Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Το ζήτημα των παρακολουθήσεων που έχει προκύψει είναι ντροπιαστικό για τη χώρα μας και τη δημοκρατία

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1 (στο δημοσιογράφο Δ. Κοτταρίδη)

09/08/2022

Για την υπόθεση των υποκλοπών και την επικείμενη συζήτηση στη Βουλή

Καταρχήν θεωρώ ότι δεν υπήρχε λόγος να φτάσουμε στις 22 ή 25 Αυγούστου για να ξεκινήσει η συζήτηση για τις παρακολουθήσεις στη Βουλή.  Δεν είναι μόνο ένα καυτό θέμα, αλλά είναι ζήτημα δημοκρατίας. Και γι’ αυτό το λόγο θα έπρεπε να ξεκινήσει η συζήτηση άμεσα. Με βάση, όμως, την πανθομολογούμενη έλλειψη αξιοπιστίας του πρωθυπουργού και των συνεργατών του, μπορούμε να υποθέσουμε ότι γίνεται μία προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος.

Να θυμίσω ότι δεν έχει περάσει πολύ περισσότερο από μία εβδομάδα, όταν βγήκε στην επιφάνεια το ζήτημα του predator, όπου τόσο ο κ. Οικονόμου όσο και ο κ. Γεραπετρίτης άλλα και όλα τα κυβερνητικά στελέχη προσπάθησαν να το υποβαθμίσουν. Κατά τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και, ενώ είχαμε τα στοιχεία από την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Κουκάκη, ακούσαμε «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» και ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα.  Αυτό που προέκυψε όμως ήταν η πίεση από τα διεθνή ΜΜΕ, όπως το Reuters, το Associated Press, κ.λπ.  Όλα τα μέσα παγκόσμιας εμβέλειας μιλούν ειρωνικά για την «άγνοια» του πρωθυπουργού και τα αντιδημοκρατικά μέσα που χρησιμοποιούνται για να ελέγξει τους αντιπάλους του. Δεν είναι τσιφλίκι του Κ. Μητσοτάκη η χώρα για να την διασύρει διεθνώς.  Η χώρα μας διασύρεται διεθνώς με ευθύνη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του.

Δεν μπορώ, φυσικά, να μην αναφερθώ και στη θρασεία επίθεση του κ. Οικονόμου προς τον κ. Ανδρουλάκη.  Η ουσία όμως, είναι ποιος έδωσε την εντολή να παρακολουθείται ο κ. Ανδρουλάκης.  Και όχι μόνο αυτός.  Γνωρίζουμε ήδη για τον Κουκάκη και παραμένει ερωτηματικό πόσοι ακόμα παρακολουθούνται.

Έχουμε όλο το δικαίωμα να μιλήσουμε για πολιτικές ευθύνες του συνόλου της κυβερνητικής μηχανής και του πρωθυπουργού που προΐσταται της ΕΥΠ. Παρά τις προσπάθειες αποπροσανατολισμού που γίνονται η ουσία είναι ότι υπάρχει κεντρική ευθύνη του Κ. Μητσοτάκη, ειδικά αν υπολογίσουμε ότι μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες -κατά την ανάληψη των καθηκόντων του- ήταν η υπαγωγή της ΕΥΠ στις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού. Επομένως θα έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες του. Ο Κ. Μητσοτάκης, όμως, ακολούθησε την πάγια τακτική του, όπως έχουμε δει να ακολουθεί και στο πρόσφατο παρελθόν με την πανδημία. Την τακτική του «δεν γνώριζα, δεν ήξερα».

Δεν δικαιολογείται να μην ξέρει όμως ο πρωθυπουργός. Γιατί αν δεν γνωρίζει είναι πολιτικά επικίνδυνος, ενώ αν ξέρει είναι βαθιά αντιδημοκρατικός και άρα προβληματικός για τη χώρα.

Είναι γεγονός ότι το ζήτημα των παρακολουθήσεων που έχει προκύψει είναι ντροπιαστικό για τη χώρα μας και τη δημοκρατία, αλλά είναι ντροπιαστικό ακόμα και για την παράταξη της ΝΔ και για ό,τι αυτή εκπροσωπούσε με ηγέτες όπως τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Υπάρχουν, τέλος, δύο σημεία τα οποία θέλω να σχολιάσω. Το πρώτο είναι ότι προφανώς πρέπει να επιληφθεί η δικαιοσύνη άμεσα.  Θα πρόσθετα, μάλιστα, ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η στάση που θα ακολουθήσουν σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα όσοι ανέλαβαν πρόσφατα θέση ευθύνης στο δικαστικό σώμα. Το δεύτερο είναι ότι ακριβώς επειδή το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι απλώς τεχνικό, η λύση πρέπει να είναι πολιτική. Η λύση πρέπει να προέλθει από τη διατύπωση της ετυμηγορίας του λαού, δηλαδή, μέσα από τη δημοκρατική οδό των εκλογών. Εμείς θα επιμείνουμε σε αυτό.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/131817/G.-Mpalafas:-To-zhthma-twn-parakoloythhsewn-poy-echei-prokypsei-einai-ntropiastiko-gia-th-chwra-mas-kai-th-dhmokratia.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων