμε στην ενημέρωση που θα γίνει σήμερα από τον πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Ζελένσκι, στο ελληνικό κοινοβούλιο. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι αναμένουμε από τον κ. Ζελένσκι να αναφερθεί για την αντίστοιχη ωμή επέμβαση της Τουρκίας στο ανεξάρτητο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 1974. Αναμένουμε, δηλαδή, από τον κ. Ζελένσκι να αναφερθεί στο κυπριακό και στη συνεχιζόμενη κατοχή του κυπριακού εδάφους από τα τουρκικά στρατεύματα. Η παραβίαση των συνόρων και οι παράνομες εισβολές είναι καταδικαστέες σε κάθε περίπτωση.
Για τα σενάρια συνεργασιών στις επόμενες εκλογές
Αξίζει να θυμηθούμε ότι το Σεπτέμβριο του 2021 στη ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε για “αυτοδυναμία ή χάος”. Πρόσφατα, ο κ. Μητσοτάκης μετατοπίστηκε από τη θέση αυτή. H μόνη πολιτική και λογική ερμηνεία είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης παραδέχεται πλέον ότι ζήτημα αυτοδυναμίας για τη ΝΔ δεν υπάρχει και αναζητεί συνεργασίες.
Για μας το σωστό ερώτημα είναι “σταθερότητα ή κυβέρνηση ΝΔ”. Η απλή αναλογική, νόμος που ήρθε και ψηφίστηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, οδηγεί σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Άρα, για μας, το ζήτημα είναι η δημιουργία ενός δημοκρατικού μετώπου στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας. Σε αυτό μπορούν να χωρέσουν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις, εξαιρώντας μόνο τις πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες δεν έχουμε ίχνος σύγκλισης. Δηλαδή, τη ΝΔ και την Ελληνική Λύση.
Το σίγουρο είναι ότι εμείς δεν πράττουμε με γνώμονα το κομματικό συμφέρον. Πράττουμε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Και το εθνικό συμφέρον, σήμερα, είναι οι εκλογές, ώστε να απομακρυνθεί η πολιτικά επικίνδυνη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/125214/G.-Mpalafas:-To-ethniko-symferon-shmera-einai-oi-ekloges-wste-na-apomakrynthei-h-politika-epikindynh-kybernhsh-toy-k.-Mhtsotakh.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων