Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο για τη χώρα, για να σταματήσουν οι καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό BLUE SKY (στους δημοσιογράφους Σ. Ξενάκη, Γ. Καραμέρο και Ν. Ελευθερόγλου)

30/04/2022

Για την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και τη ρήτρα αναπροσαρμογής
Επειδή γίνεται πάρα πολύ συζήτηση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής που λειτουργεί από το 2013 πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις εντελώς διαφορετικές συνθήκες της κάθε εποχής. Τότε είχαμε χαμηλές και σχετικά σταθερές τιμές στο φυσικό αέριο, ενώ σήμερα αυτό δεν ισχύει. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι από τον Αύγουστο του 2021 οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στις τιμές των καυσίμων και των βασικών αγαθών πλήττουν την ελληνική οικονομία και τα νοικοκυριά και η κυβέρνηση αρνήθηκε να το αναγνωρίσει. Επιπλέον, το χρηματιστήριο ενέργειας δεν αποτελεί ελληνική εφεύρεση, αλλά υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Το μεγάλο ζήτημα είναι ο τρόπος που κάθε κυβέρνηση το χρησιμοποιεί, εάν, δηλαδή, περνάει από εκεί το σύνολο της ενεργειακής ζήτησης ή ένα μέρος της και το υπόλοιπο το διαπραγματεύεται με διμερή συμβόλαια. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να περνάει από το ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας το σύνολο της ζήτησης, ήταν μια καθαρά δική της απόφαση. Η κυβέρνηση επέδειξε μια στρατηγικού χαρακτήρα καθυστέρηση στην αναγνώριση της κρίσης και στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα. Μόνο όταν η ΕΕ μίλησε για τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη αναγκάστηκε ο κ. Μητσοτάκης να αλλάξει ρητορική, κατόπιν βέβαια και της πίεσης που του άσκησε στο κοινοβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας. Αναγνώρισε λοιπόν την ύπαρξη μεγάλων κερδών των ιδιωτών παρόχων ενέργειας και της ιδιωτικοποιημένης πλέον ΔΕΗ, υποσχέθηκε ότι θα φορολογήσει τα υπερκέρδη, αλλά έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες και μέτρα δεν έχουμε δει ακόμα. Παράλληλα, επισημαίνουμε ότι το ζήτημα του πλαφόν στις τιμές χονδρικής φαίνεται να το έχει εγκαταλείψει.
Ας παραδειγματιστούμε από τις περιπτώσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και ας εφαρμόσουμε τις θετικές παρεμβάσεις τους όπως: το πλαφόν στις τιμές χονδρικής, τη φορολόγηση των υπερκερδών, τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και στα καύσιμα, τη σημασία του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, τη μείωση του ποσοστού της τιμής της ενέργειας που είναι διαπραγματεύσιμο στο χρηματιστήριο ενέργειας.
Αντί όμως η κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα των χωρών αυτών, προκαλεί καθημερινά με την πρακτική της τους πολίτες και τη μεσαία τάξη που βρίσκονται σε απόγνωση. Είχαμε τη δήλωση του κυβερνητικού βουλευτή Β. Οικονόμου για το ότι «το τζάμπα πέθανε», που αποτελεί μνημείο πολιτικού κυνισμού. Είχαμε την αποκάλυψη ότι ο κ. Στάσσης και τα golden boys της ΔΕΗ μοίρασαν στους εαυτούς τους μετοχές της εταιρείας ύψους 16 εκατ. ευρώ. Προφανώς από τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη που δεν έχει φορολογήσει ακόμα η κυβέρνηση. Τέλος, μάθαμε για την πρόσληψη του γιου του Πρωθυπουργού σε θέση συνεργάτη ενός Ισπανού ευρωβουλευτή του αδελφού κόμματος της ΝΔ, στο ΕΛΚ, τη στιγμή που η ανεργία των νέων στην Ελλάδα σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Για τη ΔΕΗ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Οφείλω να σας θυμίσω ότι το διάστημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων, η ΔΕΗ παρέμεινε δημόσια, μείωσε τη δανειοδότησή της κατά 1 εκατ. ευρώ, επένδυσε στις ΑΠΕ και δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ τα τιμολόγιά της.
Για την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής
Αρχικά να επισημάνω ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, από την ΕΚΠΟΙΖΩ και από φορείς των καταναλωτών. Με την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έγινε κατά κάποιον τρόπο ο κοινοβουλευτικός εκφραστής της πρωτοβουλίας αυτής. Με αφορμή τις μαζικές μηνύσεις εναντίον της πληρωμής της ρήτρας αναπροσαρμογής, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστήριξε την αναστολή της πληρωμής της ρήτρας έως ότου αποφασιστεί η νομιμότητά της από τα δικαστήρια. Οι δε δικηγόροι έχουν δηλώσει ότι παρίστανται δωρεάν σε όλες τις αγωγές των πολιτών εναντίον της πληρωμής της ρήτρας. Η κυβέρνηση αντιθέτως δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για την αλματώδη αύξηση των διακοπών ρεύματος, ακόμα και σε ευάλωτα νοικοκυριά. Αυτό πρέπει να σταματήσει και μάλιστα να παρθούν θεσμικά μέτρα.
Για την εργατική Πρωτομαγιά
Αύριο έχουμε τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς. Η εκτίμησή μας είναι ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στις ευρύτερες εξελίξεις.
Για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για εκλογές
Ζητάμε εκλογές έχοντας ως πρωταρχικό κριτήριο το συμφέρον της χώρας και όχι το κομματικό συμφέρον. Ζητάμε εκλογές γιατί είναι ο μόνος θεσμικός τρόπος για να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα μας. Θεωρούμε ότι όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο για τη χώρα, για να σταματήσουν οι καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Η ύπαρξη του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής δημιουργεί την ανάγκη συνεργασιών ανάμεσα σε δυνάμεις που έχουν παρόμοιες προγραμματικές θέσεις. Συζητάμε τη δυνατότητα για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης με μια κοινή προγραμματική βάση. Στρατηγικός μας αντίπαλος είναι η δεξιά και παράλληλα ακούμε με ενδιαφέρον θέσεις άλλων κομμάτων που μιλούν για σοσιαλδημοκρατία. Δηλαδή, για κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/126131/G.-Mpalafas:-Oso-pio-grhgora-ginoyn-oi-ekloges-toso-to-kalytero-gia-th-chwra-gia-na-stamathsoyn-oi-katastrofikes-politikes-ths-kybernhshs-Mhtsotakh.html#

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων