Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Το φαινόμενο της ακρίβειας στη χώρας μας έχει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη

Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών στο Κανάλι της Βουλής (στους δημοσιογράφους Λ. Πέγκο και Λ. Γκάτσου)

14/06/2022

Για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα

Η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα αποτελεί διαχρονικό φαινόμενο, το οποίο διαρκώς αντιμετωπίζουμε. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιδείξει μια στάση κατευνασμού, θεωρώντας ότι παίζοντας το ρόλο του «καλού παιδιού» των συμμάχων και χωρίς να ζητάει κυρώσεις εναντίον της γειτονικής χώρας, θα διευκολύνει την προσέγγιση με την Τουρκία. Η κριτική μας στην πολιτική του κατευνασμού της κυβέρνησης δεν σημαίνει ότι «ξύνουμε τα νύχια» μας.  Θεωρούμε ότι η υπεράσπιση του εθνικού μας συμφέροντος και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων πρέπει να διατυπώνεται με σαφήνεια και ότι η μία και μοναδική μας διαφορά με την Τουρκία πρέπει να λυθεί μέσω διαλόγου και εφ’ όσον δεν υπάρξει συμφωνία να προσφύγουμε στη Χάγη.  Βλέπουμε, όμως, ότι ο κ. Μητσοτάκης, ενώ κάθε φορά που αναχωρεί από τη χώρα για να λάβει μέρος σε μια σύνοδο κορυφής στην ΕΕ, δηλώνει ότι θα θέσει το ζήτημα των κυρώσεων, δεν το κάνει μεταθέτοντας το ζήτημα διαρκώς στο μέλλον. Άρα μέχρι σήμερα, δεν έχει τεθεί με σαφήνεια το ζήτημα των κυρώσεων.

Πέραν αυτού, ο υπουργός Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος, αυτή την κρίσιμη στιγμή, κατηγορεί τα επιτελεία, τη στρατιωτική ηγεσία για διαρροές. Θυμίζω ότι σε μια προηγούμενη φάση οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι δήλωναν ότι το Oruç Reis παρασύρθηκε στα χωρικά μας ύδατα …από τον αέρα.

Εμείς από τη μεριά μας θεωρούμε τις συμμαχίες της χώρας δεδομένες, αλλά δεν θέλουμε να μας θεωρούνε δεδομένους. Το βασικό ζήτημα, εν όψει μάλιστα της επικείμενης συνόδου κορυφής στην ΕΕ, είναι να τεθεί από την κυβέρνηση μετ’επιτάσεως και με επίσημο τρόπο το ζήτημα των κυρώσεων. Εμείς λέμε ναι στις συμμαχίες, αλλά με αξιοπρέπεια και με υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Θεωρούμε απαράδεκτο ότι απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα η στάση των συμμάχων μας είναι, κατά κανόνα, ουδέτερη και συνοψίζεται στη διατύπωση «βρείτε τα» τη στιγμή που απειλούνται η κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία

Υπάρχουν δύο ζητήματα. Το πρώτο αφορά την έλλειψη ενημέρωσης. Μάθαμε για τις αποστολές από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας και το Γερμανό καγκελάριο. Για αυτό επιμένουμε ότι για να υπάρξει η αναγκαία εθνική συνεννόηση απαιτείται, πρωτίστως, επίσημη ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης, κάτι που ο κ. Μητσοτάκης αρνείται συστηματικά να πράξει. Είναι μάλλον βέβαιο ότι ούτε η στρατιωτική ηγεσία της χώρας ήταν ενημερωμένη για τις πρόσφατες αποφάσεις και ενέργειες του κ. Μητσοτάκη. Δεν μπορεί η εξωτερική πολιτική της χώρας να αποτελεί ΙΧ υπόθεση του κ. Μητσοτάκη.

Το δεύτερο είναι ότι στέλνουμε στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία εκ μέρους της Γερμανίας, γινόμαστε δηλαδή «μπροστινοί» της, όπως λέει και ο λαός. Προστατεύεται έτσι η Γερμανία από ενδεχόμενες κυρώσεις από τη Ρωσία και εκτίθεται η χώρα μας. Αυτό όμως απορρέει από την επιλογή της κυβέρνησης να μετατρέψει τη χώρα μας σε δεδομένη και μονίμως πρόθυμη.

Για τις εκλογές στη Γαλλία και τη συμμαχία αριστερών-προοδευτικών δυνάμεων

Το μήνυμα της επιτυχίας του Μελανσόν μέσα από την συσπείρωση των αριστερών, δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων απέναντι σε ένα «σκληρό» Κέντρο που εκπροσωπεί ο Μακρόν αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός που αφορά όλη την Ευρώπη και συνεπώς και τη χώρα μας. Εξίσου σημαντικό είναι το ότι κατάφερε να εκφράσει πολιτικά την αντίθεση των Γάλλων απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές του Μακρόν, χωρίς ταυτόχρονα να αφήσει την ακροδεξιά της Λεπέν να μονοπωλήσει αυτή την αντίθεση.

Σημειώνει ακόμα ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία αποσιωπήθηκαν από τα ΜΜΕ της λίστα Πέτσα.

Όσον αφορά τη χώρα μας και το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ζήτημα των συνεργασιών είναι κεφαλαιώδες με δεδομένο και το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής το οποίο ψηφίσαμε και στο οποίο πιστεύουμε. Όπως και στη Γαλλία, όπου η συμμαχία δεν πραγματοποιήθηκε από τη μία στιγμή στην άλλη και έπρεπε να υπερβεί διάφορες δυσκολίες, έτσι και εδώ θεωρούμε ότι η συσπείρωση των δημοκρατικών, προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την ανάγκη των καιρών για μια πολιτική αλλαγή στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας μέσω μιας προοδευτικής διακυβέρνησης. Πολλές φορές η ανάγκη, τα δεδομένα, η θέληση του λαού οδηγούν και κάποιους που έχουν επιφυλάξεις ή αρνούνται, στη σωστή κατεύθυνση. Πιστεύουμε ότι το συμφέρον της χώρας μας και του λαού μας απαιτεί σήμερα μια πολιτική αλλαγή απέναντι στην πολιτικά επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η αντιπολίτευση μέσα στη Βουλή έχει δείξει σημάδια συγκλίσεων και αυτό κατ’αρχήν είναι θετικό.

Για το ζήτημα της ακρίβειας

Προφανώς το ζήτημα της ακρίβειας έχει διεθνείς διαστάσεις. Ισχυριζόμαστε, όμως, ότι όσον αφορά τη χώρα μας φέρνει την υπογραφή Μητσοτάκη. Τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι στιγμής ο κ. Μητσοτάκης έχουν απορροφηθεί από το 11,3% του τρέχοντος πληθωρισμού. Όταν πάρει άλλα μέτρα, από τον Ιούλιο, όπως ακούγεται, θα τα αξιολογήσουμε. Το δεδομένο είναι ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι ανεπαρκέστατα ενώ ελήφθησαν με σημαντική καθυστέρηση. Βασική αιτία σε αυτό αποτελεί η άρνηση του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του να αναγνωρίσουν και να αποδεχθούν ότι η ενεργειακή και η πληθωριστική κρίση εμφανίστηκαν στη χώρα μας από το περσινό καλοκαίρι, δηλαδή πολύ πριν το ξέσπασμα του πολέμου στη Ουκρανία. Κάθε φορά όμως, που ζητούσαμε τη λήψη μέτρων, η κυβέρνηση μας απαντούσε ότι κινδυνολογούμε, ότι το φαινόμενο της ακρίβειας είναι παρωδικό και ότι οι αυξήσεις στην ενέργεια θα είναι 2 με 3 ευρώ. Εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακολουθεί το φαινόμενο της αισχροκέρδειας, τα επονομαζόμενα από την ΕΕ «ουρανοκατέβατα» κέρδη, χωρίς να αντιδρά και μάλιστα χωρίς να αξιοποιεί ούτε την εργαλειοθήκη της ίδιας της Κομισιόν.

Εμείς έχουμε προτείνει μια σειρά μέτρων που έχουν ήδη εφαρμοστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα: μείωση του ΕΦΚ, μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, επιβολή πλαφόν στις τιμές ενέργειας, φορολόγηση των υπερκερδών, συστηματικοί έλεγχοι στην αγορά. Όλα αυτά είναι μέτρα που ζητάει το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου: το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, η ΓΣΕΒΕΕ, κ.λπ. Μέχρι και στελέχη της ΝΔ ζητούν τη μείωση του ΕΦΚ, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των κρατικών εσόδων μέσω της αύξησης της κατανάλωσης. Όλες οι πληροφορίες και τα δεδομένα δείχνουν ότι επίκειται νέο γενικευμένο κύμα αυξήσεων, αλλά η κυβέρνηση επιμένει στη ρητορική της για μέτρα που ΘΑ λάβει. Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι το φαινόμενο της ακρίβειας στη χώρας μας έχει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/129005/G.-Mpalafas:-To-fainomeno-ths-akribeias-sth-chwras-mas-echei-thn-ypografh-toy-k.-Mhtsotakh.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων