Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών, μεγάλο Βατερλώ του Κ. Μητσοτάκη

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στο Κανάλι της Βουλής (στους δημοσιογράφους Λ. Πέγκο και Λ. Γκάτσου)

05/09/2022

Για τις υποκλοπές

Το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών και, ταυτόχρονα, μεγάλο Βατερλώ του Κ. Μητσοτάκη, είναι βασικό θέμα της επικαιρότητας.  Φυσικά, την επικαιρότητα συνθέτουν, επίσης, ζητήματα όπως το μόνιμο πρόβλημα της ακρίβειας και η προοπτική νέων εκτεταμένων αυξήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης. Ένα ζήτημα που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην πλειοψηφία των πολιτών.

Σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, που χαρακτηρίζεται ως «λίκνο της Δημοκρατίας», το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και μία σειρά γεγονότων που θίγουν το περί δικαιοσύνης αίσθημα είναι εύλογο να είναι ζητήματα «πρώτης γραμμής».  Για παράδειγμα, η προαγωγή σε Αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου πέντε από τα επτά μέλη, της σύνθεσης του Ειδικού Δικαστηρίου για τους Παπαγγελόπουλο-Τουλουπάκη, λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας. Επίσης, έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια η προαγωγή της κας Μ. Παγουτέλη η οποία έχει χρεωθεί με πλήθος ρατσιστικών και αντισημιτικών αναρτήσεών στο διαδίκτυο.  Μάλιστα, έντονη ήταν η αντίδραση και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας για αυτήν την προαγωγή.

Είναι γεγονός ότι εδώ και δεκαετίες υπάρχουν «άβατα» στην ελληνική πραγματικότητα.  Ένα από αυτά, δυστυχώς, είναι η δικαιοσύνη. Προφανώς σεβόμαστε την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά δεν μπορούμε να μην κρίνουμε κάποια γεγονότα.  Όλα αυτά συνθέτουν μια ζοφερή πραγματικότητα που δεν αξίζει στον ελληνικό λαό και στη χώρα μας που τα ζητήματα της δημοκρατίας, των θεσμικών διαδικασιών και της αξιοπρέπειας είναι στην «πρώτη γραμμή».

Για τα αναμενόμενα αποτελέσματα από την εξεταστική επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τις υποκλοπές

Η κυβέρνηση υπέστη μία διάψευση των προσδοκιών και του σχεδιασμού της στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, δεδομένου ότι ο κυβερνητικός βουλευτής κ. Τζαβάρας τάχθηκε με τη άποψη ότι δεν υπερέχει το «απόρρητο» σε αυτές τις διαδικασίες έναντι του Συντάγματος και, άρα, πρέπει να χυθεί άπλετο φως στη συγκεκριμένη υπόθεση του σκανδάλου των υποκλοπών. Άποψη που εκφράστηκε πριν λίγες μέρες και από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Καραμανλή στα Ανώγεια.

Το απόρρητο που προσπαθούν να υπερασπιστούν ο κ. Δημητριάδης, ο κ. Κοντολέων και λοιποί δεν συνάδει με μία δημοκρατική διαδικασία και με την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών, ειδικά όταν το Σύνταγμα επιτρέπει να μην υπάρχει το απόρρητο σε αυτές τις διαδικασίες. Με βάση αυτές τις εξελίξεις, θεωρώ ότι θα δούμε και θα ακούσουμε πράγματα που θα μας εκπλήξουν.

Για την εκλογική ήττα της ΝΔ και τις δημοσκοπήσεις

Παρακολουθώντας τις δημοσκοπήσεις αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μία αντίφαση.  Ενώ το 75% των ερωτώμενων, σε δημοσκοπήσεις που κατά κανόνα παραγγέλνονται από φιλοκυβερνητικά μέσα, θεωρούν τον πρωθυπουργό υπεύθυνο για το σκάνδαλο των υποκλοπών και το 54% ζητούν την παραίτησή του, στις ίδιες δημοσκοπήσεις στην πρόθεση ψήφου, βλέπουμε ότι προηγείται η ΝΔ. Αυτό είναι ένα παράδοξο που μας επιτρέπει να αμφισβητούμε ορισμένες προβλέψεις.  Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που η κάλπη διαψεύδει τις δημοσκοπήσεις.

Εμείς από την πλευρά μας προετοιμαζόμαστε συνεχώς και προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες της εποχής.  Προφανώς πρέπει να γίνουμε πιο πειστικοί, να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς και να εξηγήσουμε αναλυτικά το σχέδιό μας στους πολίτες.  Στην ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας θα εξαγγείλει προγραμματικές δεσμεύσεις για μία διαφορετική πορεία της χώρας μας, με μία προοδευτική-δημοκρατική κυβέρνηση, που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα ακολουθήσει. Μία από τις αιχμές και τις προτεραιότητες που θα θέσει είναι τα θεσμικά θέματα και το ζήτημα της δημοκρατίας, παράλληλα με την αντιστροφή της ζοφερής οικονομικής πραγματικότητας λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

Ένας από τους λόγους που ο Κ. Μητσοτάκης θα υποστεί ήττα στις επόμενες εκλογές, είναι η έλλειψη σεβασμού που έχει επιδείξει στην αξιοπρέπεια και στην δημοκρατική αντίληψη των Ελλήνων πολιτών.

Για την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι το νέο «σλόγκαν» της κυβέρνησης των τελευταίων ημερών, αρχής γενομένης με τη δήλωση της κ. Μπακογιάννη περί αποσταθεροποίησης. Με τις χθεσινές, μάλιστα, δηλώσεις του ο κ. Οικονόμου θα μπορούσαμε να πούμε ότι σχεδόν το προανήγγειλε.

Κατά τη γνώμη μου αυτό σημαίνει ότι αντιλαμβάνονται την επερχόμενη ήττα τους και την αδυναμία αυτοδυναμίας με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.  Οπότε, με την αλλαγή του νόμου θα γίνει μία προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον για τη ΝΔ.

Είναι οξύμωρο να προβάλλεται το επιχείρημα της σταθερότητας. Την σταθερότητα δεν την καθορίζουν τα εκλογικά συστήματα και ιδιαίτερα τα αντιδημοκρατικά συστήματα με το μπόνους των 50 εδρών.  Δηλαδή, όταν ακόμα και με 1% διαφορά, ένα κόμμα θα βρεθεί με επιπλέον 50 έδρες στη Βουλή. Και αυτό ανεξάρτητα από το πιο θα είναι το πρώτο κόμμα.

Η σταθερότητα που επικαλείται η κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα και του πως βιώνει την πραγματικότητα ο πολίτης.  Αυτή τη στιγμή με ένας πρωθυπουργός που έχει αποδειχθεί ότι είναι πολιτικός ψεύτης και που καθημερινά διαψεύδεται, δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως εγγυητής σταθερότητας.  Χθες, για παράδειγμα, η φιλοκυβερνητική «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» έγραψε ότι έχουν συναφθεί πέντε συμβάσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της εταιρείας Krikel, που είναι προμηθευτής του Predator, και όχι μία όπως έχει ισχυρισθεί ο κ. Γεραπετρίτης. Σε όλο αυτό το κλίμα πρέπει να προσθέσουμε και την καθημερινότητα των πολιτών που συνεχώς δυσκολεύει λόγω της ακρίβειας.  Ο Κ. Μητσοτάκης το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί είναι η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δείγμα υγιούς πολιτικής ζωής να θέλει μία κυβέρνηση να αλλάξει για δεύτερη φορά τον εκλογικό νόμο κατά την διακυβέρνησή της.

Για τα μέτρα για την στέγαση των νέων

Ο Κ. Μητσοτάκης σε αυτόν τον τομέα έρχεται δεύτερος. Πριν από περίπου ένα μήνα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διοργάνωσε εκδήλωση στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε τις προτάσεις μας για το καυτό ζήτημα της στέγασης των νέων. Ένα συνολικό πρόγραμμα στήριξης, ρεαλιστικό, κοστολογημένο και άμεσα υλοποιήσιμο.

Είναι γεγονός ότι τα μισθώματα έχουν αγγίξει απίστευτα νούμερα ακόμα και σε περιοχές που θεωρούνται πιο λαϊκές.  Θα πρέπει, σε κάποιες περιόδους έστω και προσωρινά, να μπαίνουν κάποια όρια, κάποια «πλαφόν».  Πρέπει η πολιτεία να παρεμβαίνει και όχι να αφήνει ανεξέλεγκτη την αγορά. Έχει αποδειχθεί ότι η αγορά δεν μπορεί να ρυθμίσει αυτές τις στρεβλότητες. Είναι άλλο να λειτουργεί η αγορά και άλλο να λειτουργεί ανεξέλεγκτα.

Εμείς είμαστε υπέρ της υγιούς επιχειρηματικότητας, αλλά θεωρούμε ότι χρειάζεται η κρατική παρέμβαση σε βασικούς τομείς, όπως η υγεία, η παιδεία, η ασφάλιση κ.λπ και κάποιες φορές, όπως τώρα με την ενεργειακή κρίση, χρειάζεται να μπει ένα όριο. Πρέπει να μπει όριο στα «ουρανοκατέβατα υπερκέρδη» και, προφανώς, να φορολογηθούν.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/132470/G.-Mpalafas:-To-megalo-skandalo-twn-ypoklopwn-megalo-Baterlw-toy-K.-Mhtsotakh.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων