Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Χωρίς την ενίσχυση των πλουσίων θα υπήρχαν τα οικονομικά περιθώρια για ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας

Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών στο ραδιοφωνικό σταθμό Parapolitika FM 90,1 (στη δημοσιογράφο Χρ. Κοραή)

21/03/2022

Για το αίτημα για εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Προχθές, ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας δήλωσε ότι δεν βλέπει εκλογές το 2022, γιατί λόγω της ακρίβειας και της οικονομικής δυσκολίας των νοικοκυριών, οι πολίτες θα θελήσουν να τιμωρήσουν την κυβέρνηση! Φαίνεται ότι ο κ. Πέτσας δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στις “δημοσκοπήσεις”.

Αντίθετα, εμείς ζητάμε εκλογές βάζοντας ως προτεραιότητα το συμφέρον της πατρίδας και όχι το στενό κομματικό συμφέρον, όπως εκφράζεται από τις δηλώσεις του κ. Πέτσα. Αποκαλύπτεται, επίσης, ότι τα κυβερνητικά στελέχη δεν θεωρούν ότι τα μέτρα του κ. Μητσοτάκη για την ακρίβεια μπορούν να ανακουφίσουν τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.

Προφανώς, δεν ζητάμε να γίνουν εκλογές μέχρι να λήξει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μιλάμε όμως για την ανάγκη άμεσης διεξαγωγής εξαιτίας της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης με αποκορύφωμα τη διαχείριση της ακρίβειας. Για το ζήτημα της ακρίβειας δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα “δεήσει”, αν ποτέ “δεήσει” ο κ. Μητσοτάκης, να πάρει επαρκή μέτρα που ήδη έχουν πάρει άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να μιλήσουμε για εκλογές.

Οι εκλογές είναι μία δημοκρατική διαδικασία για να υπάρξει η αναγκαία πολιτική αλλαγή.

Για τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Τα μέτρα που προτείνουμε και που αρνείται να πάρει η κυβέρνηση έχουν ήδη υλοποιηθεί σε μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα, για να αναφέρω κάποια παραδείγματα: η Γαλλία έχει βάλει ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, ενώ στο ρεύμα για όλο το 2022 θα υπάρχει μέγιστη αύξηση της τάξεως του 4%. Η Ιταλία έχει αυξήσει τον φόρο στις εταιρείες που προμηθεύουν ενέργεια, ενώ στηρίζει τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις με έκπτωση φόρου. Ισπανία, Πορτογαλία, κ.λπ., επίσης έχουν προχωρήσει σε μείωση φόρου. Τέλος, στην Κύπρο, η οποία προμηθεύεται καύσιμα από τα ελληνικά διυλιστήρια του Ασπρόπυργου, η τιμή της αμόλυβδης είναι 1,4-1,5€/lt. , ενώ στη χώρα μας είναι περίπου 2€/lt. Τι κάνουν όλες αυτές οι χώρες, μαγικά; Προφανώς, όχι. Φορολογούνε και χτυπάνε τη μεγάλη κερδοσκοπία, δίνοντας ανάσα στα πιο ευάλωτα στρώματα.

Αλλά, επειδή, όλα είναι ζήτημα προτεραιοτήτων, για την κυβέρνηση της ΝΔ προτεραιότητα έχουν οι πλούσιοι και όχι τα ευάλωτα στρώματα. Μία σειρά ενεργειών της κυβέρνησης, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ στις μεγάλες περιουσίες, η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις γονικές παροχές, η μείωση στο μισό του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, η μείωση στο μισό φόρου στα μερίσματα, η μείωση κατά έξι μονάδες στα κέρδη των ΑΕ, κ.λπ., αρκούν για να το αποδείξει.

Χωρίς την ενίσχυση των πλουσίων θα υπήρχαν τα οικονομικά περιθώρια για ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας. Επίσης, θα μπορούσε η κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, που στοιχίζει στο κράτος 1,5 δις, ούτε στο “ξεπούλημα” της ΔΕΗ και στους παχυλούς μισθούς των golden boys.

Η ακρίβεια δεν ξεκίνησε με την εισβολή της Ρωσίας στη Ουκρανία, όπως θέλει να υποστηρίζει η ΝΔ. Έχει ξεκινήσει από πέρυσι και παρά τις επισημάνσεις μας, μας αγνοούσε λέγοντας ότι το φαινόμενο είναι παροδικό, ενώ ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι “έχουμε μια καταπληκτική ποιότητα ζωής στη Ελλάδα”.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία

‘Έχουμε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έχουμε μία θέση αρχής στα ζητήματα αυτά. Να θυμίσω ότι όταν ήμασταν στην κυβέρνηση απελάσαμε Ρώσους διπλωμάτες, όταν αντιληφθήκαμε ότι επεμβαίνουν στα εσωτερικά της χώρας και δεν σκεφτήκαμε, για παράδειγμα, ότι οι Ρώσοι ήταν αυτοί …που μας βοήθησαν το 1821.

Είμαστε υπέρ των κυρώσεων στη Ρωσία, εκείνων των κυρώσεων που “σπρώχνουν” τα πράγματα στο τραπέζι της διπλωματίας και του διαλόγου. Δεν είμαστε υπέρ της στρατιωτικής εμπλοκής της χώρας, σε αντίθεση με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, όπως έπραξε ο κ. Μητσοτάκης, αλλάζοντας το αμυντικό δόγμα της χώρας χωρίς να ενημερώσει κανέναν, ούτε καν την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/124217/G.-Mpalafas:-CHwris-thn-enischysh-twn-ploysiwn-tha-yphrchan-ta-oikonomika-perithwria-gia-oysiastika-metra-antimetwpishs-ths-akribeias.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων